Sok dolguk volt a mentőknek a hétvégén

Cukros üdítőital helyett inkább vizet vagy teát igyunk a következő napokban.

MTI
2015. 07. 06. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint a fővárosban naponta több mint 800, országosan pedig mintegy 3000 esetben nyújtottak segítséget. A legnehezebben az idős, szívbetegségben szenvedő emberek viselik a kánikulát, de ájulásos rosszullétek fiataloknál is előfordultak.

A mentők fokozott óvatosságra intik a lakosságot, mivel a következő napok tartós kánikulája tovább növeli a szervezet terhelését. Azt ajánlják az embereknek, hogy lehetőleg tartózkodjanak hűvös, árnyékos helyen, és ha tehetik, akkor a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítsék.

Felhívták a figyelmet a fokozott folyadékbevitel fontosságára és arra is, hogy az emberek cukros üdítőital helyett inkább vizet vagy teát igyanak. Továbbá figyelmeztettek arra, hogy a kisgyerekeket vízfelület közelében még rövid időre se hagyják őrizetlenül. Kitértek arra, hogy a nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, hosszabb a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.

Országszerte 718 mentőegység áll szolgálatban, a hőség a betegeken segíteni igyekvő mintegy 1700 mentődolgozónak is fokozott megterhelést jelent.

A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos múlt szombattól szerda éjfélig a legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt hétfőre szintén a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki az egész országra.

A napsütéses nyári időjárás nyomán több településen meghaladta az ózonterhelés az egészségügyi határértéket – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Tájékoztatásuk szerint a levegő magas ózontartalma miatt tizenhét település – Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Győr, Esztergom Tatabánya, Veszprém, Hernádszurdok, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Salgótarján, Eger, Szolnok – kapott kifogásolt minősítést.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást – tették hozzá.

A meteorológiai előrejelzés, valamint a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján hétfő délután is a határértéket meghaladó ózonszennyezettség várható az ország nagy részén – hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a meleget szeretik – figyelmeztetett Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az M1 csatornán. Hangsúlyozta: nagy veszélyt jelent a kánikulában például a szalmonellafertőzés, ezért ilyenkor kerülni kell a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az elkészült ennivalót pedig minél gyorsabban hűteni kell. Elmondta: a nagy melegben veszélyt jelenthet a magas hőmérséklet mellett az erős uv sugárzás és a magas ózonkoncentráció is. Utóbbi a közlekedés légszennyezése miatt napfény hatására alakul ki, és izgatja a nyálkahártyát, illetve a légutakat. Azt tanácsolta, az emberek igyanak sok folyadékot, figyeljenek a sópótlásra, a strandolók húzódjanak árnyékba a déli órákban, aki pedig teheti, az maradjon inkább otthon, tartózkodjon elsötétített, hűvös térben.

Páldy Anna beszélt arról is, hogy bár hasonló hőhullámok voltak korábban más országokban is – például 2003-ban Franciaországban, 2010-ben Oroszországban, és még a skandináv országokat is elérték –, ezek nem normális jelenségek. Emlékeztetett: Magyarországon 2007-ben volt az első ilyen hőhullám, amely tíz napig tartott, ebből öt napig 30 fok fölött volt az átlaghőmérséklet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.