Visszakérnék a határőrséget

Ásotthalmon és Mórahalmon is örülnek a kerítésnek, de kevésnek tartják.

Gidró Kriszta
2015. 06. 19. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon jó a kerítés, de ha nem őrzik, nem ér semmit – így foglalható össze a lapunk által megkérdezett ásotthalmiak és mórahalmiak véleménye a kormány határzárra vonatkozó döntéséről. Az ásotthalmi Fehér István azt mondta: ha nem figyelik a kerítést, ugyanúgy átvágják majd, mint Törökországban. Fehér István szerint a határőrséget kell visszaállítani. A szintén ásotthalmi Rózsa Imréné azt mesélte: annak idején a helyi határőrlaktanyában harminc katona állomásozott, akik sokkal hatékonyabb munkát végeztek, mint ma a rendőrök. Szerinte az a különbség, hogy a határőrök kint voltak a határon, míg a rendőrök a külterületi utakon járőröznek, egészen a határig azonban a legritkább esetben mennek el.

A menekültekkel kapcsolatos gondok közül a legtöbb általunk megkérdezett ásotthalmi a migránsok által hátrahagyott szeméthalmokat tartotta a legzavaróbbnak. Nem szeretik azt sem, hogy éjszakánként a folyamatos kutyaugatás miatt nem tudnak aludni. Migránsok által elkövetett bűncselekménnyel egyikük sem találkozott, kárt viszont okoztak a határsértők, elsősorban a gazdáknak. Mostanában már nem, de ősszel és tavasszal a gazdálkodóknak az okozta a legnagyobb gondot, hogy a felszántott, s már bevetett földön keresztül gyalogoltak a migránsok, kitaposva a vetést. Az érintett gazdák azt mondják, nyilvánvaló, hogy nem szándékosan tették, egyszerűen nem tudták, hogy szántóföldön mennek keresztül, vagy ha tudták is, akkor sem tudták, merre kerüljék ki a területet.

Veszélyes, költséges és haszontalan lehet a szerb határon felhúzandó kerítés vagy fal – ezt mutatják a nemzetközi példák, és így véli a szakértő.

Egy neve elhallgatását kérő mórahalmi férfinak a földjén a fóliasátor alá húzódtak be az eső elől még a tavasz elején a menekültek. – Kitaposták a palántákat, s a nyomokból ítélve a kis- és nagydolgukat is elvégezték – mesélte a gazda, aki egyébként szintén nem hibáztatja őket. Mint mondta, nem tudja, hogy afgánok, szírek, vagy más nemzetiségűek voltak-e. – Abban például biztos vagyok, hogy sem az afgánok, sem a szírek nem láttak még fóliasátrat, nem tudják, hogy mire való. Ennek ellenére károm keletkezett, és ezt nem téríti meg senki – panaszolta a férfi. Ő egyébként szintén örül a tervezett kerítésnek, de ugyancsak kevésnek tartja önmagában, szerinte kamerákat kellene telepíteni a közelébe.

A várakozásokkal ellentétben szerdáról csütörtökre virradó éjjel nem ugrott meg az illegális határátlépők száma, legalábbis ezt mondták a térségben járőröző rendőrök, és Herédi Barnabás ásotthalmi mezőőr is, akit elkísértünk hajnali útjára. Fél ötkor találkoztunk az első, kilencfős csoporttal, körülbelül 150 méternyire az ásotthalmi határátkelőtől. A mezőőr szerint közvetlenül az éjszaka egyébként zárva tartó határállomás mellett sétálhattak át magyar területre. A hét férfi, egy nő és egy négy év körüli kisfiú mind afgánnak vallották magukat. A második, ötfős csoportot fél hétkor fedezték fel a rendőrök.

Egyikük néhány szót beszélt angolul, azt mondta, egy hónapja indultak Afganisztánból, gyalog jöttek idáig. Konkrét úti céljuk nem volt, a férfi erre a kérdésre több ország nevét is felsorolta, például Németországét, Franciaországét és Skóciáét. Egy harmadik csoportra akkor találtak rá a Készenléti Rendőrség járőrei, amikor egy mezőőr riasztására egy harmincfős csoportért indultak. A nyolc fiatal férfit útközben érték utol a rendőrök, akiket egyébként szerdán este vezényeltek Budapestről Csongrád megyébe, így lapunk munkatársától kértek útbaigazítást a számukra ismeretlen terepen. A harmincfős társaságról pedig kiderült, hogy valójában 29-en vannak, köztük nyolc gyermek, a legfiatalabb mindössze öt hónapos. Az angolul szintén csak néhány szót beszélő édesanyja lapunk kérdésére elmondta, másfél évvel ezelőtt indult el Afganisztánból, ahonnan a tálibok miatt menekült el. Megkérdeztük tőle, hogy segített-e nekik valaki a határátlépésben, fizettek-e valakinek ezért, de kérdésünket vagy nem értette, vagy úgy tett, mintha nem értené.

Ha a mezőőr talál rá a határsértőkre, akkor értesíti a rendőröket, majd a migránsokkal együtt megvárja, míg megérkeznek. Herédi Barnabás elmondta, a leghosszabb idő, amit eddig a rendőrökre várt, négy és fél óra volt, akkor egy nagyjából százfős csoportot állított meg. A mezőőr is úgy véli, hogy a kerítés segíthet, ugyanakkor veszélyes is lehet. Tapasztalatai szerint ugyanis a menekültek most egyszerűen tudomásul veszik, hogy lebuktak, leülnek a földre, és türelmesen várják a rendőrt. Ha azonban egy négy méter magas kerítés állja útjukat, Herédi Barnabás szerint agresszívvá is válhatnak, annak pedig beláthatatlan következményei is lehetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.