Orbán: Annak van jövője, aki a saját útját járja

Páratlan befektetési lehetőségek várják a magyarokat Egyiptomban – mondta.

2015. 06. 05. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök a fórum kezdetén elmondott beszédében azt is hangsúlyozta: csak azoknak az országoknak van jövője, amelyek elég bátrak ahhoz, hogy saját útjukat járják. Úgy fogalmazott: Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő vállalta a felelősséget, stabilizálta Egyiptomot és stabilizálhatja a jövőben az egész mediterrán térséget is. Ezért Magyarország érdekelt Egyiptom sikerében mint ország sikerében, a mostani kormány sikerében, és Esz-Szíszi elnök sikerében – mondta.

Esz-Szíszi és kabinetje országmentő, országépítő gazdaságpolitikát folytat, így a magyar befektetők a profiton és pénzen túlmutató, nagyobb vállalkozásban vehetnek részt az észak-afrikai országban – hangsúlyozta Orbán Viktor. Egyúttal arra szólította fel a magyar bürokráciát, hogy segítse az Egyiptomba befektetni szándékozó magyar vállalkozókat.

A miniszterelnök elmondta, hogy nehéz beszélgetést folytattak Esz-Szíszivel a Közel-Kelet helyzetéről, jövőjéről, illetve a térség ügyeibe való nyugati beavatkozásról is. Úgy vélte, ez utóbbi bár hozott eredményeket is, összességében hozzájárult a Közel-Kelet gondjaihoz. Ezzel kapcsolatban Orbán leszögezte: a keresztény nyugaton „kitaláltunk egy demokráciának nevezett politikai rendszert, jól el is vagyunk vele minden nyűgével, bajával együtt”, de semmi biztosítéka nincs, hogy a nyugati formák átvétele máshol is eredményre vezetne. Ezért „ne legyünk a világ tanítói, ne adjunk leckéket emberi jogokból, demokráciából” – mondta.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök beszédében azt hangoztatta: négy év instabilitás után Egyiptom megindult a növekedés útján. Ehhez a magyar vállalkozók és befektetők segítségét is kérte.

Esz-Szíszi úgy fogalmazott: meg kellett értetni az egyiptomi néppel a stabilitás fontosságát. Az egyiptomiak „most már toleránsak, ezt az utóbbi négy év tapasztalata hozta meg” – mondta. Ameddig Egyiptom talpon van, addig a biztonság záloga a mediterrán térségben és a Közel-Keleten – hangsúlyozta a tábornokból lett államfő.

Azt is leszögezte: az utóbbi évek gazdasági gondjai után Egyiptomnak „nincs más lehetősége, mint dolgozni, dolgozni, dolgozni”.

Az egyiptomi gazdaságban nagy lehetőségek rejlenek a magyar befektetők számára is, már csak azért is, mert „Magyarország közel áll Egyiptomhoz, a magyar ember kulturálisan közel áll hozzánk” – fogalmazott az egyiptomi elnök. Azt is elmondta: „közel vagyunk egymáshoz (Orbán) miniszterelnök úrral és a (magyar) miniszterekkel”, akikkel tárgyalt. Esz-Szíszi leszögezte: Egyiptomnak megvannak az adottságai a fejlődéshez, de ezeket az utóbbi évek nehézségei miatt nem tudták kihasználni. A jövőben a magyarok segítségére is számít az adottságok kamatoztatásában – mondta.

Abdel-Fattáh esz-Szíszit 2014-ben választották meg Egyiptom elnökévé, miután egy évvel korábban a hadsereg főparancsnokaként elmozdította a hatalomból a 2012-ben demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi iszlamista államfőt.

Szijjártó Péter külügyminiszter ugyanitt kifejtette: tavaly novemberben Egyiptomban is megnyílt a Magyar Nemzeti Kereskedőház képviselete, amelynek eredményeként az idén az első három hónapban 88,3 százalékkal nőtt a magyar export Egyiptomba azok után, hogy tavaly 67,6 százalékkal emelkedett a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

A magyar–egyiptomi vállalatok együttműködéséhez szükséges pénzügyi, finanszírozási háttér megteremtése érdekében a magyar Eximbank 20 millió dolláros hitelkeretet hoz létre. Emellett a Nemzeti Befektetési Ügynökség a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a magyar–egyiptomi beruházási kapcsolatok támogatására – hangsúlyozta a magyar külügyi tárca vezetője.

Hozzátette: annak érdekében, hogy a pénteken megkötött megállapodásokat valódi üzleti-kereskedelmi együttműködéssé alakítsák, jövő héten összeül a két kormány gazdasági vegyes bizottsága.

Asraf Szalmán, az Egyiptomi Arab Köztársaság beruházási minisztere elmondta: Egyiptomban három pillérre épülő gazdasági reform zajlik, az ország egyre több szabad kereskedelmi kapcsolattal és folyamatosan növekvő fogyasztói piaccal rendelkezik.

Elmondta, eddig elsősorban strukturális reformokat hajtottak végre, míg most a magánvállalkozásokat támogatják, illetve a gazdaság fellendítése és a munkanélküliségi ráta csökkentése áll a középpontban. Harmadik pillérként pedig az ezt támogató törvényalkotást említette.

A beruházási miniszter szerint Egyiptomnak nemcsak a földrajzi fekvése kiváló, a gazdaság növekedési üteme is felgyorsult, évente 1 millióval növekszik a fogyasztók száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.