Áder: A klímaváltozás a gazdasági növekedés esélyeit is tönkreteszi

Az elnök a Volt Fesztiválon mondta ezt.

MTI
2015. 07. 04. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János az Élő bolygónk klímavédelmi kampányról tartott közel egyórás előadásában a fiatalokhoz szólva úgy fogalmazott: ha van fél percük a következő fél évszázadra, akkor emeljék fel a hangjukat, és fogalmazzák meg üzeneteiket a decemberi, párizsi klímacsúcs résztvevőinek és döntéshozóinak.

Az államfő idézte az Egyesült Államok elnökének egyik tavalyi beszédét is, Barack Obama azt mondta, hogy mi vagyunk az első nemzedék, amely a klímaváltozás hatásait már érzi, és mi vagyunk az utolsó, amely tehet még valamit ellene. Áder hozzátette: ha a bajt most nem előzzük meg, akkor a mostani nemzedéknek nem lesz más választása, mint alkalmazkodni, de az fájdalmasabb és költségesebb lesz.

A köztársasági elnök előadásában a klímaváltozás már most is érezhető globális hatásairól beszélt, mint a hőhullámok, a melegrekordok, az aszályok, a viharok, az árvizek és a légszennyezés, konkrét példákat hozva az elmúlt évekből az egész világból.

Felidézte, hogy 2013-ban itthon 1500 ember halálát okozta a hőhullám. Beszélt arról is, hogy ötven évvel ezelőtt évente átlagosan öt olyan nap volt Magyarországon, amikor 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, ma évente negyven-ötven ilyen nap van, és évente öt napon 35 foknál is magasabb hőmérsékletet mérnek.

Az aszály hatásairól szólva a tavak, víztározók kiszáradását említette, például a kaliforniai Oroville-i-tóét, ahol az aszály következtében 25 százalékos vízkorlátozást kellett elrendelni, és kétmillió hektáron tönkrement a termés.

Figyelmeztetett az államfő az esőerdők kiirtására is, amely hatalmas esőzéseket és gyorsan levonuló árhullámokat okoz. Példaként hozta fel a júniusi tbiliszi árvizet, és bemutatott egy fotót a 2013-as dunai árvízről is. Hozzátette, hogy a második világháború előtt a Duna a fővárosnál soha nem haladta meg a 8 méteres magasságot, de az elmúlt tizenöt évben már nyolcszor.

Áder János beszélt a június 9-ei budapesti viharról is, amikor Hűvösvölgyre két óra alatt leesett az átlagos havi csapadékmennyiség, patakokat teremtve a környéken.

Szólt a Vanuatun történt márciusi tájfunról is, amelynek következtében az ott lakók fele elveszítette a házát. Korábbról a 2005-ös Katrina és a 2012-es Sandy hurrikánt és következményeiket is megemlítette.

A köztársasági elnök végül a légszennyezés kapcsán elmondta, hogy a föld levegőjének szén-dioxid-telítettsége 30 százalékkal nőtt, aminek következtében emelkedik a tengerszint, savasodnak a vizek és olvadnak a jégtakarók. Hozzátette: míg Pekingben a szmog, addig Indonéziában és Brazíliában az erdőirtások okozzák a legnagyobb gondot.

Az előadás után az államfő meglátogatta az Élő bolygónk kampány keretében kitűzött térképet, ahol egy gombostűvel megjelölte szülővárosát, Csornát. Ezután megtekintette a Volt Art sátorban a klímavédelem jegyében lefestett raklap bútorokat, amelyekre egyebek között tengert és kerékpárokat festettek a Volt Art Group tagjai, ef. Zámbó István, Wahorn András, Surcsik József, Győri Márton, Soós Nóra és Verebélyi Diána képzőművészek.

A köztársasági elnök május elején jelentette be, hogy az Élőbolygónk.hu honlapon kampányt indít, csatlakozva Al Gore volt amerikai alelnök nemzetközi kezdeményezéséhez. Al Gore – akit klímavédelmi, környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal tüntettek ki – célja az, hogy egymilliárd támogatót szerezzen a párizsi klímacsúcs előtt, ezzel nyomást gyakorolva a csúcson részt vevő állami vezetőkre, hogy ambiciózusabb, elkötelezettebb, nagyobb felelősségről tanúskodó megállapodásról döntsenek. Az Élőbolygónk.hun ehhez a kampányhoz lehet csatlakozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.