Nem a Fidesz a legnagyobb vesztes

Tavaszra igencsak megelégelték a pártokat a magyarok az Ipsos szerint, a Nézőpont viszont azt jelzi, az elfordulás megállt. Mért a Medián is.

2015. 06. 12. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két hónapot a pártok támogatottságának csökkenése, a politikától való elfordulás terjedése jellemezte – derül ki az Ipsos június elején végzett közvélemény-kutatásának eredményéből. A szerdán megjelent elemzés összegzése szerint a Fidesz vesztesége minimális: az áprilisi 21-ről 20 százalékra szűkült a kormánypárti tábor, jelenleg 1,6 millióan tartoznak bele. A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 38 százalékkal vezet, ez az Ipsosnak úgy jön ki, hogy a pártot nem választók sokkal többen lettek az elmúlt két hónapban, arányuk 39-ről 44 százalékra nőtt.

A Fidesz és a KDNP támogatóiról árulkodó Nézőpont-eredmények eltérnek a fentiektől, a közvélemény-kutatás a Fidesz–KDNP mellett a teljes népesség körében 27 százalékos támogatottságot lát. Az intézet ügyvezetője, Fodor Csaba a köztévének „masszív, stabil és elkötelezett” bázisról beszélt, amely aligha csökken tovább. Fodor azzal egyetért, hogy ősz óta számottevően sorvadt a kormányerők támogatói csoportja, amivel párhuzamosan kissé összeszedte magát az ellenzék, de a veszprémi és tapolcai időközi választás országos hatásai mára elgyengültek, az ellenzéki pártok táborai tehát nem elkötelezettek annyira.

Fodor Csaba a baloldal problémáit sokkal mélyebbnek látja annál, hogy egy vidéki építkezés – amelyet az MSZP tervez – már az első közvélemény-kutatásoknál visszaigazoljon egy „meglehetősen képlékeny” stratégiát. Szerinte a baloldalnak lett volna öt éve az építkezésre, arra, hogy politikai vérfrissítést hajtson végre, „az embereket valóban érdeklő témákkal” és új arcokkal álljon elő. A baloldal öt éve nagyon komoly és mély identitásválságban van – mondta.

A baloldali ellenzéki pártokról számszakilag az Ipsos a következőket állítja: az MSZP-nek az áprilisi 11-ről 9 százalékra csökkent a támogatottsága a teljes népességen belül, így nagyjából 750 ezren sorakoznak fel mögötte. A Nézőpont szerint MSZP a teljes népesség körében 3 százalékpontot veszített, így a tábora 7 százalékos. Az LMP és a DK híveinek aránya ebben a hónapban az Ipsos szerint azonos: az előbbi 5-ről csökkent, utóbbi 3-ról emelkedett 4 százalékra, és mindkét politikai erőnek bő 300 ezer szavazója van. Az Együtt támogatóinak aránya 1 százalék, más politikai formációk ezúttal nem érték el ezt a szintet. A biztos pártválasztókat tekintve az MSZP 15 százalékon áll, és csökken, a DK 9 százalékon van, és nő, az LMP 5-ön, az Együtt mindössze 1-en áll.

Érdekesség, hogy a szocialistáknak ötven éves kor alatt vannak a leggyengébb pozícióik, az itt mért 4-5 százalékos támogatottságuk megegyezik az LMP-ével. Az LMP támogatottsága a Nézőpont szerint viszont 2 százalékpontos csökkenéssel jelenleg 6 százalékon áll. A DK is 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében.

 

27 százalékra méri a Fidesz–KDNP népszerűségét. A Közvélemény-kutatók.hun pénteken megjelent összesítés szerint a második legerősebb párt a Jobbik – 15-16 százalékos táborral –, a radikális alakulatot követi a támogatottságából veszítő MSZP, amely jelenleg 7-9 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik. A DK és az LMP továbbra is fej fej mellett, 4-6 százalék közötti sávban mozog, tőlük nagyságrenddel lemarad az Együtt és a csak néhol mérhető támogatottságú PM.

 

A biztos szavazó pártválasztók körében is a Fidesz–KDNP vezető pozícióját mutatta a kutatás. A választási eredményhez legközelebb eső mérési adatok közül a Mediánnál a legmagasabb a kormánypártiak aránya (44 százalék). A Fidesz előnye a Jobbikkal szemben szintén a Mediánnál a legnagyobb (20 százalék).

És akkor a Jobbikról: a most már stabilan legnagyobb ellenzéki erő az utóbbi időszak nagy vesztese, a teljes népesség körében 17-ről 15 százalékra csökkent a népszerűsége, ami így is 1,2 millió támogatót jelent. A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében 28 százalékos. Az Ipsos szerint megtört ugyan a lendülete, sőt visszaesni is látszik, a Fidesztől igazán nem maradt le; a legnagyobb fejlődést azonban kétségtelenül nem most produkálja a párt, a téli időszakban nőtt nagyra, 11-ről 18 százalékosra. A radikálisok leginkább a harmincas korosztályra, illetve a fiatalabbakra építhet, s a legerősebbek most a negyvenesek és a szakmunkások csoportjai között.

Elszántságban is egészen jól áll a Jobbik (61 százalék), csak a DK jobb náluk ebben (75), a Fidesz táborát viszont nehezen rázza fel bármi is (58), az MSZP-ét ugyanígy (52 százalék), és az LMP-sek sem sok kedvük volna most szavazni menni (40).

Visszatérve a Jobbikra, a Nézőpont kettősséget lát a párt táborában: van egy régi mag, amely a párt „nyelvi radikalizmusára” fogékony, és van egy új tábor, amelynek tagjait a „látszólag mérsékelt” kommunikációval sikerült megcélozni, ők jellemzően a politikával eddig kevésbé foglalkozó alsó- és munkás-középosztálybeli aktív keresők. Az intézet szerint nagyon komoly dilemma előtt áll a Jobbik, mert ha a mérsékelt irányvonalat folytatja, azt kockáztatja, hogy a régi, radikális tábor lemorzsolódik, de ha a radikalizmus kerül előtérbe, akkor az eddig megszerzetteket taszíthatja el magától. A Jobbikkal a Nézőpont szerint 16 százalék szimpatizál, ami 3 százalékponttal kevesebb az áprilisi 19 százaléknál.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása május 16. és 22. között zajlott, az Ipsos kutatása június 1. és 8. között, a Medián felmérése pedig május végén folyt, mindegyik ezer ember megkérdezésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.