Orbán: Én nem mernék így beszélni más országokról

A magyar kormányfőt hosszasan bombázták felvetésekkel a keddi strasbourgi EP-ülésen.

2015. 05. 19. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

19.16: Martin Schulz közli, júniusban fognak szavazni a vitával kapcsolatban, de többet erről nem közölt, hanem lezárta a diskurzust.

19.14: Zanda Kalinina-Lukasevica lett alelnök ismerteti a Tanács véleményét a vitában, elmondta, nem hallotta, hogy bárki megkérdőjelezné egy tagállam jogát a szabad választáshoz, ugyanakkor vigyázni kell, milyen eszközöket választ egy-egy ország maga megvédésére.

18.49: Orbán Viktor válaszol a vita végén: sohasem merne ilyen hangon beszélni más országokról, mint ahogy most Magyarországról beszéltek. Nem szeretné szánalmas vircsafttá alakítani ugyanakkor a vitát, hisz volt olyan, aki megvonná az EU-s pénzeket Magyarországtól. Elmondta, a liberális társadalomszervezés megbukott, ez vezetett a 2008-as válsághoz. Az autokratázásra úgy reagált, háromszor veszített és háromszor nyert választást, mindenkit megnyugtatott, lesz még ilyen. Verhofstadtnak címezve felolvasta az egyik konzultációs kérdést, ami arra vonatkozott, hogy az EU arra kényszerítette Magyarországot, változtasson a bevándorlási szabályokon. Szerinte nem jött be az új szabály, ezért Magyarországnak meg kell védenie magát, ezért fordultak az emberekhez. Befejezésül üdvözölte az élénk párbeszédet. A frakcióvezetők válaszaival folytatódik az ülés.

18.43: Hamarosan a frakciófelszólalások végére érünk, egy konzervatív politikus asszony röviden arra tért ki, hogy Orbán Viktor egyszerűen megkérdezte egy fontos kérdésben az emberek véleményét. Egy következő felszólalás azt ismételte meg, nincs értelme vitázni a halálbüntetésről. Egy újabb hozzászóló szerint Márai Sándor most nem fogadná el Magyarországot, amit nem szabad, hogy most fanatikusok tegyenek tönkre. A liberális felszólaló szerint az ember Orbánt hallgatva aggódni kezd, nem lehet a demokráciára reagálva arról beszélni, hogy jó a gazdaság.

18.39: Pedro Silva Pereira (baloldal) arra koncentrál, hogy összemossa a jogokat.

18.37: Gál Kinga neheztel Schulzra, amiért nem engedi a kék kártyák használatát az ülésteremben, ezzel lehet közbeszólni a vitán. Felhívja a figyelmet, a konzultációs kérdőíven lehet igennel és nemmel felelni a kérdésekre, a nyelvezetével kapcsolatban pedig arra utal, az emberek sem politikailag korrekt módon teszik fel kérdéseiket az utcán.

18.36: Jávor Benedek (Zöldek) arról beszél, hogy a Fidesz a Jobbikkal fut versenyt Magyarországon, és a mai beszéde sem oszlatta el a gyanút.

18.35: Örömmel tölti el Orbán Viktort a provokáció? Ezt kérdezte Cecilia Wikström a strasbourgi EP-ülésteremben.

18.34: Ujhelyi István szerint nemzeti tudatmódosító rendszer az, amit Orbán Viktor épít, a kormányfő pedig ne szóljon az ő nevében, és a kivándorlók nevében sem. Ujhelyi ezt követően széttépett egy konzultációs ívet az EP-ben.

18.32: Sógor Csaba (Néppárt) tényekre alapozott vitát követelt, nem szeretné, ha ezt elfelejtenék, nem szabad szégyenpadra ültetni egyetlen országot sem. Lunacekhez címezve azt mondta, 3 millióan elmentek Romániából, és csakúgy, mint Szlovákiában, anyanyelve miatt büntetnek embereket, mégsem erről a két országról van itt szó.

18.30: Ulrike Lunacek (Zöldek) szerint alapértékekről van szó. Úgy látja, Orbán Viktor kérdőíve előítéletessé teszi az embereket. Hogy lehet az, hogy kétszer annyian hagyták el kormányzása alatt az országot, mint ötvenhatban? Mit kellene tenni annak érdekében, hogy otthon maradjanak ők? Ezt kérdezte.

18.28: Michel Louis (Liberálisok) gyorsan leautokratázta Orbán Viktort.

18.26: A szocdem Josef Weidenholzer a szómágia mestereként emlegeti Orbán Viktort, akinek egyértelműen kéne beszélni.

18.23: Szájer József (Néppárt) felhívja a Verhofstadt figyelmét arra, hogy Orbán Viktor kereszténydemokrata kormányfőként azt szorgalmazza, hogy a menekülőket be kell fogadni, de a fogalmakat tisztázni kell. Megérti a baloldal lelkiismeret-furdalását, hisz olyan országokat képviselnek, amelyek nagy gyarmatbirodalmakat tartottak. Mint Orbán kijelentését megismételte: Svédország után a második legbefogadóbb volt a menekültekkel.

18.22: A független Georg Mayer szerint a baloldalt az bántja, hogy olyat képvisel, ami számára nem megfelelő, hagyni kellene Magyarországot, inkább Görögországgal foglalkozzanak.

18.20: Judith Sargentini (Zöldek) következik. Amit szerinte Orbán Viktor mond, azok bizony muníciók, amelyek kárt okoznak. Egyetért Verhofstadttal abban, hogy a magyar kormányfő provokál.

18.17: Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője szerint Orbán provokál, csak úgy, mint az illiberális szóval. Részletesen elemezte a konzultációs kérdőívet, amely szerinte EU-ellenes részeket tartalmaz, szerinte a válaszok már benne vannak a kérdésekben.

18.15: Niedermüller Péter (Szociáldemokraták) nem örül neki, hogy Orbán idejött, mert így az ő politikájáról kell beszélni. Azt mondta, a szóban forgó ország nem a hazája. Az EU nem pénzelheti Orbán politikáját szerinte.


18.13: Esteban González Pons (Néppárt) szerint a halálbüntetés olyan kérdés, amit nem szabad újra felvetni. Orbán Viktornak megköszönte, hogy eljött, és hogy elmondta az álláspontját.

18.01: Orbán Viktor jön. Azért jött ide, mert Magyarországról van szó, mondja. Számára parancsoló kötelessége ilyenkor felszólalni. Azt mondja, népszavazással döntöttek az emberek Magyarország EU-tagsága mellett, amire büszkének kell lenni. Orbán ezután azt mondta, az elmúlt 5 évben van mire büszkének lenni Magyarországon, az államadósságot 85 százalékról 77 százalékra, a munkanélküliséget 7 százalékra szorították vissza, és nincs messze a teljes foglalkoztatottság. Magyarország szerinte a jogállamiság-röntgennel leginkább átvilágított ország. Hogy miért Magyarországgal szemben van vita európai ügyekben? Mert egyenesen szeretünk beszélni, vagy sehogy, mondja Orbán, aki szerint a magyarok nem szeretik a locsogást, a felesleges szavakat. Európa az európaiaké, Magyarországnak pedig a magyarok országának kell maradnia, teszi hozzá. Az EU-n belüli munkaerő-áramlást meg szeretné különböztetni a kintről való bevándorlástól. Timmermansnak címezve azt mondja, nem tudnak munkát adni a bevándorlóknak. Mint fogalmaz, jó oka van arra az országnak, hogy a bevándorlásról vitatkozzon. Óriási migrációs nyomás nehezedik Európára, Magyarországon ma hússzor annyian lépnek át illegálisan határt, mint néhány éve. Őrültségnek tartja, hogy osszuk szét kvóta alapján a bevándorlókat, mert ez ösztönözni fogja a további illegális migrációt. Ezért azt szeretné, hogy a bevándorlást tagállamilag lehetne szabályozni. Mi, magyarok magunk akarunk dönteni arról, hogy akarunk-e bevándorlókat vagy sem. A menekült és a bevándorló pedig nem ugyanaz, teszi hozzá. Magyarország nem írt alá semmilyen egyezményt arról, hogy miről nem lehet beszélni, és miről nem. Orbán az uniós alapszerződés megsértésének tartja, ha valaki bele akar szólni, hogy miről nyilvánítson véleményt Magyarország. 43 ezer menekültügyi kérelem közül ugyanakkor 24 ezer Koszovóból érkezik, ami nagyon magas szám - folytatta a miniszterelnök, aki megjegyzi, Magyarországon nincs konzultáció halálbüntetésről, ezt félreértik egyesek. Orbán kitart amellett, hogy a halálbüntetésről beszélni kell. Az EU egyezményei nincsenek kőtáblába vésve, nem istenek hozták, meg lehet változtatni őket, a mostani álláspontok pedig egyetlen európai polgár véleménye, nem szentség, nem dogma, Magyarország kiáll a szabad véleménynyilvánítás eszméje mellett.

 

17.58: Balczó Zoltán (Jobbik, az EP-ben független) azt mondja, az EP nem tartja tiszteletben saját alapértékeit, a párbeszéd lehetőségét és a szuverenitást, elvitatják Magyarország jogát, hogy bármiről diskurzust folytasson. Kérdésre válaszolva elmondta, ő nem tud arról, hogy a Jobbik bárkit homoszexualitása miatt megsértett volna.

17.57: Szájer József Ferrarát kérdezi, hogy miért zavarja a konzultáció kérdése, Ferrara azt mondja, nem az zavarja.

17.54: Laura Ferrara jön, ő a felmerültek mellett az Alkotmánybíróság és az igazságszolgáltatás függetlenségéért is aggódik.

17.52: Harms asszony kap egy néppárti kérdést: Németországban menekülttáborokat gyújtanak fel, amit a társadalom nem fogad el, eközben pedig nem erről, hanem Magyarországról kell vitáznunk. Harms azt mondja erre, üldözik ezeket a bűncselekményeket. Schulz elveszi a szót Harmstól.

17.49: Rebecca Harms azt tudakolja Orbán Viktortól, tényleg bevezetné-e a halálbüntetést. Hamarosan sor kerül Orbánra, aki válaszolhat. Szerinte Orbán és kormánya eltávolodott az európai értékektől, márpedig az EU-s csatlakozással ezeket az értékeket teljes mértékben el kell ismerni, tiszteletben kell tartani.


17.47: Marie-Christine Vergiat, az Egységes Európai Baloldal képviseletében arról beszél, nem teljesen egységes a törvényi szabályozás az EU-ban a halálbüntetéssel kapcsolatban.

17.44: Sophie in \'t Veld (Liberálisok) azt mondja, az EU-ban nincs helye a halálbüntetésnek. Kritizálta a Néppártot, hogy Orbán Viktor mellé áll. Elutasítja az Orbán-kormány politikáját. Érkezett hozzá egy kérdés: ha a nép úgy szavazna, hogy halálbüntetést akar, akkor abból következne, hogy ne legyenek az EU tagjai.

17.42: A ballib Niedermüller Péter azt tudakolja Kirkhope-tól, mit szólna, ha az ő miniszterelnöke illiberális demokráciát emlegetne. Kirkhope azt mondja, nincs értelme ilyen felvetésnek, ez a választók dolga.

17.40: Timothy Kirkhope (Európai Konzervatívok és Reformerek) következik. Szerinte az EP viták színhelye, a jogállamiság viszont olyan mély kérdés, amihez nem méltó az adok-kapok forma. Azt mondja, ez a vita senkinek sem tesz.

17.36: Pelczné Gáll Ildikó szót kap, de tévedés történt, ám mégis nála marad a szó. Pittella úrhoz fordulva azt tudakolja, mit szól ahhoz, hogy Timmermans úr fenyegetőzik Magyarországgal szemben, hogy tabu témának tartja a halálbüntetés vitáját. Hol a lista a tabukról? Ezt kérdezte a fideszes politikus. Pittella nagyon tiszteli Timmermans urat, és visszautal az EU alapértékeire, köztük a halálbüntetés megszüntetésére.

17.35: Ujhelyi István közbevetve hirtelen szót kap, Kövér Lászlótól idézve Manfred Weberhez fordul. Weber azt mondja, nem ismeri az idézet hátterét, de azt tudja, hogy a polgárok elégedettek, amit a választáson kifejeztek, a gazdasági teljesítmény pedig megfelelő.

17.31: A szociáldemokrata vezető Gianni Pittella félti a liberális demokrácia vívmányait. Szerinte szimpátia illeti a magyar népet, az olaszokban egyértelmű ez az érzés, de nem lehet ez az ország játékszere az együttélés szabályai megsértésének.

17.26: Manfred Weber következik (német kereszténydemokrata), aki megköszöni Orbán Viktornak, hogy megjelent, tanújelét adva annak, hogy tiszteli az EP-t. Felhozza, hogy ők a szabálytalan román választásokról akartak vitázni eredetileg, nem Magyarországról, de ezt a baloldal lesöpörte. Felemlítette, 2 százalékos növekedéssel Magyarország Európa motorja. A halálbüntetéssel kapcsolatban azt mondta, nem támogatja az újbóli bevezetést, de szerinte ilyen terv Magyarországon sincs. A bevándorlási konzultációval kapcsolatban üdvözölte, hogy megkérdezik az embereket, de a kérdések megfogalmazása szerinte a Néppártnak nem megfelelő, nagy gyújtóerejük van. A kérdések tartalmáról azonban, mint fogalmaz, beszélni kell. Meg kell hallgatni Orbán Viktor véleményét, ezzel zárta felszólalását.

17.21: Frans Timmermans, a Tanács szociáldemokrata alelnöke szerint Orbán Viktor újra bevezetné a halálbüntetést, ez pedig szembemegy az EU jogrendjével. Törvényi passzusokat sorol ezzel kapcsolatban, szerinte harc lenne, ha valaki nem így gondolkodna. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy nincs tudomása arról, hogy a magyar kormány lépéseket tenne a halálbüntetés bevezetése irányában. Aztán az általa manipulatív, félrevezető jelzőkkel illetett nemzeti konzultációra tereli a szót, mondván, a budapesti kormány arra játszik, hogy a bevándorlókban a munkahelyek elvesztésének veszélyeztetőit lássák az emberek.

17.18: A Tanács véleményével kezdünk: Zanda Kalinina-Lukasevica lett alelnök ismerteti, miért vannak most itt. Elmondja, reagálni kell az alapjogok sérelmére az EU-ban minden szakterületen. A soros elnökség hálás a magyar kormánynak, hogy ez alkalommal tiszteletét tette Strasbourgban. Oda fog fogyelni a vita során.

17.16: Orbán Viktor is megérkezett az ülésterembe. Kezdődik a vita. Schulz ismerteti a vita lefolyását.

17.15: Martin Schulz közeledik a pódiumhoz, ő vezeti a bő egy órás vitát.

17.13: Némi késést hoztak össze Strasbourgban, hamarosan kezdődik a vita Magyarországról.

16.59: Orbán Viktor a vita előtt újságíróknak arról beszélt, nemzeti hatáskörbe kell adni a bevándorlók fogadásának kérdését. RÉSZLETEK.

16.55: A felszólalók listája ITT. Orbán Viktorra a vita derekán kerül sor, fél 6 után kevéssel. A magyarok közül hallhatjuk még sorrendben Balczó Zoltánt, Niedermüller Pétert, Szájer Józsefet, Sógor Csabát, Ujhelyi Istvánt, Jávor Benedeket és Gál Kingát.


Hazánk úgy került ismét az unió döntéshozó testületének fókuszába, hogy az Európai Parlament szabadságjogi kérdésekben illetékes szakbizottsága vitát folytatott a halálbüntetés Orbán Viktor által javasolt napirenden tartásával, illetve a menekültüggyel kapcsolatos magyar kormányzati megnyilatkozások, így a bevándorlási nemzeti konzultáció kérdéseivel kapcsolatban. A magyar kormányfő minapi, debreceni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy személyesen jelenik meg „a magyarországi helyzetről” szóló vitán.

„A menekülteket Magyarország mindig is befogadta, a mi szívünkben van irgalom, mi a polgári, nemzeti és keresztény táborhoz tartozunk, tudjuk, hogy mit jelent a felebarátaink iránti kötelezettség” – fogalmazott a miniszterelnök Debrecenben, egyértelművé téve, hogy a menekült és a bevándorló fogalma között szerinte különbség van. A kormányfő úgy látja, akik Magyarországra érkeznek, jórészt nem menekültek, hanem bevándorlók: „jobb életet akarnak maguknak, amit megértünk, de nem lehet egy másik országba úgy megérkezni, hogy az ország fönnálló törvényeinek megsértésével kezdik az életüket, vagyis illegálisan átlépik a határt”, ez ugyanis bűncselekmény. A debreceni menekülttáborral kapcsolatos álláspontja szerint Magyarország nem kíván több bevándorlót befogadni, „akik pedig már itt vannak, menjenek haza”, a debreceni tábort be kell zárni.

Várhatóan a halálbüntetés témája is szóba kerül, hisz a magyar miniszterelnök korábbi felvetése nyomán lefolytatott bizottsági vita vezetett ahhoz, hogy ismét az Európai Parlament napirendjére került a magyar kormány politikája.

Armin Machmer, Martin Schulz EP-elnök szóvivője az MTI-t korábban arról tájékoztatta, hogy várhatóan az Európai Tanács, valamint az Európai Bizottság képviselői is kifejtik álláspontjukat, a vita végén azonban nem lesz határozattervezet, amiről szavaznának a képviselők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.