időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Azbesztmentes a lőrinci cementgyár területe

MTI
2015.09.28. 21:13

A munkaterületet még egy hónapig őrzik.

Közlésük szerint a kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési osztálya szeptember 21-én tartott helyszíni munkavédelmi ellenőrzése során megállapították, hogy az egykori cementgyár bontásából hátrahagyott azbeszttartalmú veszélyes hulladékot a feladattal megbízott vállalkozó határidőre elszállította. A közleményben hangsúlyozzák: az ártalmas hatásokkal járó környezet-egészségügyi helyzet megszűnt, ám a munkaterületet még egy hónapig őrzik, s ez alatt folyamatosan üzemeltetik a monitoringrendszert, mérik a levegő azbesztrost-koncentrációját.

A területről összesen 25,5 ezer tonna – csaknem 19 ezer köbméter – azbeszttartalmú törmeléket szállítottak el szigorú biztonsági előírások mellett a minősített lerakóhelyekre. Az azbesztmentesítést május 4-én kezdték meg, a munkálatok a Heves Megyei Kormányhivatal szakmai felügyelte mellett zajlottak. Az azbesztmentesítésre, illetve az utómunkálatokra a kormány 1,3 milliárd forintot különített el – írták.

Víg Zoltán, Lőrinci polgármestere korábban arról beszélt, hogy a cementgyárban 1971-től 2005-ig készültek azbeszttartalmú termékek. A közegészségügyi hatóságok megállapították, hogy az üzem működése miatt öt kilométeres körzetben 2007 és 2012 között huszonnyolcan betegedtek meg mellhártyadaganatban, közülük tizennégyen meghaltak a betegségben.

Hatalmas felháborodás kísérte – érthetően – az azbesztügyet: a veszélyes anyagokat ide-oda szállították, a helyszíneken pedig tüntetések zajlottak, aláírásokat gyűjtöttek. Alább látható a Hír TV július 27-ei anyaga.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.