Titkolják a vizsgálat eredményét

Czibere két hetet kért, de közel két hónap után sincs felelőse a Debreceni Terápiás Házban történteknek.

2015. 07. 30. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kérdezzük már egy hónapja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Czibere Károly vezette, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságát a Debreceni Terápiás Házban indított fenntartói vizsgálat eredményéről, holott az államtitkár június 9-én adott nyilatkozatában két héten belül eredményeket ígért az ügyben. A minisztérium ennek ellenére még azt sem árulja el, lezárult-e a vizsgálat, ezzel kapcsolatos kérdéseinkre egyáltalán nem válaszoltak.

Június 8-án lapunk számolt be arról az ombudsmani jelentésről, amelyben Székely László több visszásságot is feltárt a terápiás házban uralkodó körülményekkel és az alkalmazott korlátozó módszerekkel kapcsolatban, s emiatt az Emmihez fordult, valamint ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett. A jelentés megállapításai szerint a 250, fogyatékossággal élő embert gondozó intézményben nincs elegendő mosdó, zuhanyzó, a WC előtt sorba kell állni, a férfiellátottakat is nők mosdatják, a zuhanyzók még függönnyel sincsenek leválasztva. Bár az intézményi szabályzat szerint elvileg csak egy órára lehetne elkülöníteni valakit, a biztos által megismert dokumentumok szerint volt olyan, aki 22 napot töltött a megfigyelőszobában. A jelentés megállapította azt is, hogy az intézményben belülről nem nyitható felnőtt-rácsoságyat is alkalmaznak, továbbá nőket csak akkor vesznek fel, ha a fogamzásgátláshoz beleegyezésüket adják. A rossz munkaidő-beosztás miatt előfordult, hogy az 50 fő feletti ápolási egységben egyetlen ápoló volt jelen.

Az ombudsman többek között azt kérte Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, fontolja meg eljárásrend kidolgozását azokra az esetekre, amikor véleménykülönbség alakul ki az ellátott és gondnoka között a méhen belüli fogamzásgátló eszköz alkalmazásával, a művi meddővé tétellel, valamint az abortusszal összefüggésben. Azt is javasolta a tárcának, gondolják meg olyan jogszabályi rendelkezések előkészítését, amelyek alapján a tartós bentlakásos ellátásban részesülő, fogyatékkal élő gondozottak is megtarthatnák, megfelelő segítséggel saját maguk fölnevelhetnék gyermeküket, és ehhez – hatékony közösségi alapú szolgáltatások kialakításával – megadnák számukra az önálló életvitel lehetőségét. Végül felszólította a minisztert, kezdeményezze a jogszabályok módosítását annak érdekében, hogy korlátozó intézkedések elrendelése esetén haladéktalanul értesíteni kelljen az ellátottjogi képviselőt, illetve az ápolt törvényes képviselőjét.

Lapunk már a cikk megjelenése előtt megkereste a szaktárcát arról érdeklődve, tesznek-e lépéseket az ombudsmani jelentésben feltárt visszásságok miatt, de akkor egyetlen szóval sem reagáltak. A jelentést ismertető cikk megjelenésének másnapján, június 9-én Czibere Károly is a nyilvánosság elé állt, és bejelentette: amint a tudomásukra jutott a debreceni eset, azonnali és rendkívüli vizsgálatot rendeltek el, amelynek remélhetőleg eredménye születik két héten belül, és meglesznek a következményei. Mint mondta, vezetői, menedzsmenti felelősségre gyanakodnak, de meg kell várni a vizsgálat eredményét. Fel kell tárni azt is, van-e olyan belső szabályozási vagy figyelemhiány, együttműködési probléma, amely ide vezethetett – vélekedett. Az államtitkár közölte azt is, megdöbbentő, méltatlan körülményeket találtak Debrecenben, ezért kell minden ilyen esetben azonnal, szigorúan rendet kell tenni, és „ha valaki nem oda való, akkor azt el kell tanácsolni ettől a pályától”. Közben kiderült az is, hogy a Debreceni Terápiás Ház intézményvezetője, Csaholcziné Rácz Éva annak a Csaholczi Attilának a felesége, aki 2006 óta Debrecen város fideszes önkormányzati képviselője.

Lapunk megkereste az ügyben az ombudsmani hivatalt is, arról érdeklődve, hogy Székely László kapott-e már választ a terápiás házzal kapcsolatos kezdeményezésére Balog Zoltántól, illetve őket tájékoztatta-e a tárca a fenntartói vizsgálat eredményeiről. A hivatal szerint a jelentés megállapításairól egyeztetés folyik a minisztériummal, annak lezártáig türelmet kérnek. Hozzátették ugyanakkor, hogy az Emmi az ombudsman jelentése után június 8-án ellenőrzésre utasította a fogyatékkal élőket gondozó intézmény fenntartóját, ám ennek további fejleményeiről csak minisztérium jogosult tájékoztatást adni.

Az ombudsmani hivatal válaszából kiderül az is, hogy Czibere Károly csak lapunk jogsértésekről beszámoló cikkének megjelenése napján, június 8-án rendelte el a fenntartói vizsgálatot az intézményben, holott az ombudsman jelentése áprilisi keltezésű, május közepén pedig már a biztos honlapjára is felkerült a dokumentum, vagyis a tárca már legalább egy hónappal korábban ismerhette a jelentés tartalmát, mégsem indított vizsgálatot a felelősség megállapítására, amíg a Magyar Nemzet a nagy nyilvánosság elé nem tárta az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.