Koronás kemencében készül Kispesten a pityókás tokány

Meglátogattuk a Székelyország Tündérkertje kalandparkot, itt nemrég a Viszkis korongozott.

Tompos Ádám
2015. 06. 07. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy pláza, egy panelsor, egy összegraffitizett tűzfal és egy gazos telek ölelésében, Kispest közepén áll egy székelykapu. A mögötte fekvő saroktelken hatalmas fűz-, tölgy- és fenyőfák állnak, egy festékszóró berregését hallani. Ez a Székelyország Tündérkertje névre hallgató kalandpark, amely a múlt héten a Magyar Világtalálkozó kedvéért már megnyílt egy kis időre, de az igazi átadójára még várni kell egy kicsit. A székelykapu persze addig sincs zárva, érkezésünkkor például egy széles vállú, őszes, csupa farmerbe öltözött férfi lép ki rajta. Ő Bacsó András, a szomszédban Bujdosó Székely vendéglő tulajdonosa, kicsit korábban érkeztünk a megbeszéltnél, úgyhogy rögtön a bemutatkozás után már szabadkozva jelzi: ha fotó is lesz, akkor átöltözik.

Népviselete felöltése közben gyökereiről és a székely nemzeti sportról, a jégkorongról beszélgetünk. Bacsó ugyanis hokis volt, méghozzá nem középiskolás fokon, hét évig a Dinamo Bucureşti csapatát erősítette. És mivel ez a hét esztendő 1983-tól 1990-ig tartott Bacsó nemcsak a sport, de a politika világába csöppent bele. „Nagyon sok székelynek tudtam segíteni, ugyanis a Dinamo a rendőrség csapata volt, így az egyesület elnökségének tagja volt Hargita megye rendőrkapitánya. Ha utaztunk, sokszor a szobatársam volt, így sok bajba jutott székelyt tudtam kibeszélni a meseautóból.” Kérdően nézünk rá, mire hozzáteszi, hogy ők így hívták a román rendőrség kék Aro rabomobilját.

Mindezt Bacsó András abban a kis pavilonban mondja, ahol a székely kézművességet tervezik bemutatni a jövőben. A falon egy nap és egy hold fölött a korondi Páll Lajos három festménye lóg, alatta pedig egy óra, Székelyföld nevezetességeinek fotójával. A székelyföldi zsindelyből készült tetőn is van nap és hold, fényükről az alájuk felfúrt reflektor gondoskodik. „Lesz itt szövés és korongozás is, múlt hét pénteken, a már említett világtalálkozón itt volt Ambrus Attila is, negyven-ötven gyerek nézte, ahogy fazekaskodik.” Bacsó elmondja, hogy együtt jégkorongozott a Viszkis néven elhíresült újpesti hokikapussal, és nagyon sokat segített neki, hogy jó útra térve megtalálja a helyét a társadalomban. A múlt heti rendezvény említésekor az étterem-tulajdonos egyszer csak a fejéhez kap és kutakodni kezd, még az asztalok alá is benéz, aztán csalódottan csap a combjára, úgy mondja: elvitték.

Azokra a tündérkertes kitűzőkre céloz, amelyeket a május 29-ei ünnepségre gyártatott le. „Mindenki bejár ide, és nem tudok mindig itt lenni, mindenre odafigyelni.” Bacsót szemlátomást ennél is jobban zavarja az a mercis, aki szerint a kalandparknak Romániában lenne a helye, illetve azok a betérők, akik szerint nem kéne Kispestre „krematórium”: az itt található négy kopjafára céloznak ezzel. Pedig Bacsó kerekre nyílt szemmel mondja, hogy micsoda dzsumbuj lenne itt, még nagyobb és sűrűbb gaz, ha nem valósul meg a különböző székely összefogások és adományok, no meg a vendéglős hasznának a beforgatásával a tündérpark. Az ingatlant egyébként határozatlan időre kapta meg Bacsó András egyesülete az önkormányzattól.

Adja magát a kérdés, úgyhogy fel is tesszük: ki a célközönsége a kalandparknak, a kispesti járókelők vagy a szervezetten ideutaztatott diákok? Bacsó mindkét felvetésre rámondja az igent, hozzátéve, hogy az a célja, hogy „mindenáron” megismertesse a székely nevezetességeket, ezért már most leszögezi, hogy ha például belépőt szed majd a jövőben, a környékbeli gyerekek ingyen jönnek majd. Ez persze egy újabb felvetést kíván: mi lesz, ha a rajcsúrozó gyerekek esetleg véletlenül megrongálják a gránitból készült Trianon-emlékművet vagy a fából készült medveszobrot? Bacsó a gyerekek miatt nem aggódik, a rongálóktól tart inkább. Ezért is gondolkodik azon, hogy egy igazi székelyes padot rakasson a kalandpark elé. Persze a látványosság ellen szól az is, hogy pont egy térfigyelő kamera alatt van és hát az az igazság, hogy pont a plázára nézne a pad.

Legkedvesebb számára csíksomlyói hármashalom mintájára létrejött oltár, amelyben már ott áll egy Babba Mária-szentély, s a tervek szerint lesz még egy Szent László- és egy Szent István-szobor is. „Azt akarom, hogy aki belép ide, az a csíksomlyói búcsúban érezze magát” – mondja Bacsó András. A szentély tetején egy kettőskereszt áll, rajta egy bronzból készült, Monarchia-korabeli címer. A vendéglős lelkesen mutatja a kerti kemencét is, amelynek a tetején épp úgy ferdül a kereszt, ahogy a Szent Koronán. Itt készül majd a pityókás tokány különféle módokon, mert a tulajdonos elárulja, hogy azt bizony máshogy készítik a különböző településeken. A koronás kemence mögött pedig teknőbe ültetve nő a csombor és a lestyán.

A házigazda büszke az Ábel a rengetegben című Tamási-regényt idéző kalyibára is, amelynek előterében ott áll a regényhős fából faragott szobra, de a válláról még hiányzik a kakas. Bent, Ábel szobájában, a házi áldás és Tamási Áron híres mondása, valamint két Nyírő-kötet áll. Ennek kapcsán Bacsó a fogát szívva mondja el, hogy kicsit sajnálja, de egy helyi rendelet miatt Nyírőt és Wass Albertet nem helyezhette el a kalandparkban. Ennek megfelelően egyik író sem szerepelhet azon az emlékfalon, ahol a vendéglős összeállíthatta a maga tizenkét székely apostolát. Bekerült viszont Puskás Tivadar, aki nagyon távoli rokona Bacsónak, és Kós Károly, aki ugyan nem volt székely, nagyon sokat tett értük.

A vendéglős szabadkozik akkor is, amikor a félkész dolgokról beszél, de láthatóan büszke rájuk: a gyerekeknek készült mászófalra, amely fölött annak az Oltárkőnek a mása készül, ahol Erőss Zsolt elkezdett hegyet mászni. Szemben áll a Hópárduc emlékére emelt kopjafa, amely alatt áll majd a hegymászó síremléke: elszáradt rózsák jelzik ennek helyét. Nincs még kész a Borvízmúzeum sem, de Parajdról hozott sótömbök már ott vannak mellette. Ha megfordulunk, akkor Dózsa György „gyorsan készült”, gigantikus fatrónját látjuk a mulccsal borított talajon, körülötte szinte világítóan fehér és piros kerámiagombák állnak. És megint csak sajnálkozik, de elmeséli, hogy tucatnyi székelyföldi almafát vissza kellett utasítania, mert nem férne el ezen a közel 950 négyzetméteren.

Már épp búcsúzunk, amikor Bacsó észreveszi, hogy kívülről fotózzák a székelykapuját. „Látja? Nagyon jó érzés ez, úgyhogy el is határoztam, hogy a szomszédos hotelek külföldi vendégeimnek is mindenáron megmutatom, hogy kik is azok a székelyek.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.