Így biztosítja lakását a magyar

A villámcsapások okozta elsődleges károk száma évi 23 ezer, ezekre 1 milliárd 670 millió, míg a 29 ezer másodlagos kárra 2,3 milliárd forintot fizetnek ki a biztosítók, a károk több mint fele júniusban és júliusban keletkezik – mondta Balla Tamás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) lakásbiztosítási bizottságának elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI
2015. 06. 30. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a lakások 72 százaléka – közel 3 millió lakás – biztosított 15 társaságnál, a múlt évi lakásbiztosítási díjbevétel 106 milliárd forintot tett ki – tette hozzá.

A lakásbiztosítási penetráció a kelet-közép-európai régión belül Magyarországon jónak mondható, néhány nyugat-európai országban viszont meghaladja a 90 százalékot. Idén az első negyedévben 10 ezerrel több lakásra volt biztosítás Magyarországon, mint egy éve – ismertette az adatokat Balla Tamás.

Az átlagdíjak a 2002-es 16 ezer forintról a múlt évben 28 910 forintra emelkedtek. A növekedést a biztosítók által vállalt többletszolgáltatások indokolják – vélte a bizottsági elnök.

Jelenleg 39 féle lakásbiztosítás köthető, valamennyiben szerepelnek a vihar, a jégverés, a felhőszakadás és a villámcsapás okozta károk. A villámcsapás okozta elsődleges kár a direkt rongálás, a másodlagos kárt pedig a villám keltette indukció okozza. Az előbbinél tavaly 72 ezer, az utóbbinál 80 ezer forint értékű kár jutott egy villámcsapásra Balla Tamás szerint.

Magyarországon egy négyzetkilométerre évi 3-5 villámcsapás jut. Ezek ellen villámhárítóval, valamint túlfeszültség védelemmel lehet védekezni – erről Szedenik Norbert, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület villámvédelmi munkabizottságának elnöke beszélt a tájékoztatón. A túlfeszültség elérheti a 700 kilovoltot is, és már nemcsak az elektromos hálózaton, hanem az internet kábelen át is képes kárt okozni a berendezésekben – tette hozzá az elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.