Melléktermék a nők megerőszakolása?

Döbbenetes mondatok a bevándorlásról a Klubrádióban.

Győr Ágnes
2015. 06. 12. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A botrányos mondat előzménye, hogy a rádióműsor egyik betelefonálója arról értekezett, Svédországban a 70-es, 80-as évek óta tartó tömeges bevándorlásnak egyre inkább jelentkeznek a negatív hatásai. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Stockholmban például fél év alatt ezer lányt erőszakoltak meg, az elkövetők döntő többsége pedig bevándorló volt. A műsorvezető érezhetően zavarba jött az elhangzottaktól.

Fölvetette előbb például, hogy meg kellene nézni, az ezer eset a bevándorlók számához képest mennyit jelent, majd gyorsan hozzátette, hogy természetesen egy ilyen eset is túl sok. Szelestey később arról beszélt, hogy a kultúrák találkozásából sokszor nagyon jó dolgok születnek, tagadhatatlan azonban, hogy „vannak bizonyos árnyoldalai is”. „Megjönnek a fiatalok, tombol bennük a tesztoszteron, végre nyugodt körülmények közé jutnak, ugyanakkor még az integráció, különösen az első időben, amikor nem beszélik a nyelvet, nem megy” – mondta a műsorvezető.

„Annyira nem megy, hogy például be tudnának fűzni egy lányt, és hát a maguk normái szerint bizony, ilyenkor sokszor nincsen más választás, hogy akkor jöjjön az erőszak, mert azt hiszik, hogy az itt elfogadott, és aztán kiderül, hogy nem. Szóval ez egy nagyon bonyolult, összetett probléma” – fejtette ki.

A megjegyzés nyomán több internetes oldal is felháborodott cikket közölt, mire tegnap este az Esti Gyors című műsorában a műsorvezető elnézést kért azért, hogy félreérthetően fogalmazott, és megerősítette, semmilyen indokkal sem tartja elfogadhatónak az erőszakot. Lezárásképp Heinrich Böll elbeszélésének főszereplőjéhez hasonlította magát, jelezve, már tudja, hogyan érezte magát Katharina Blum, amikor ártatlanul elvesztette a tisztességét. Korábban az ATV-nek is nyomatékosította, hogy semmivel sem igazolható a nemi erőszak bűncselekménye, azonban a határon sokféle ember jön át, és el kell ismerni, hogy vannak köztük olyanok is, akik követnek el ilyen bűncselekményeket.

Lapunk az ügyben levélben fordult a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen, illetve a Transparency International szervezetekhez, hogy megtudja, terveznek-e valamilyen lépést az ügyben, lapzártáig azonban nem érkezett tőlük reakció. Reagált ugyanakkor közleményben a történtekre a Jobbik, nyomatékosítva, hogy „a nemi erőszak bármilyen mentegetése vagy megideologizálása elfogadhatatlan”. A párt jelezte, elvárja, hogy a Klubrádió műsorvezetőjének – aki korábban a Gyurcsány-kormány külügyi szóvivője volt – szavait értékeljék a baloldali és liberális pártok is, s úgy vélik, az ügyben a Médiatanácsnak is haladéktalanul eljárást kell indítania.

Az Egyesült Királyságban jelentős megrökönyödést keltett, amikor egy tavaly augusztusban elkészült szakértői jelentés fényt derített arra, hogy Rotherham városban 1997 és 2013 közt körülbelül ezerháromszáz gyermeket kínoztak és erőszakoltak meg egy pakisztáni bűnszervezet tagjai. A jelentés elmarasztalta a helyi hatóságokat, mert annak ellenére, hogy sok esetben tudták mi történik, nem tettek semmit. Az ügyeket többek közt azért tussolták el, mert az elkövetők etnikai háttere miatt attól tartottak, rasszizmussal vádolnák őket, illetve rasszista indulatoknak adnának terepet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.