Pluszpénz a leszakadókkal foglalkozó tanároknak

Az Akadémiától is állásfoglalást kérhet a publikációs tevékenységről az Oktatási Hivatal.

Csókás Adrienn
2015. 07. 30. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pedagógusminősítési rendszer bevezetése óta egyre több tanár jut el az életpályamodell magasabb fokozataiba, idén januárban már több mint ötezren léptek a mesterpedagógusi kategóriába. Többek között a rájuk vonatkozó minősítési követelményeket tartalmazza az előmeneteli rendszer szabályait rögzítő kormányrendelet módosításának tervezete. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) július 16-i keltezésű előterjesztéséből kiderül, hogy míg a pedagógus I. és pedagógus II. fokozatokban a portfólió és az óralátogatásokon szerzett szakértői tapasztalat adja a minősítés alapját, addig a két felső fizetési kategóriát már szigorúbb követelmények árán lehet elérni.

A mester- és kutatótanári fokozatokhoz a minősítési eljárások során úgynevezett mesterpályázatot, illetve kutatótanár-pályázatot kell bemutatni, majd megvédeni. A dokumentumnak nemcsak a szakmai életút elemzését, önéletrajzot és bemutatóportfóliót kell tartalmazniuk, de az érintetteknek mester-, illetve kutatóprogramot is írniuk kell. Ráadásul nem elég egyszer letudni a feladatot: a pályázatokat a besorolástól számított öt év elteltével – az adott fokozat megerősítése érdekében – rendszeresen meg is kell majd újítani.
Kutatótanári szintre egyébként az előző lépcsőfok kihagyásával, pedagógus II.-ből is át lehet lépni, ha az illetőnek van tudományos fokozata, 14 év gyakorlata, és rendszeres szakmai publikációs tevékenységet folytat. A publikációs tevékenység megfelelőségének megítéléséhez az előterjesztés szerint az Oktatási Hivatal (OH) megkeresésére a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) is állásfoglalást kell adnia. Rögzítették továbbá, hogy az amúgy is legalább háromfős minősítőbizottság a leendő kutatótanárok esetében egy MTA-delegálttal is kibővül.

Az értékelési követelmények nem változnak: a sikeres minősítéshez a pedagógus I. szintet célzó gyakornokoknak legalább 60, a pedagógus II. fokozathoz legalább 75, a legfelső két szint eléréséhez pedig minimum 85 százalékot kell teljesíteni. A következő évre vonatkozó minősítési tervről mindig június 20-ig dönt a miniszter. Lehetőség van a már elkészült portfóliók módosítására is: ha a tanár minősítése az év szeptember 1-jét követő időszakára esik, akkor augusztus 15-ig lehet változtatni a feltöltött szakmai anyagon.

Az előterjesztés kitér arra is, hogy a szakértői, szaktanácsadói feladatokat ellátó pedagógusoknak költségtérítés jár, amelynek összege – számla ellenében – minősítővizsgánként, minősítési eljárásonként legfeljebb 10 ezer forint. Azok, akik a nemzetiségi oktatásban, vagy a gyermekvédelmi törvény hatálya alá tartozó intézményekben látnak el szakértői munkát, tízezret meghaladó összeg térítését is igényelhetik. Jól járnak azok a tanárok is, akik a köznevelési hídprogramokban dolgoznak. Ismeretes, ezek a felzárkóztató évfolyamok azoknak a tanulóknak kínálnak lehetőséget, akik az általános iskola elvégzése után nem jutottak be középiskolába, vagy netán még az általános iskolát sem sikerült befejezniük. A hídprogramok problémás gyerekeivel foglalkozó pedagógusok számára a tervezet szerint a fenntartó programpótlékot állapíthat meg. A pótlék mértéke az illetményalap 20 százaléka, vagyis végzettségtől függően körülbelül bruttó 34–37 ezer forint havonta. A pluszpénz azonban csak akkor jár, ha az adott tanévben a tanulóik legalább 70 százaléka eredményes középfokú írásbeli felvételi vizsgát tesz, vagy Híd II. program esetében a második évfolyamba lép.

A tanárok bére egyébként szeptembertől ismét emelkedik: a főiskolát végzett pedagógusok fizetése 3,42 százalékkal, az egyetemi diplomásoké 3,72 százalékkal lesz több, mindez átlagosan bruttó 6–18 ezer forint közötti pluszpénzt jelent. A szaktárcától kapott adatok szerint az életpályamodell bevezetése óta összességében már igen jelentős növekményt könyvelhetnek el a tanárok, egyesek 70-80 százalékkal több pénzt visznek haza most, mint 2013 első felében.

Ősztől pedagógus I. kategóriában végzettségtől és a pályán töltött évek számától függően 144 ezertől 346 ezer forintig terjednek majd fizetések, míg a pedagógus II. kategória illetményei 257 és 387 ezer forint között alakulnak a következő tanévben. Mesterpedagógusi fokozatban 342 ezer forint és 463 ezer forint között alakulnak a bruttó bérek. A kutatótanári szinten pedig 377 ezertől 501 ezer forintig terjedő fizetések várhatók a jelenlegi 101 500 forintos vetítési alappal számítva. A pályakezdő gyakornokok illetménye középfokú végzettség esetén 121 ezer forint lesz ősztől, a főiskolai végzettségűek 171 ezer forintot kapnak, az egyetemi végzettségűek pedig 189 ezer forintot.

Januárban 22 ezer pedagógus váltott kategóriát: 17 551 fő került pedagógus II. fokozatba, 5195 fő pedig mesterpedagógus lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.