Határzár: a liberálisoknak sok, a Jobbiknak kevés

Az MSZP, az LMP és az Együtt sem akar kerítést. Pásztor István szerint viszont Szerbiának is könnyebbséget jelenthet a lépés.

MTI
2015. 06. 17. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik üdvözli a kormány által bejelentett határzárt, ám a párt szerint „ez a lépés bár rövid távon lassítani fogja az illegális bevándorlást, ám a migránsok az embercsempész bandák segítségével közép- és hosszú távon új útvonalakat, más határszakaszokat fognak igénybe venni és azokon keresztül hazánkba szivárogni.” Z. Kárpát Dániel és Mirkóczki Ádám a párt parlamenti frakciójának közleményében kiemelte: „nem jelent megoldást a Nyugat-Európából hazánkba visszatoloncolt tömegek által okozott problémákra sem, az ő sorsuk továbbra is bizonytalan.” Ezért Z. Kárpát szerint zárttá kell tenni a menekülttáborokat, vissza kell állítani az önálló határőrséget, és meg kell teremteni a visszafordíthatóság intézményének jogi garanciáját. „Ragaszkodunk továbbá ahhoz, hogy a délvidéki magyarság a jövőben se szenvedjen semmilyen hátrányt a jelenlegi határ átlépése során” – közölte a párt frakcióvezető-helyettese és országgyűlési képviselője.

A Magyar Liberális Párt ugyanakkor elutasítja a kerítés tervét: mint a szervezet írta, „mi a szolidaritáson és a közös fellépésen alapuló európai megoldásban hiszünk. Úgy gondoljuk, hogy egyetlen érintett állam sem tudja a kérdést önmaga megoldani. Igazi megoldás csak akkor lesz, ha a gyökereinél tudjuk kezelni a bajt, erre pedig csak egy erős, egységes Európa lehet képes.”

Az MSZP szerint sem jó eszköz a határzár. Tóbiás József elnök-frakcióvezető sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az európai határok védelméről egyeztetni kell az uniós tagállamokkal, közösen kell megvédeni minden menekültet, és közösen kell megvédeni Magyarország polgárait az illegális bevándorlóktól. Ehhez józan észre és szakmai egyeztetésre van szükség – hangoztatta. A megoldást firtató kérdésre Tóbiás József azt válaszolta, a kormánydöntéssel beismerték, hogy a határrendészeti, rendvédelmi szervek forráshiánya miatt vagy politikai okokból kell ezt az utat választani. Hozzátette: modern eszközök segítségével elvégezhető lenne a zöldhatár védelme.

Az LMP társelnöke, Schiffer András sem örült a kerítésnek. Facebook-oldalára ezt írta ki a határzár bejelentése után: „Tessék mondani, a szerb határra emelt szögesdrót mennyiben fog különbözni a palesztinokat gettóba záró izraeli faltól?” Az Együtt társelnöke, Szigetvári Viktor is a közösségi oldalon reagált. „25 évvel ezelőtt nem azért bontottuk le a szögesdrótokat, hogy Orbán Viktor most ismét egy 4 méter magas kerítés mögé zárja Magyarországot. Nem erről volt szó. Sem 25 évvel ezelőtt, sem 2010-ben, sem 2014-ben. Ezzel a lépéssel a kormány súlyosan veszélyezteti Magyarország európai pozícióját és érdekeit. Mert azt a kerítést Orbán Viktor valójában nem a déli határszélre, hanem Európa és Magyarország közé húzza fel” – közölte.

Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet a magyar–szerb zöldhatár lezárása – mondta el Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke. Szerinte ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor „nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet”. Pásztor az MTI belgrádi tudósítójának arról is beszélt, hogy a magyarországi határzárral Szerbia számára nem oldódik meg a probléma. „A mi számunkra akkor oldódik meg igazából a probléma, ha a szerb bejövőoldalon is meglesznek ezek az intézkedések” – tette hozzá. Kifejtette, hogy pártja támogatja a szerb kormány azon törekvéseit, amelyek az illegális bevándorlók megfékezésére vonatkoznak.

„A kormány az egyetlen felelős döntést hozta meg ma. Európa más országai is egyre szigorúbb lépéseket tesznek, ezért Magyarországnak is cselekednie kellett. Ausztria, Németország és Franciaország lezárja belső határait a bevándorlók előtt, Ausztria és Németország 15 ezer bevándorló visszaküldéséről döntött Magyarországra, és hazánkba a hónap végéig a 60 ezret is meghaladhatja az illegális bevándorlók száma. Magyarország nem képes befogadni az illegális bevándorlókat, nem nézhetjük tétlenül a Magyarországra zúduló bevándorlóáradatot” – reagált a Fidesz.

Ismert, Szijjártó Péter a szerdai kormányülés szünetében jelentette be, hogy a kormány utasítást adott a belügyminiszternek: haladéktalanul kezdje meg a magyar–szerb határ lezárásának fizikai előkészületeit. Mint megírtuk, azt szeretné a kormány, hogy ezeket jövő hét szerdáig végezzék el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.