Új koncepció a Sorsok Házára?

Andrew Baker rabbi szerint elutasította a kormány Schmidt Mária múzeumra vonatkozó elképzeléseit.

Győr Ágnes
2015. 06. 20. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több kormányzati szereplővel és civil szervezet képviselőjével is egyeztetett kétnapos látogatásán a zsidó közösségeket érintő ügyekről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) személyes megbízottja, Andrew Baker rabbi. Egy, az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló tájékoztatón – ahol az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) elnökével közösen vett részt – arra a kérdésre, hogy a Józsefvárosi pályaudvaron épülő emlékközponttal kapcsolatban mi a benyomása, formálódik-e a konszenzus a zsidó közösségekkel, amelyet Lázár János az intézmény megnyitásának alapfeltételeként jelölt meg, úgy fogalmazott: sokkal jobb most a helyzet, mint egy évvel ezelőtt volt.

Állítása szerint akkor az volt a hozzáállás, hogy minél gyorsabban készüljön el az emlékközpont olyan elképzelések alapján, amelyeket számos jogos kritika ért. A kormány, elmondása szerint, „csak annyit árult el nekik”, hogy szándékában áll bevonni a programba nemzetközi partnereket és tanácsadókat. A rabbi úgy vélte, mára egyértelművé vált, hogy a Schmidt Mária által elkészített koncepciót elutasították, s beszélt arról is, több elképzelés is van arról, mi legyen az időközben nagyjából elkészült épülettel.

Az ügyben kerestük tegnap a Miniszterelnökséget, hogy megkérdezzük, az Andrew Baker által elmondottak fedik-e a kormány hivatalos álláspontját a Sorsok Háza ügyében. A tárcánál jelezték, hogy hétfőig adnak választ.

A sajtótájékoztatón Michael Georg Link, az ODIHR elnöke arról beszélt: üdvözlendő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, most ennek megvalósításán van a sor. Link kiemelte: a kormányzat képviselőivel, például a külügyminiszterrel, parlamenti képviselőkkel és zsidó szervezetekkel is találkozott Budapesten, és felajánlotta az ODIHR támogatását az antiszemitizmus elleni küzdelemben. A megbeszélések alapján úgy tűnik, Magyarországon komolyan veszik az antiszemitizmus elleni harcot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.