időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Gerkens: A kormányellenes híradózás nem függetlenség

LD
2015.11.09. 17:50

Dirk Gerkens szerint neki sok barátja van Magyarországon, de az RTL Klubtól kevesen tartoznak közéjük.

Nem egyenlő a kormányellenes híradózás a függetlenséggel – fejtette ki Dirk Gerkens, az RTL Klub volt vezérigazgatója az Indexnek adott interjújában. Korábban megírtuk: Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztos októberben mutatkozott be a TV2 jövőbeli tulajdonosaként, vezérigazgatónak pedig Dirk Gerkenst igazolta le. A Megapolis Media Zrt. viszont ezután bejelentette, hogy már korábban megvásárolta a csatornát.

Gerkens most az RTL Klub-os Híradó hangvételének megváltozását kritizálta, bár ekkor épp ő volt a csatorna vezérigazgatója. „Az tekinthető függetlenségnek, hogy egy hírműsor a kormánypárti politikusokat személyükben támadja? Én nem vagyok biztos abban, hogy ez lenne a szó megfelelő definíciója. Szerintem ez kormányellenes híradózás, ami nem egyenlő a függetlenséggel” – jelentette ki Gerkens, aki szerint neki nem sok köze volt a hangvétel megváltozásához, „én nem szóltam bele a témaválasztásba, a hírműsorokat közvetlenül Luxemburgból felügyelték, Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója közvetlen kapcsolatban állt Rudassal, közösen határozták meg a Híradó tartalmát”. Állítása szerint most viszont szabad kezet kapott, Andy Vajna nem kíván beleszólni a napi működésbe, és a hírműsorok működésébe korábban is nagyobb beleszólása volt, még Rudas kinevezése előtt. Mint a Világgazdaságnak mondta, Lázár Jánossal sem tárgyalt soha, ezeken a találkozókon a tulajdonos képviselői vettek részt.

Gerkens korábban ugyanakkor a Bloomberg cikke szerint arról beszélt, hogy az RTL Klub híradója nem ellenzékinek, hanem függetlennek mondható, és nem fognak azokról az ellenzékiekről beszélni, akik valójában nem csinálnak semmit.

A Világgazdaságnak adott interjújában pedig arra a felvetésre, hogy politikamentesebb híradót terveznek, azt mondta: „Máshol, például Spanyolországban is az történik, hogy az intézkedést hozó kormány lépéseiről nagyobb arányban számolnak be a televíziók. A német tévékben is mindenütt ott van Angela Merkel.”

Bár korábban Gerkens arról beszélt, hogy veszélyben érzi családját, ezért hagyja el az országot, most a Világgazdaságnak adott interjújában másként emlékezett. „Nem azért hagytam el Magyarországot, mert megijedtem volna, hanem azért, mert nem volt munkám, ugyanis kirúgtak az RTL Klubtól” – jelentette ki.

Elmondása alapján nincs már kapcsolatban az egykori RTL-es kollégáival, az Indexnek arról beszélt: „Kolosi Péterrel például nem vagyok beszélő viszonyban. Nem keresem a társaságát, a telefonszámát is kitöröltem már, de nem ő az egyetlen, az utódom, Vidus Gabriella telefonszáma is így járt. Nem akarok belemenni abba, mi történt azokban a napokban, legyen elég annyi, hogy hatalmasat csalódtam azokban, akikkel a legszorosabb munkakapcsolatban voltam. Bizonyos szintű lojalitást elvártam tőlük, de nem kaptam meg.” A Világgazdaságnak pedig kijelentette: „Sok barátom van Magyarországon, az RTL Klubnál kevesen.”

Gerkens úgy látja, novemberben átveheti a TV2 vezetését, és a csatorna jelenlegi vezetőitől maximum tanácsokat kérne, de szerinte nem is mennének el alacsonyabb pozícióba a tévéhez. Elmondása szerint őt Andy Vajna vette fel, csak ezzel foglalkozik, és nem tárgyalt a Megapolis Media Zrt. embereivel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.