„Nem hagyhatjuk feledésbe merülni a kommunizmus áldozatait”

Az ottawai emlékmű építésére szánt 25 milliós támogatást Balog Zoltán adta át.

MTI
2015. 08. 13. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán beszédében hangsúlyozta: az emlékmű támogatásával szeretnék elismerni, hogy Kanada az 1956-os forradalom és szabadságharc után 43 ezer magyart fogadott be. Emlékeztetett továbbá, hogy Kanada az \'56-os magyarok segítését 2010-ben a történelmi öröksége részének nyilvánította. Ebben az ügyben is látszik, hogy milyen fontosak a magyar–kanadai kapcsolatok.

Az emlékmű tervezett építési költsége 4 millió kanadai dollár (csaknem 900 millió forint), amelynek megközelítőleg hetven százalékát a kanadai kormány fedezi. A hiányzó összeget alapvetően olyan magánszemélyek – és szervezeteik – adják, akik a kommunizmus miatt hagyták el hazájukat és Kanadában találtak otthonra. A magyar kormány felajánlásával Magyarország az emlékmű egyik legnagyobb támogatójává válik. Az emlékmű látványterve megtekinthető a www.tributetoliberty.ca/content/updated-memorial-design oldalon.

A Terror Háza Múzeumban tartott rendezvényen mások mellett részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete is.

Ludwik Klimkowski megköszönte a magyar kormány nagylelkű támogatását. Azt mondta: az emlékművel azt is szeretnék kifejezni, hogy Kanada a bevándorlók országa. Kanadában mintegy 8 millió olyan ember él, aki közvetlenül vagy közvetve érintett volt a kommunizmusban. Céljuk, hogy az emberekkel megismertessék a tényeket, és enyhítsék a túlélők nehézségeit.

Az alapítvány elnöke hozzátette: bízik benne, hogy a magyar forradalom jövő évi évfordulójára elkészülhet az emlékmű, amelynek a leleplezésére az alapítvány elnöke a magyar kormány képviselőit is meghívta.
Ludwik Klimkowski a Terror Háza Múzeumban tartott sajtótájékoztatón a kanadaiak elismerését is tolmácsolta Schmidt Máriának, kiemelve, hogy sokkal több ilyen helyre lenne még szükség, mint ez a múzeum.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédét azzal kezdte, hogy felolvasott egy részletet Faludy György Jegyzetek az esőerdőből című munkájából. Emlékeztetett: az írót abban az Andrássy út 60. alatti épületben tartotta fogva az Államvédelmi Hatóság, amelyben ma a Terror Háza Múzeum van, majd Kanadába emigrált.

Kiemelte: a Terror Háza Múzeum célja az, hogy a nácik kegyetlensége mellett a kommunizmus „igazi természetére” is rávilágítson. Schmidt Mária hozzátette: bízik benne, hogy a kanadai emlékmű nyomán a jövő nemzedékei is tudni fogják, hogy „milyen nagy dolog szabad és demokratikus országban élni”.

Balog Zoltán beszédében kitért arra is, hogy a második világháború végével Magyarország sorsa „nem diktatúrából békébe, hanem diktatúrából diktatúrába vezetett”. Szembe kell nézni ezzel a történelmi tragédiával” – szögezte le.

A miniszter, a Gulág Emlékbizottság elnöke emlékeztetett arra is, hogy a kommunizmus áldozatainak 2015-ös emlékévét 2017. február 25-éig meghosszabbították. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy hamarosan a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja következik, amelyet augusztus 23-án, a Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.