Elsőként mesepark épül az állatkertben

Novembertől alakítják ki Vuk udvarát, Mekk mester házát és Dr. Bubó rendelőjét.

2015. 10. 12. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hét múlva kezdődnek az egykori Vidám Park helyén, valamint az eddig a látogatóktól elzárt területeken a Mesepark kivitelezési munkálatai – mondta lapunknak Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Felidézte: itt, ezen a másfél hektáros területen épülhet fel a 2700 négyzetméteres Mesevár, amely a közelmúlt magyar meséihez köthető állatokat mutatja be játékosan. Az interaktív kiállításon főszereplők lesznek Vuk, Gombóc Artúr, Mekk mester és a többiek hasonmásai, a Madárkórház emeletén pedig Dr. Bubó rendelőjébe léphet majd be a „következő”. Az új felfogású elvarázsolt kastélyként működő Mesevár környékén a tervek szerint a régi mesterségeket mutatják be. Lesz itt parasztudvar, gyereklovarda, póniistálló, tengerimalac-város, nyuszitanya, több állatsimogató és madárröpde, és ideköltöznek a kicsik kedvenc játszóterei, így a Tündér Ilona-játszótér vagy a Manófalva is.

– A létesítményeket jövőre, az állatkert megnyitásának 150. évfordulójára szeretnénk átadni – fűzte hozzá a főigazgató. A 25 milliárd forintos állami támogatással és fővárosi finanszírozással legkésőbb 2019-ig megépülő Pannon Park, illetve az odatervezett biodóm kialakítását megelőzi ez a fejlesztés, amely a Belügyminisztérium 500 milliós forrásával és a már három éve megkezdett közműmunkálatokkal együtt 1,8 milliárd forintba kerül.

Mint arról még a nyáron beszámoltunk, a Holnemvolt Park háziállatainak java része is ideköltözik. Ezen a részen, ahol a műemlék körhinta is áll, a hajdani vurstli, illetve a kis Vidám Park hangulatát szeretnék felidézni. A négy éven belül megvalósuló Pannon Park, benne az egzotikus biodóm pedig XXI. századi színvonalon, élő állatok között, hazánk évmilliókkal ezelőtti világába vezetné vissza a látogatókat.

Persányi Miklós a napokban megjelent, az állatkert kiemelt jelentőségű fejlesztéséről szóló kormányrendelet módosításával kapcsolatban kiemelte: az nemcsak egyszerűsíti az engedélyezési eljárást, hanem megvalósítja azt a tervet is, hogy az együttesen 18 hektárosra bővülő területen megduplázódjon a zöld felületek nagysága.

Egyrészt a beruházással összefüggésben nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, nincs szükség településképi véleményezési, illetve bejelentési eljárásra sem. A Meseparkot is érintő területen található egy kis közterület, a Varannó utca, amelynek használatáról már megszületett az egyezség a fővárosi és a zuglói önkormányzat között. A jelenlegi bürokratikus eljárások miatt rögzítették, hogy az érintett ingatlanokat rendezettnek kell tekinteni akkor is, ha azok építési szabályzat szerinti kialakítása még nem történt meg. Ugyanakkor a módosítás szigorítást is tartalmaz: a fejlesztési területeken történő fakivágásokat legkésőbb a beruházás végéig, azaz a használatbavételi engedélykérelem benyújtásáig pótolni kell.

Ehhez kapcsolódik az a valótlannak bizonyult múlt heti sajtóhíresztelés, amely szerint a Városliget megújítása helyett a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdaövezetben építenék fel az új múzeumi negyedet. Baán László, a Liget Budapest projekttel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos lapunkkal közölte: mindebből csak annyi igaz, hogy a fejlesztés kiegészül a Nyugati pályaudvart és a Városligetet összekötő terület zöldsávvá alakításával. A Városliget zöld felülete összességében több tízezer négyzetméterrel bővül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.