Bajban az albérletkereső egyetemisták

Idén már a ponthatárok kihirdetése előtt is nehéz volt albérletet találni, így a fiataloknak most végképp figyelniük kell a részletekre és az esetleges buktatókra.

SzE
2015. 07. 24. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válságot követő években sokan kivártak a vásárlással, és inkább béreltek, ha úgy hozta az élethelyzet. Ez segítette a bérlakáspiacot, hogy ne essenek az árak, sőt az utóbbi három-négy évben inkább lassú emelkedés indult meg. Az elmúlt fél-háromnegyed évben azonban meredeken ugrottak az árak. A munkahelyek miatt a kisebb településekről sokan költöztek a nagyobb városokba, és közülük a legtöbben béreltek vagy az olcsóbb panellakás vásárlását választották – derül ki a Duna House tanulmányából. Utóbbiakra a befektetők is szívesen ugrottak, ugyanis itt magasabb hozamot lehet realizálni, hiszen a bérleti díj nem sokkal kevesebb a téglalakásokénál, viszont az áruk kedvezőbb.

A bérleti díjakban nagy a szórás, aki megfelelő áron kínál lakást, az szinte egy-két nap alatt garantáltan ki tudja adni. Sőt a nagy érdeklődésre tekintettel könnyen licithelyzet is kialakulhat. Az a bérlő lehet tehát szerencsés, aki rugalmas az árban, és gyorsan lecsap a lehetőségekre.

Az ár azonban nem minden, számtalan egyéb tényezőre is érdemes odafigyelni. Például el kell kérni a közüzemi számlákat is, érdemes meggyőződni a lakás tehermentességéről, ugyanis egy korábban felhalmozott közüzemi hátralék esetleg a szolgáltatás lekapcsolásával is járhat – hívja fel a figyelmet Rutai Gábor, a Duna House vezető elemzője. A számlák összege ezen felül kellő információt ad a jövőbeni rezsikiadásokról is, amelyekkel szintén számolni kell. Tisztázandó továbbá a közös költség összetétele és mérete. Ebben gyakran olyan tételek szerepelnek, amelyek a jövőbeni fejlesztésekhez gyűlnek, így igazából a bérlő nem feltétlenül élvezi a hasznát. Az ilyen típusú tételeket gyakran átvállalják a tulajdonosok, de erről meg kell győződni.

Ha megvan a lakás, még mindig nem ért véget a folyamat, számtalan tisztázandó kérdés marad hátra, amelyet szintén a főbérlővel kell átbeszélni. Első, hogy minden esetben kössenek a felek írásos bérleti szerződést. Előfordulhatnak ugyanis olyan főbérlők, akik nem ragaszkodnak a formalitáshoz, de ebbe nem szabad belemenni. Nemcsak pénzmozgásról, de a jövőben esetlegesen felmerülő költségek kérdéséről is szó van, amely gyakran tetemes összeg is lehet, nem mindegy tehát, hogy ki fogja kifizetni – figyelmeztet Rutai. Mint mondja, a jogilag tiszta helyzet jelenti az egyetlen megoldást, ha vitára kerülne sor.

A főbérlők általában egy-három havi bérleti díjra tartanak igényt kaució címén, amelyet a bérlőnek még beköltözés előtt, egy összegben kell kifizetnie. A kaució általában arra szolgál, hogy a tulajdonos fedezni tudja belőle az esetleges elmaradásokat, illetve biztosítsa magát arra az esetre, ha a bérlő valamelyik ponton megszegi a szerződést.

Tisztázni kell a lakás rendeltetésszerű használata mellett előforduló garanciális hibák, például az elromló műszaki berendezések, esetleges csőtörés javításának kérdését is. A bérleti szerződésbe ezeket a kérdéseket is bele kell foglalni, a bérlő ugyanis csak a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel. Továbbá arra sem kötelezhető a bérlő, hogy a garanciális hibák javítását maga intézze; a gyakorlatban sokszor előfordul, hogy ez a gyorsabb, de ilyenkor is a tulajdonos kell hogy állja a kiadásokat.

Fontos rész a lakásban található bútorok, berendezések jegyzéke, amelyre akkor is szükség van, ha a főbérlő nem ragaszkodik hozzá. Az ingóságok tételes megnevezése mellé az állapotukat is érdemes feltüntetni, esetleg a drágább eszközökről fénykép is jól jöhet az esetleges viták miatt.

Határozott idejű bérleti szerződés esetén a felmondás módját fontos rögzíteni, határidejét pedig érdemes hatvan napban megjelölni. Ha azonban a bérlő teljesen biztos benne, hogy a bérleti időszak végéig ott marad, az is gyakorlat, hogy a szerződésből kizárják a felmondási lehetőséget. Sőt, aki valóban hosszú távra tervez, hosszabbítási opciót is megfogalmazhat, amelyben az évfordulós áremeléssel kapcsolatos lehetőségekre is kitér, például hogy nem emelhet a tulajdonos az infláció mértékénél nagyobbat. Ezt is mindenképp írásba kell foglalni, hogy a bérlő ne kerülhessen egyik napról a másikra az utcára.

Amennyiben minden kérdésben megegyeztek a felek, lényegében egy utolsó, de nem kevésbé fontos adminisztrációs elem maradt, az óraállások jegyzőkönyvezése. A bérlő ezzel védheti magát attól, hogy neki kelljen kifizetni a bérlet kezdeténél korábbi költségeket is tartalmazó számlákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.