A Fidesz az offshore-t védi

Az LMP nem adja fel a közpénzhez jutó homályos hátterű cégek elleni harcát.

Hajdú Péter–Katona Mariann
2015. 10. 15. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk számításai szerint szeptember végéig több mint 66 milliárd forint bevételt könyvelhettek el magyar államkötvények értékesítéséből offshore jellegű cégek. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy-egy 93 millió forintos állampapír értékesítésekor 23–27 millió forint üti a markukat. Az államnak már kevésbé éri meg az üzlet, hiszen a kötvények lejáratakor kamatot fog fizetni, amelyből 26 milliárd forintnyi összeg a gyanús hátterű közvetítő cégeknél landol.

Hiába buktatták el fideszes képviselők a gazdasági bizottságban, hogy az Országgyűlés vitázhasson az államigazgatás „offshore-mentesítéséről” szóló LMP-s javaslatról, Schiffer Andrásék várhatóan ismét benyújtják indítványukat. Lapunk is megírta, hogy a kormánypárti honatyák tartózkodtak, amikor arról kellett szavazni, hogy a parlament egyáltalán megvitathassa plenáris ülésen a javaslatot. (Az indítvány lényege, hogy se az állam, se az önkormányzatok, de még a Magyar Nemzeti Bank se köthessen üzleteket olyan cégekkel, amelyek valamelyik adóparadicsomnak tartott államban vannak bejegyezve.) A fideszes Bánki Erik arra hivatkozott, hogy az amerikai cégek nagy részét kizárnák a hazai állami megbízásokból. Schiffer András tegnap lapunk kérdésére úgy értékelte, hogy a fideszesek a tartózkodással „ugyanolyan sunyin viselkedtek”, mint az aktanyilvánosságról szóló javaslatuk esetében. Véleménye szerint az bizonyosodott be, hogy „a Fidesz az offshore-lovagok pártja”.

– Nonszensz, hogy hazánkban offshore cégek kezébe juthatnak közpénzek. Ez az európai országok jó részében elképzelhetetlen – mondta el lapunknak Varga István közgazdász. Példaként említette, hogy Franciaországban, amely jóval régebbi gazdaság, mint a miénk, közpénzt kizárólag állami bank kezelhet. Erre lenne szükség hazánkban is. Nem az a kérdés, hogy ki mit szól az elképzeléshez, hanem hogy érvényt szerzünk-e a Bázel III. elvnek. Vagyis: ahogy egy bank csak olyan cég számára nyit számlát, amelynek ismeri a tulajdonosát, annak arcát, ugyanúgy a magyar kormány is csak olyan cég számára utaljon közpénzeket, amelynek a hátterét ismeri. Hogy miért nem hajlandó ennek az elvnek eleget tenni a kormány, azt nem akarta részletezni a közgazdász, de azt kijelentette, úgy tűnik, „a kormány már saját arcát sem meri nézni”. A megoldást pedig abban látja, hogy „vagy a gyanús számlákat takarítjuk ki, vagy a kormányt”.

Hasonlóképpen vélekedik Róna Péter közgazdász is, aki szerint teljesen értelmetlen a bizottsági ülésen elhangzott magyarázat. Ez ugyanis azt tételezi fel, hogy az Egyesült Államokban alapított vállalkozásoknak a többsége tisztázatlan hátterű. Róna úgy véli, Bánki Erik egyszerűen meglovagolta az Amerika-ellenes érzelmeket kijelentésével. – A képviselő úr elképesztő tudatlanságról tett tanúbizonyságot, vagy pedig hazudik – hangsúlyozta Róna, aki szerint sokkal inkább az olyan ügyletek legalizálásáról van szó, mint például a letelepedési kötvények offshore cégeken keresztüli értékesítése. – A Fidesz mást sem csinál öt-hat éve, mint hogy az offshore tevékenységeket kendőzi. Hát hogy van az, hogy a Magyar Nemzeti Bank a magyar állam pénzéből offshore cégtől vásárol budapesti ingatlant? – utalt az Eiffel-palota 13,5 milliárd forintos megvásárlására a közgazdász.

Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke is úgy gondolja, hogy nem megfelelő a jelenlegi szabályozás, mindenképpen szükségesnek tartja az offshore cégek teljes kizárását az állami pénzek felhasználásából. – Amikor a Fidesz még nem volt kormányon, akkor a párt is ugyanezt az álláspontot képviselte. Ez logikus magatartás volt, hiszen ha offshore céghez kerül a pénz, nem ellenőrizhető, hogy kihez jutott el végül is, s így azt sem tudni, kitől kellene az adót behajtani. Vagyis el tudják kerülni az adófizetést – mondta Mellár. Szerinte biztosan lehetne olyan jogi konstrukciót találni, amely ellen sem az amerikaiaknak, sem más államnak nem lehetne kifogása.

Az LMP javaslatát ellenzéki pártok is támogatják. A jobbikos Volner János megkeresésünkre ugyanakkor azt mondta, hogy míg az LMP az általánosságok szintjén küzd az offshore ellen, a Jobbik korábban tényfeltárást is végzett. Hetvennél is több olyan offshore céget találtak, amelyek összesen 21 milliárd forint értékben kaptak közpénzt a magyar államtól.

Az MSZP-s Tóth Bertalan lapunk kérdésére azt mondta, ha Schiffer Andrásék úgy döntenek, hogy a plenáris ülésen is szavazást kérnek arról, vitázhasson-e a Ház a témáról, akkor igennel fognak voksolni. A képviselő példaként említette az energiapiacon tevékenykedő M. E. T. Zrt.-t, amely Svájcban bejegyzett cégeken keresztül is üzletel, illetve Andy Vajna miniszteri biztost, akihez offshore jellegű cégek köthetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.