Zsidó olimpiára pályázunk

Egy hónapon belül dőlhet el, hogy Magyarország rendezhet-e Makkabi játékokat.

Katona–Győr
2015. 10. 10. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November közepén dől el, hogy Magyarország rendezheti-e a 2019-es Európai Makkabi Játékokat, a zsidó sportolók olimpiáját. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány felhatalmazta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét hazánk pályázatának benyújtására. A győztes pályázót az Európai Makkabi Szövetség november 11. és 15. között Budapesten megrendezendő kongresszusán hirdetik ki.

A Makkabi Játékok (Maccabiah) vagy más néven a zsidó olimpia a zsidó sportolók világversenye. Négyévente Izraelben rendezik meg, míg az európai játékokat ugyancsak négyéves ritmusban – kétéves eltolással – tartják. Az első játékok 1932-ben voltak, akkor 14 országból 390 sportoló vett részt az eseményen. Azóta viszont folyamatosan nő a létszám.

Izraelben legutóbb 2013 júliusában volt zsidó olimpia, azon a magyar zsidóságot 74 versenyző, edző és sportvezető képviselte. A magyar Maccabi VAC honlapja szerint a magyar delegáció a legsikeresebb és a legnépesebb delegáció volt a Makkabi Játékok magyar részvételének történetében. A magyar sportolók 20 érmet nyertek a játékokon, ami a 13. legeredményesebb ország helyezését jelentette az országok közötti versenyben. Az európai játékokat idén tartották Berlinben, a Maccabi VAC ezúttal is több mint 60 fős magyar delegációval képviseltette magát. Sportolóik 19 éremmel az országos lista nyolcadik helyére kerültek fel.

Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke még 2013-ban a Szombat című hetilapnak adott interjúban arról beszélt, hogy a zsidó sport támogatása gyakorlatilag nulla, ezt pedig elkeserítőnek nevezte. – Biztos vagyok abban, ha valaki a dobogó tetején áll, elénekli a magyar himnuszt, ugyanakkor a nyakában ott egy Dávid-csillag, ez még azok véleményét is pozitívan befolyásolhatja, akik egyébként ellenségesek a zsidókkal szemben – szögezte le. Ugyanebben az interjúban Jusztin Ádám arról is beszámolt, hogy a Makkabi Világjátékokon zsidó sportolók részvételét várják el a szervezők. – Ha nem zsidó sportoló szeretne indulni, akkor azt a szövetségtől kell kérvényezni, ezt azonban, nagyon alapos indoklás hiányában, el szokták utasítani – magyarázta.
Emlékezetes, a többek között emberölés előkészülete és kétrendbeli, felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt jelenleg is büntetését töltő Tasnádi Péter hozta létre a kilencvenes évek elején a Budapest Maccabi Sportklubot, amelyet elmondása szerint a küzdősportolók (ökölvívók, testépítők, keleti küzdősportok művelői) felkarolásáért indított. A maccabisok amellett hogy versenyeken indultak, részt vettek őrző-védő munkákban is.

Mint ismeretes, idén Magyarország viseli a Nemzetközi Holokausztemlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségét is. Noha jelentős visszhangot kapott jelöltségünk, maga a soros elnökség a külső szemlélő számára igen eseménytelenül telik. Júniusban ugyan volt Budapesten egy közgyűlés, azonban zárt ajtók mögött tartották, a plenáris ülés témái és felszólalói-felszólalásai sem nyilvánosak. A következő hasonló esemény november elején lesz Debrecenben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.