Jön az állami távhőszolgáltatás

Olcsó gázt, áramot és távhőt biztosíthat majd a nemzeti közműszolgáltató.

Illés József
2015. 05. 22. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: mintegy kilencven, önkormányzati távhőszolgáltató vállalat állami érdekkörbe kerüléséről tárgyalnak. Lázár szerint a társasházi gázmérő órák cseréje újabb rezsicsökkentést jelent. Úgy érvelt, miután az ENKSZ átvette a Főgáz Zrt. ügyfeleit, azt tapasztalta, a Főgáz manipulálta az órákat.

Sok társasházban ugyanis a gáztársaság nagyobb gázmérőket szerelt fel, mint indokolt lett volna. Emiatt a házaknak nagyobb alapdíjat kellett fizetnie, és hiába kérték a lakók az óracserét, a közműszolgáltató megtagadta azt. Lázár János közölte az is, még számolják, hány házat, háztartást csapott be a szolgáltató, de az eddigi adatok alapján a módosítás kétezer társasházat érint. A tervek szerint a pénzt jóváírják majd a számlákon – jelentette ki.

Hozzátéve, a kabinet most úgy döntött: kormánydöntés kötelezi az egyetemes szolgáltatókat az óracserére, s ezáltal csökkenhet a társasházak és az emberek gázszámlája. A Főgáz szerinte becsapta a társasházakat és az embereket, a menedzsmentnek pedig viselnie kell a konzekvenciákat. Ez utóbbi kijelentés az elemzők szerint vélhetőleg a cégvezetők leváltását vetíti előre.

Szakértők úgy vélik, kérdéses, hogy mennyire vehető komolyan Lázárnak az áramcégek gyors állami felvásárlásával kapcsolatos kijelentése. A kormányzat részéről ugyanis már tavaly ősz óta több alkalommal elhangzott, hogy a nemzeti közműszolgáltató az egyik piaci áramcég felvásárlásán keresztül „heteken belül” megjelenik a lakossági villamos energia piacán. Utoljára Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára közölte csaknem egy hónapja, hogy a kormány hamarosan megállapodást köt az egyik áramcég megvételéről. Eddig azonban a beígért tranzakció nem történt meg.

Mi több, lapunk a napokban úgy értesült, hogy a korábbinál is lassabban haladnak a tárgyalások a kormányzat és az áramszolgáltatók között a cégfelvásárlásokról. Ennek pedig az általunk megkérdezett szakértők szerint az oka az, hogy a kormány korlátozott nagyságú anyagi forrásokkal rendelkezik a tranzakcióhoz, így hosszas alkudozásra kényszerül.

A hozzáértők azt is megjegyezték: az állam megjelenése az árampiacon nem lesz gyorsan lezajló folyamat. Első körben ugyanis csupán szándéknyilatkozatot írnak majd alá a felek az adásvételről. A részletes szerződés megkötése csak ez után következik, és csak mindezeket követően történik majd meg az ügyfélkör átadása az állami rezsiholdingnak. Érdemes megjegyezni: az áramfogyasztók nem járnak majd jobban azzal, hogy átkerülnek az állami céghez, miután ugyanakkora villanyszámlát fizetnek, mint korábban.

Amint arról beszámoltunk: a piaci források szerint továbbra is az Elmű-Émász társaságcsoport ügyfélszolgálati leányvállalata, Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft. a kormányzat legfőbb kivásárlási célpontja. Úgy tudjuk: a vállalatot a Magyar Fejlesztési Bank vásárolná meg, és az állami tulajdonba vont kft. irányítás szempontjából az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozna. A vételárat tízmilliárd forint nagyságrendűre teszik az elemzők. Az Elmű-Émász-csoport évente nagyjából éppen ekkora összeget veszít a több mint kétmillió budapesti, főváros környéki, illetve észak-magyarországi lakossági ügyfelének a kiszolgálásán.

Hasonló a helyzet a másik egyetemes energiaszolgáltató, a magyar piacról távozni szándékozó francia hátterű EDF Démász- társaság esetében is. Az iparágban felreppent hírek szerint a kormányzat ezzel a céggel is tárgyalásokat folytat a leányvállalata átvételéről, csakúgy mint német E.ON konszernnel. Az üzlet – úgy tudjuk – eddig még egyik esetben sem nem jött létre. Ez azonban nem zárja ki, hogy kivásárlási ügylet valamelyik áramtársasággal „heteken belül” megköttetik – állítják szakemberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.