Azbesztmentes a lőrinci cementgyár területe

A munkaterületet még egy hónapig őrzik.

MTI
2015. 09. 28. 21:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közlésük szerint a kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési osztálya szeptember 21-én tartott helyszíni munkavédelmi ellenőrzése során megállapították, hogy az egykori cementgyár bontásából hátrahagyott azbeszttartalmú veszélyes hulladékot a feladattal megbízott vállalkozó határidőre elszállította. A közleményben hangsúlyozzák: az ártalmas hatásokkal járó környezet-egészségügyi helyzet megszűnt, ám a munkaterületet még egy hónapig őrzik, s ez alatt folyamatosan üzemeltetik a monitoringrendszert, mérik a levegő azbesztrost-koncentrációját.

A területről összesen 25,5 ezer tonna – csaknem 19 ezer köbméter – azbeszttartalmú törmeléket szállítottak el szigorú biztonsági előírások mellett a minősített lerakóhelyekre. Az azbesztmentesítést május 4-én kezdték meg, a munkálatok a Heves Megyei Kormányhivatal szakmai felügyelte mellett zajlottak. Az azbesztmentesítésre, illetve az utómunkálatokra a kormány 1,3 milliárd forintot különített el – írták.

Víg Zoltán, Lőrinci polgármestere korábban arról beszélt, hogy a cementgyárban 1971-től 2005-ig készültek azbeszttartalmú termékek. A közegészségügyi hatóságok megállapították, hogy az üzem működése miatt öt kilométeres körzetben 2007 és 2012 között huszonnyolcan betegedtek meg mellhártyadaganatban, közülük tizennégyen meghaltak a betegségben.

Hatalmas felháborodás kísérte – érthetően – az azbesztügyet: a veszélyes anyagokat ide-oda szállították, a helyszíneken pedig tüntetések zajlottak, aláírásokat gyűjtöttek. Alább látható a Hír TV július 27-ei anyaga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.