Kislétai botrány: ki a felelős?

A legújabb gyermekbántalmazási ügyben eddig egyetlen illetékes sem nyilatkozott.

2015. 05. 05. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt nappal a kislétai eset kirobbanása után még egyetlen illetékes és döntéshozó sem hajlandó beszélni arról, mulasztott-e valaki a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai közül, és egyáltalán vizsgálják-e a felelősség kérdését.

Mint arról lapunk beszámolt, egy család évekig embertelen körülmények között tartotta gyermekét. A két négyzetméteres fűtetlen, világítás nélküli helyiségben legalább egy éven át bezárva élt a kislány, aki mindössze 21 kilogramm, vagyis alultáplált volt megtalálásakor. Az esetre úgy derült fény, hogy a gyerek a kis fülke ablakán keresztül vízért könyörgött, amit egy járókelő meghallott. A gyereket jelenleg kórházban ápolják, négy testvérét szintén kiemelték a családból.

Lapunk megkereste az ügyben a gyermekvédelmi területért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát, arról érdeklődve, indítanak-e vizsgálatot annak kiderítésére, történt-e a gyermekvédelmi szervek részéről mulasztás az ügyben, de nem kaptunk választ.

Megkérdeztük a Lázár János vezette Miniszterelnökséget is, hogy a miniszter utasítja-e a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízottat vizsgálat lefolytatására. A kancellária mára ígért választ. Megkerestük a megyei kormányhivatalt is, ahol azt mondták, készítik a választ, de lapzártánkig ez nem érkezett meg. Tőlük szerettük volna megtudni azt is, a gyermeket védelembe vették-e, s ha igen, mikor látta utoljára őt a családgondozó, ha pedig nem állt védelem alatt, ez hogyan fordulhatott elő, hisz a gyereket már tavaly márciusban kivették szülei az iskolából állítólagos súlyos magatartás-problémák miatt, és magántanulóvá tették, ami indokolta volna a kiemelt figyelmet.

Kisléta polgármesterétől azt kérdeztük, tud-e arról, hogy korábban gyerekorvos, védőnő vagy bárki jelzést tett a gyermek veszélyeztetése miatt, de Madácsi Imre titkárságán délelőtt azt közölték, hogy még nem érkezett meg a hivatalba, délután azt, hogy már nem is fog jönni, a mobilszámát pedig személyes kérésére nem adhatják ki.

A kormányzat évek óta ígéri, hogy megerősíti a gyermekvédelmi rendszert. Czibere Károly lapunknak egy tavaly decemberi interjúban azt állította, készül az a törvénycsomag, amely hatékonyabbá teszi a gyermekjóléti rendszert, és erősebben szankcionálják, ha a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamelyik tagja nem jelez vagy nem továbbítja a kapott jelzést. Azt is mondta, idén májusra elkészül az ezzel kapcsolatos törvénytervezet, amit most jövő januárra ígérnek. A Magyar Családgondozók Országos Egyesületének elnöke a közelmúltban lapunknak kijelentette, a súlyos szakemberhiány lehetetlenné teszi a minőségi munkát, hisz egy szociális munkásra negyven-ötven család jut az ideális 5-10 helyett.

A gyermekvédelmi jelzőrendszer már évek óta súlyos hiányosságokkal küzd. Az értelmetlen gyermektragédiák közös jellemzője, hogy évekig tart az elhanyagolás, kínzás, bántalmazás, a gyerekeket mégsem emelik ki a családból. Az egyik legsúlyosabb ilyen ügy a 2007. decemberi piricsei gyermekhalál volt. A 13 hónapos kisfiú háromkilósan éhen halt. A nyolcgyermekes családban az anya és az apa is súlyos alkoholista volt, a csecsemő annak ellenére sem kapott kiemelt figyelmet, hogy idősebb testvére maga kérte gyermekotthoni elhelyezését, így menekült apja brutális bántalmazása elől. A vizsgálatok következménye annyi volt, hogy az ügyben eljáró háziorvost és védőnőt továbbképzésre küldték.

Az utóbbi évek talán legnagyobb közfelháborodást kiváltó esete a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügy volt, ahol a szülők három gyermeküket éveken keresztül brutálisan bántalmazták, és a vád szerint meg is erőszakolták. Bár az illetékes hatóság már 2005 májusában elrendelte a gyermekek védelembe vételét, csak 2012 januárjában vették el a családtól őket. A felelősségre vonáshoz Navracsics Tibor akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter közbelépésére volt szükség, így a kormányhivatal végül a gyerekek helyzetét figyelemmel kísérő családgondozót mentette fel az állásából.

Nemrég történt az agárdi kisfiú tragédiája is. A másfél éves gyermek a halálakor 4 és fél kilót nyomott. Őt nem vette védelembe a gyermekjóléti szolgálat, pedig a védőnőt sem engedték be a házba. Januárban egy férfi féléves fiát dobta ki az ablakon a negyedik emeletről, majd utánaugrott. O. György ellen nem volt távoltartási végzés.

Jövőre már csak a járási gyermekjóléti és családsegítő szolgálatoknak lesz joguk a hatósági döntés meghozatalára, így például a gyermekek védelembe vételére – tudta meg lapunk. Roszik Ágnes, az Átmeneti Gondozást Ellátók Országos Szövetsége a Magyar Nemzetnek elmondta: üdvözlik Czibere Károly tegnapi kijelentését, amely szerint a falvakban dolgozó családgondozók már nem intézkedhetnek a gyerek védelembe vételéről.

 

Roszik szerint erre a dolgozók fokozottabb védelme érdekében van szükség, hiszen ma ugyanaz a szakember gondozza a gyereket, aki a hatósági intézkedést kezdeményezi a családdal szemben, és ez nehezíti az érintettek munkáját. Arra a kérdésre, hogy a központosítás nem jár-e az amúgy is lassú gyermekvédelmi ügymenet további késedelmével, s nem lehet-e hátrányos a kiskorúakra nézve, ha nem az őt ismerő szakemberek hozzák meg a velük kapcsolatos döntéseket, Roszik azt mondta: az új intézkedés kivitelezése még a szakmai szervezetek előtt is „szürke”, de van rá elegendő felkészülési idő.

 

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tegnap egy konferencián tájékoztatott arról, hogy jogszabály-módosítási csomagot terveznek januárra, amelynek legfontosabb célja a gyermekjóléti szolgáltatások megerősítése. Hangsúlyozta: olyan szigorú jogbiztonságot kell teremteni, amelyben nem fordulhat elő, hogy egy szakember – legyen az pedagógus vagy gyermekorvos – nem jelez időben. – A jelzés elmulasztása legalább olyan bántalmazás, mint más típusú gyermekbántalmazás – fogalmazott.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.