Egyedül Le Penék Kovács Béla mellett?

A Jobbik az eljárás minden szakaszában teljes nyilvánosságot követelt.

Győr Ágnes
2015. 10. 13. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk az ügyben kereste Szájer Józsefet, a Fidesz EP-képviselőjét, aki a jogi bizottságnak is a tagja. Noha a képviselő jelezte, a folyamatban levő ügyről a parlamenti szabályok szerint nem nyilatkozhat, annyit megjegyzett: üdvözli, hogy döntés született, és fontosnak tartja, hogy ez a sokakat érdeklő ügy másfél év után végre bíróság előtt tisztázódhat.

Úgy tudjuk, hogy a két ellenszavazat Marine Le Pen pártjának képviselőitől származott. Brüsszeli forrásaink szerint a bizottság a magyar hatóságokat arra kéri, a végső ítélet megszületésééig tegyék lehetővé, hogy a magyar politikus el tudja látni képviselői feladatait, azaz ne korlátozzák a személyes szabadságában. Az Európai Parlament arról tájékoztatta lapunkat, hogy noha elméletileg nincsen kizárva, hogy a plenáris ülésen nem szavazzák meg a bizottság javaslatát, a gyakorlatban ilyesmire mentelmi ügyeknél nem igazán volt még példa.

A Jobbik üdvözölte a jogi bizottság döntését, hiszen a párt az eljárás minden szakaszában teljes nyilvánosságot követelt az ügynek. Bíznak abban is, hogy mihamarabb kiderül az igazság, és Kovács Béla végre tisztázhatja magát.

A jobbikos politikussal szemben az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014. április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogatott. Kovács Béla egy jelenleg is aktív, egykor a KGB-nek dolgozó ügynökkel kapcsolatos nyomozás során került a magyar szolgálatok látókörébe, miután külföldi jelzést kaptak az orosz férfiról.

Az államtitkot képező nyomozásról a főügyészség közölte, eljárásuk tárgya egy olyan bűncselekmény, amelynek büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Kovács és a Jobbik több ízben visszautasította a vádakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.