Ujjlenyomatország határában lángol már a kukoricaszár

A vajdasági 3+2 slágerének új értelmet adott a menekülthullám. A sóhajok sínpárján jártunk.

Tompos Ádám
2015. 08. 25. 21:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agyagba taposott fogkefe. Parlagfűre húzott piros bugyi. Gazos vetésbe szúrt és szórt sátorvasak. Vízelvezető árkokon keresztül húzott közvetítőkábelek. Határsértéssel kacérkodó drón a puszta felett. És szétszórt ásványvizes palackok mindenütt. Maszkos rendőrök és gumikesztyűs polgárőrök. Ezek az abszurd képek a világ jelenlegi médiaszívcsakrájának környékén láthatók, valahol Röszke környékén, egészen pontosan ott, ahol a Szerbiából érkező sínpár átmegy a gyors telepítésű drótakadályon, azaz a gyodán. Ez a kilométernyi szakasz érdekel most mindenkit, az összes helyi és országos médiumot, valamint – túlzás nélkül – szinte minden külföldi hírcsatornát.

Nem csoda, kedd estére futott be a hír, hogy este hétkor érkezik ide – igen, így, mintha valami járatról lenne szó – az a migránshullám, amelynek köszönhetően Macedóniában rendkívüli helyzetet rendeltek el, és aminek aztán kordonbontás, hanggránát és rohamrendőrök, valamint szíriai menekültek kedélyes szelfizgetése lett a vége. Utóbbit már egy cseh rádiós kolléga meséli, nem hiszünk neki, de semmi baj, egyrészt megmutatja a telefonján a jelenetről készített képet, másrészt a szerb oldalon épp szíriaiak szelfiznek, amikor erről beszélgetünk. Kicsi falu ez az Európa, na.

És mi tagadás, gyorsan terjednek a hírek errefelé. Ennek köszönhetően a macedóniai migránshullám alaposan megtört, és hét óra előtt jó páran útnak indultak. Nagyrészt szíriaiak, akiket nem is kell megszólítanunk, ugyanis a határon egyszerűen átsétálva odamennek bárkihez, aki nem visel egyenruhát. Akár muszlim, akár keresztény, akár Aleppó mellől érkezett, akár Damaszkuszból, akár beszélnek angolul, akár nem, mind ugyanazt kérdezik. Igaz-e az, hogy ha Magyarországra jönnek és ujjlenyomatot adnak, akkor nem mehetnek tovább Németországba vagy Svédországba? Merthogy Berlin a minap közölte, szírekkel szemben nem veszik figyelembe a dublini egyezményt és őket beengedik. De hát ez csak Németország, és csak a szíreket engedik be.

Egy középkorú szír férfi és két fiatal kísérője – mint később kiderül, egyikük a vőjelöltje – alaposan elbizonytalanodik. Átgyalogoltak az egész Balkánon, és itt akadna el az utuk. Se Görögországban, se Macedóniában, se Szerbiában nem kellett táborba menniük, erre most tessék. Míg hezitálnak, megkérdezzük, hogy mi a személyes motivációjuk, mire a nyakukban lógó fakeresztre mutatnak és a DÁZS-t emlegetik. A DÁZS egyébként a szírben az Iszlám Állam betűszavait jelöli, szó szerint azt jelenti, az Iszlám Katonái. Az idős férfinak pólóboltja volt, de először kirabolták az üzletet, aztán felgyújtották. Közben az ARD munkatársai a sínek között háttal haladva készítenek interjút, ami egyrészt balesetveszélyes, könnyen hátra lehet esni. Másrészt ugyanilyen erővel nekimehetnek egy, a töltésen Szerbia felé lógó orral visszabandukoló migránsnak is. Ők majd megpróbálják éjszaka a gyoda alatt vagy felett, együtt a pakisztániakkal, bangladesiekkel.

Bizonytalan a Bajnokként bemutatkozó szír srác is. Büszkén venné elő övtáskájából a szír útlevelét, ami egyébként komoly újdonság errefelé, a széttépett szerb és görög okmányok földjén. Keresztény ő is, nyakában ott a fakereszt, de az ujjlenyomatadástól tart. A további, nyugat-európai élettől nem, ő ugyanis profi pingpongos, megnyerné szíve szerint bármelyik német csapatnak a Bajnokok Ligáját. Azért jött el, mert Szíriában háború van, de már korábban is át akart jönni, mert arrafelé a „sport szar”. Barátja közben vadul tapogatja telefonját, majd közli, sőt mutatja nekünk, hogy Libanonban élő testvére azt mondja, ne hagyják itt az ujjlenyomatukat, inkább hívjanak egy taxit. A taxi szót rejtélyes mosollyal az arcán ejti ki, és udvariasan a benzinkútról érdeklődik, de itt kis híján elröhögi magát. A röszkei benzinkút messze földön híres, mert a szerb oldalon azt kérdezik V betűt formálva a szírek, hogy hol van az Agip kút.

A sóhajok sínjén visszaérkező csüggedtek aztán kupaktanácsot alakítanak, és a hullám végképp szétfodrozódik. Ezzel át is alakul a benyomása a szemlélőnek: a tömeg messziről mindig fekete, sötét és félelemkeltő. Mivel szinte libasorban jönnek, messziről nem látni, hogy harmincan érkeznek vagy háromszázan. Aztán ahogy közelednek, előkerülnek az arcok, és beszédesek lesznek a ruhák is: ma láttunk két Messit és négy Cristiano Ronaldót, ami valahol vicces. De az már nem, hogy tíz perc különbséggel találkoztunk Bassár el-Aszadra fújó szunnitával és az IÁ elől menekülő alavitával. Ugyanazon az úton jöttek, és nagy valószínűséggel ugyanott, a zsúfolt gyűjtőponton fognak kikötni.

Aztán egyes csoportok elindulnak a rendőrök felé, mások leülnek a sínekre és kukoricacsutkát, valamint kukoricaszárat kezdenek égetni. Vagy szó szerint a határvonalon állítják fel sátrukat. Az égő tengeri füstjébe némi cigaretta és szivar is keveredik, ugyanis az este hétre, azaz főműsoridőre a médiaszívcsakra valóságos szafarivá züllik, amit csak fokoznak a szerb lugasban hagyott zebra- és párducmintás pokrócok. Egy idő után már az sem lesz szenzáció, ha valaki a sóhajok sínjéről berohan a remény napraforgómezejébe: szinte minden második hullámban akadt néhány bátor vállalkozó.

Közülük sokan a híres-neves röszkei Agip kúton kötnek ki. Mi is. Rengeteg a menekült, őket többnyire kopasz, kigyúrt, atlétás férfiak ugrabugrálják körül. Piros kocka-Ladákból és/vagy krómtárcsás BMW-ből vagy szakadt Mercedesekből szállnak ki. Rendőrök sehol. Illetve de, mégis: délelőtt bombariadó volt az összes röszkei benzinkúton, akkor kint voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.