Népszavazás: a Jobbik egyik szeme sír, a másik nevet

A Jobbik üdvözli, hogy lehet népszavazás a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazhatóságáról.

MTI
2015. 07. 04. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangsúlyozták, hogy „az aláírásgyűjtő kampánynak egyik, ha nem a legfontosabb kérdése épp ez a lehetőség volt, melyet negyedmillió magyar ember aláírásával támogatott”. Felidézték: szándékuk az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányzatra, a párt értékelése szerint a Kúria döntése újabb lehetőséget adott a Jobbik és a választók kezébe e cél elérése érdekében.

Az ellenzéki párt ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a Kúria elutasította a népszavazás lehetőségét a politikusok hozzátartozóinak nyilvános vagyonnyilatkozatáról. Mint közleményükben fogalmaztak, ez az ügy a Jobbiknak olyannyira sarkalatos kérdés, hogy a parlamenti pártok közül egyedül az ő képviselőik vállalták, hogy megismerhetővé teszik a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozóik vagyonnyilatkozatát. „Meggyőződésünk, hogy a közélet megtisztításának egyik feltétele a politikusok családi vagyonának átláthatósága\" – fogalmaztak.

Hozzátették: a Jobbik a Kúria által is hivatkozott információs önrendelkezésről való alapjoggal visszaélés lehetőségének megszüntetése érdekében kezdeményezi az alaptörvény és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény olyan jellegű módosítását, hogy a feltett kérdés megfeleljen a Kúria által kifogásolt feltételeknek, így népszavazásra alkalmas legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.