Alkotmánybíróság elé kerülhet a jegybank ügye

Schmuck Erzsébet tisztességtelennek nevezte az LMP jelöltjének, Róna Péternek a „kiszorítását”.

MNO
2015. 07. 03. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról korábban beszámoltunk, egy év után ismét lesz felügyelőbizottsága a Magyar Nemzeti Banknak, miután az Országgyűlés gazdasági bizottsága megszavazta a jelölteket. A felügyelőbizottság elnöki posztjára a kormánypártok Papcsák Ferencet jelölték. A gazdasági bizottság támogatta még a Fidesz jelöltjeként Madarász Lászlót, a KDNP jelöltjét, Szényei Gábor Andrást, az ellenzéki pártok jelöltjei közül pedig Nyikos Lászlónak, a Jobbik jelöltjének kinevezését hagyta jóvá. A baloldal kimarad a MNB új felügyelőbizottságából, a szocialisták Veres Jánossal ellenőriztették volna Matolcsy munkáját.

Schmuck Erzsébet kifejtette: az Országgyűlés hétfőn szavaz az MNB felügyelőbizottságának elnökéről és tagjairól, s az LMP álláspontja szerint „önkényes, nem szabályozott eljárásban dőlt el”, kiről voksol a parlament. A képviselő méltatlannak és tisztességtelennek nevezte pártja jelöltjének, Róna Péternek a „kiszorítását”. Az LMP az elmúlt években küzdött a legkitartóbban az MNB döntéseinek átláthatóvá tételéért, sokszor emelte fel a hangját a jegybank értelmetlen pénzköltései miatt, és Róna Péter is sok kritikát fogalmazott meg az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban – mondta.

Szükség van a kormánytól és Matolcsy György jegybankelnöktől független felügyelőbizottságra, ezért a testületet a korábbi, eredeti szabályozás alapján kellene felállítani, vagyis minden ellenzéki frakciónak biztosítani kellene a lehetőséget, hogy képviselője legyen a bizottságban, érvelt Schmuck Erzsébet.

A Magyar Nemzet csütörtöki vezércikke foglalkozik a témával, kiemelve Papcsák Ferenc bábszerepét és alkalmatlanságát az elnöki pozícióra. Vele ellentétben viszont ott van az LMP jelöltje, a kitűnő Róna Péter professzor, aki – korábban a legállhatatosabban ragaszkodott az MNB működésének szoros ellenőrzéséhez [ ] – egyetlen szavazatot sem kapott, mivel az őt jelölő LMP nem volt jelen a gazdasági bizottságban, és a jelek szerint sem az MSZP, sem a Jobbik nem támogatta.

A képviselő szerint a 2013-ban elfogadott, hatályos törvény arra szolgál, hogy „kiüresítse és pártkatonákkal töltse fel a bizottságot”. Schmuck Erzsébet úgy látja, felmerül a gyanú, hogy a bizottsági tagok megválasztása „politikai alkut rejtegető színjáték”, hiszen Kövér László, az Országgyűlés elnöke egy személyben dönti el, hogy melyik ellenzéki frakció jelöltjéről szavazhat a parlament. Még a látszatát sem tartják fenn, hogy valódi ellenőrző tevékenységet végez majd a felügyelőbizottság, ehhez ugyanis arra lett volna szükség, hogy legalább ugyanannyi ellenzéki tagja legyen a testületnek, mint kormánypárti, jelentette ki Schmuck Erzsébet. Feltette a kérdést, hogy miért éppen a Jobbik jelöltje mellett döntött a házelnök, és milyen érvek szólnak e jelölt mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.