Prőhle: Mi nem szoktunk ahhoz, hogy erős muszlim közösségünk legyen

Felmérhetetlen civilizációs krízisről, a Keletinél történtekről és a kerítésről is beszélt az államtitkár a Süddeutsche Zeitungnak.

kn
2015. 09. 02. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap első kérdésére, miszerint „Miért csukja be egészen egyszerűen a magyar rendőrség a szemét, látva, hogy menekültek ezrei özönlenek a nyugatra tartó vonatokra”, így válaszolt: ez kicsit olyan, mint 1989-ben a berlini falnál Günter Schabowski tévesen értelmezett vagy félreértett mondata. Ő sem gondolta komolyan, hogy a falat még azon az éjszakán megnyitják. Schabowskihoz hasonlóan nyilvánvalóan Angela Merkel sem gondolta, hogy a hétvégén tett kijelentését, miszerint a szíriai menekülteket befogadja Németország, szó szerint fogják érteni a menekültek, ahogy végül is történt. Prőhle szerint a magyar rendőrség is úgy értette, hogy szabad az út nyugatra a menekülteknek.

A helyettes államtitkár az interjúban kifejtette, hogy a magyar kormány szem előtt tartja szerepét a schengeni övezetben, a déli határon épült kerítésnek is mindenekelőtt az volt a célja, hogy elriassza a csempészeket, mint mondta, a menekülteket elijeszteni egyáltalán nem akarták. „A kerítéssel a menekültek Magyarországra történő szabályozott bejutását akartuk szavatolni” – emelte ki a politikus. Az újságíró ennek kapcsán megjegyezte: a szabályozott bejutás szavatolásához nem lenne szükség szögesdrótra. Erre válaszolva Prőhle kifejtette: a csempészekkel szemben nem elegendőek az udvarias megoldások, olykor harciasabb eszközökre van szükség. Mint mondta, a határsértés miatti szabadságvesztéssel való fenyegetés címzettjei sem a szíriai gyerekek. – Tudni akarjuk, kik lépnek az országunkba, ez is része nemzeti szuverenitásunknak – emelte ki a helyettes államtitkár.

„Az, hogy komolyan vesszük a schengeni övezetben betöltött szerepünket, nem hozható fel érvként ellenünk” – így reagált Prőhle arra az újságírói felvetésre, miszerint, ha Magyarország tisztában van vele, hogy a menekültek nem akarnak az országban maradni, hanem továbbutaznak, akkor miért van szükség ezekre az erőfeszítésekre. Mint a politikus elmondta: tisztában vannak azzal, hogy a menekültek nagy része Németországba akar utazni, de azt is tudják, hogy körülbelül négy százalékuk – köztük több mint száz gyerek – mégis maradna Magyarországon. Prőhle elmondta, hogy ezeket a gyerekeket ellátja és be is iskolázza az állam.

„Aggódunk az állam terhelhetősége miatt, merthogy a németekkel ellentétben mi nem szoktunk ahhoz, hogy idegen vallású, erős muszlim közösségünk legyen” – fejtette ki a helyettes államtitkár. Prőhle szerint a többi országot nézve sem egyszerű ez az integrációs folyamat. Példaként az államtitkár Németországot említette. Mint mondta, Friedrich Merz 2000-ben használt „Leitkultur” kifejezését később az év „nem-szójává” avatták. (A „Leitkultur”-koncepció a német központi értékek elsőrendűségét hirdette és elvetette a

uralizmust.) A politikus kifejtette: Merkel is azt mondta, hogy a multikulturalizmus megbukott. Prőhle szerint a németek nyilvánvalóan új és realisztikusabb tudásából a magyarok is levonhatják a tanulságokat, miszerint a különböző emberek és vallások integrációja nem olyan csodálatosan egyszerű.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint miért nem hagyja a kormány, hogy ez a tanulási folyamat Magyarországon is megtörténjen, Prőhle úgy válaszolt, hogy „realista vagyok, ismerem az előrejelzéseket és statisztikákat, valamint tisztában vagyok hazám születési és halálozási adataival, tudom, hogy Afrikában 2050-re néhány milliárd ember fog élni, míg Európában 70 millióval kevesebb.” Prőhle a legfontosabb célnak a bölcs családpolitika Magyarországon történő kidolgozását nevezte meg.

A helyettes államtitkár arra az újságírói felvetésre, miszerint a magyar kormány miért van olyan vehemensen az Európai Unión belüli kötelező kvóta ellen, Prőhle így válaszolt: „mindig ellene voltunk, hogy az unió átlépje saját hatáskörét”. Mint a politikus hozzátette: az, hogy egy ország kit enged be, nem irányítható központilag Brüsszelből. „Nem akadályozzuk meg minden menekültnek automatikusan a bejutást” – tette hozzá. „A szlovákok nem akarnak muszlimokat. Ezt Magyarország miniszterelnöke is mondhatná, vagy nem?” – tette fel a kérdést a lap újságírója, amire Prőhle így válaszolt: „Talán ezt is mondhatná.”

Annak kapcsán, hogy milyen befolyással bír az unió jövőjére nézve a menekültválság, Prőhle kijelentette: „ez a krízis civilizációs krízis”. A helyettes államtitkár szerint ma még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt fel tudjuk mérni, de úgy véli, eddigi története során ez az Európa Unió legnagyobb kihívása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.