750 ezret fizethet a Népszava

Valótlanul állították, hogy Szima Judit a III/III-as Főcsoportfőnökségen dolgozott.

2015. 10. 22. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszava 2009. május 11-ei cikkében azt állította, hogy Szima Judit a rendszerváltás előtt a III/III-as Főcsoportfőnökségen belül állambiztonsági ügyek vizsgálatában működött közre. Azonban ezt sem a helyreigazítási, sem a személyiségi jogi perben nem tudták semmivel alátámasztani. Veress Jenő, a cikk szerzője a bíróságon arra hivatkozott, hogy egy vezető rendőrtől hallotta az információt.

Szima Judit lapunknak elmondta: az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2009-ben és 2014-ben is igazolta, hogy nem működött együtt a rendszerváltás előtt semelyik főcsoportfőnökséggel. Hozzátette: a helyreigazítási perben még a Népszavának kellett (volna) bizonyítania a hazugságát, ám a személyiségi jogi perben a bizonyítási teher megfordult, és a levéltártól kapott igazolások alapján született a 750 ezer forintos kártérítésről az ítélet. A szakszervezeti vezető az írásba foglalt ítélet kézhezvétele után dönt arról, fellebbez-e magasabb összegű kártérítésért.

Ismert, Szima Juditot idén júniusban a Szekszárdi Járásbíróság első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre és 22 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte sikkasztásért, költségvetési csalásért és hamis magánokirat fölhasználásáért. Akkor a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: nem követett el semmilyen bűncselekményt, politikai koncepciós eljárás folyik ellene, és két, lopással gyanúsított ember az ügyészség két koronatanúja.

Szima Judit az MNO-nak most úgy nyilatkozott: a bíróság a napokban ismerte el, hogy a szakszervezetüktől lefoglalt iratok közül több ezer darab eltűnt. Ennek ellenére az elsőfokú bíróság az eltűnt okirati bizonyítékokra is hivatkozva marasztalta el őt, ami álláspontja szerint teljesen törvénytelen. Hozzátette: az ügyészség is törvénysértést követett el, amikor a büntetőeljárási szabályokat figyelmen kívül hagyva, ömlesztve foglalta le az iratokat a Tettrekész szekszárdi székházában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.