A szülők erősebbnek bizonyultak

A Pető Intézetben újra működhet egy fejlesztő csoport. Az Emmi államtitkára magyarázkodik.

Kuslits Szonja
2015. 11. 14. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónap után, valószínűleg szülői nyomás hatására indult újra a budapesti Pető Intézetben az az egyébként egyedülálló, speciális módszertani mamás csoport, amelybe a beteg, sérült és súlyosan, halmozottan sérült gyermekek szüleikkel együtt járhattak konduktív fejlesztésre két-három hetes turnusokban, évente többször. Működése több száz családot érint, a szülők szerint szeptemberben gazdasági megfontolásokból szüntették meg, bár a hírek átstrukturálásról szóltak.

A vidéken élők számára, ahol sajnos hiányos az ellátás, sőt előfordul, hogy egyes gyermekek teljesen kiesnek a rendszerből, ez a lehetőség nagyon fontos volt, de a budapestieknek is, hiszen a speciális óvodai ellátás hiányos, hosszú várólisták vannak, a heti néhány állami óra fejlesztés pedig, még ha minőségben megfelelő is, nagyon kevés – derült ki a szülők által írt petícióból.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) KDNP-s parlamenti államtitkára úgy magyarázkodott, hogy a működési feltételek áttekintése nyomán függesztették fel a csoportot. Az államtitkár Szabó Tímea független országgyűlési képviselőnek címzett írásbeli válaszából az is kiderült, a megszüntetés lehetősége azonban sem ennél, sem más terápiás csoportnál nem vetődött fel. Arról is írt, hogy október elején a Pető András Főiskola (PAF) vezetői a szülők képviselőjével is egyeztettek, és megállapodtak abban, hogy a kérdést még a hónapban lezárják. Erre valószínűleg azért volt szükség, mert komoly felháborodást keltett a mamás csoport felfüggesztése, 332-en írták alá a „Ne vegyék el beteg gyermekeinktől a Pető-MPANNI mamás csoportját!” elnevezésű petíciót.

Az államtitkár szerint téves állítás, hogy a főiskolát bármilyen megszorító intézkedés érné, de belső szervezési kérdésekről nem az Emmi dönt, hanem maga a PAF. Mint írta, folyamatos egyeztetések zajlanak a tárcával azért, hogy az intézményben az oktatási tevékenységen felüli speciális feladatok finanszírozása is biztosított legyen.

Az iskolában 2014 novembere óta dolgozik Mihályi Máté Győző kancellár, akinek legfontosabb feladatai közé tartozik az intézmény gazdálkodásának áttekintése, a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználása és további nem állami források bevonása. Ezeket a célokat Rétvári Bence szerint a munkaszervezés hatékonyabbá tételével, a beszerzések felülvizsgálatával, a megalapozottabban előkészített döntésekkel, hatékonyságnövelő projektekkel-beruházásokkal és a piaci bevételek fedezeti hozzájárulásának növelésével valósítja meg az intézmény.

Arról, hogy valójában mi volt az oka a mamás csoport leállításának, majd novemberi újraindításának, és várhatók-e további hasonló nehézségek is, megkérdeztük a Pető Intézetet is. Mint írták, az országban egyedülálló mamás csoportnál a gyermeket szüleikkel együtt bentlakásos formában vonják be a konduktív nevelésbe, ahol az alkalmazkodás tanulása, illetve a sérült vagy minőségileg eltérő fejlődésmenet korrigálása zajlik. A főiskolának kifejezett szándéka a csoportot mind a hallgatók, mind az igénybe vevők számára elérhetővé tenni, ezért felülvizsgálták a működési hátterét, és a szakmai indokok alapján ismét elindították. Az nem derült ki, hogy pontosan mi volt az oka a csoport leállításának, és mennyibe kerül a fenntartása. Válaszukban azonban arra is kitértek, az elmúlt szűk egy évben áttekintették az intézmény működését, főbb folyamatait és gazdálkodását, és az észszerű, szabályos működésre törekedtek. – Feltártunk és megszüntettünk számos olyan rossz gyakorlatot, amelyek jogszabályellenes, szakszerűtlen vagy gazdaságtalan intézkedések következtében alakultak ki – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.