Gerkens: A kormányellenes híradózás nem függetlenség

Dirk Gerkens szerint neki sok barátja van Magyarországon, de az RTL Klubtól kevesen tartoznak közéjük.

LD
2015. 11. 09. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem egyenlő a kormányellenes híradózás a függetlenséggel – fejtette ki Dirk Gerkens, az RTL Klub volt vezérigazgatója az Indexnek adott interjújában. Korábban megírtuk: Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztos októberben mutatkozott be a TV2 jövőbeli tulajdonosaként, vezérigazgatónak pedig Dirk Gerkenst igazolta le. A Megapolis Media Zrt. viszont ezután bejelentette, hogy már korábban megvásárolta a csatornát.

Gerkens most az RTL Klub-os Híradó hangvételének megváltozását kritizálta, bár ekkor épp ő volt a csatorna vezérigazgatója. „Az tekinthető függetlenségnek, hogy egy hírműsor a kormánypárti politikusokat személyükben támadja? Én nem vagyok biztos abban, hogy ez lenne a szó megfelelő definíciója. Szerintem ez kormányellenes híradózás, ami nem egyenlő a függetlenséggel” – jelentette ki Gerkens, aki szerint neki nem sok köze volt a hangvétel megváltozásához, „én nem szóltam bele a témaválasztásba, a hírműsorokat közvetlenül Luxemburgból felügyelték, Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója közvetlen kapcsolatban állt Rudassal, közösen határozták meg a Híradó tartalmát”. Állítása szerint most viszont szabad kezet kapott, Andy Vajna nem kíván beleszólni a napi működésbe, és a hírműsorok működésébe korábban is nagyobb beleszólása volt, még Rudas kinevezése előtt. Mint a Világgazdaságnak mondta, Lázár Jánossal sem tárgyalt soha, ezeken a találkozókon a tulajdonos képviselői vettek részt.

Gerkens korábban ugyanakkor a Bloomberg cikke szerint arról beszélt, hogy az RTL Klub híradója nem ellenzékinek, hanem függetlennek mondható, és nem fognak azokról az ellenzékiekről beszélni, akik valójában nem csinálnak semmit.

A Világgazdaságnak adott interjújában pedig arra a felvetésre, hogy politikamentesebb híradót terveznek, azt mondta: „Máshol, például Spanyolországban is az történik, hogy az intézkedést hozó kormány lépéseiről nagyobb arányban számolnak be a televíziók. A német tévékben is mindenütt ott van Angela Merkel.”

Bár korábban Gerkens arról beszélt, hogy veszélyben érzi családját, ezért hagyja el az országot, most a Világgazdaságnak adott interjújában másként emlékezett. „Nem azért hagytam el Magyarországot, mert megijedtem volna, hanem azért, mert nem volt munkám, ugyanis kirúgtak az RTL Klubtól” – jelentette ki.

Elmondása alapján nincs már kapcsolatban az egykori RTL-es kollégáival, az Indexnek arról beszélt: „Kolosi Péterrel például nem vagyok beszélő viszonyban. Nem keresem a társaságát, a telefonszámát is kitöröltem már, de nem ő az egyetlen, az utódom, Vidus Gabriella telefonszáma is így járt. Nem akarok belemenni abba, mi történt azokban a napokban, legyen elég annyi, hogy hatalmasat csalódtam azokban, akikkel a legszorosabb munkakapcsolatban voltam. Bizonyos szintű lojalitást elvártam tőlük, de nem kaptam meg.” A Világgazdaságnak pedig kijelentette: „Sok barátom van Magyarországon, az RTL Klubnál kevesen.”

Gerkens úgy látja, novemberben átveheti a TV2 vezetését, és a csatorna jelenlegi vezetőitől maximum tanácsokat kérne, de szerinte nem is mennének el alacsonyabb pozícióba a tévéhez. Elmondása szerint őt Andy Vajna vette fel, csak ezzel foglalkozik, és nem tárgyalt a Megapolis Media Zrt. embereivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.