Trianon, német megszállás és a menekültválság

Saját történelméből vezeti le Magyarország migránsokkal kapcsolatos politikáját a Foreign Policy.

MNO
2015. 11. 02. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor nem a Magyarország egyik aranykorának számító dualizmusra tekint példaként, mivel az a liberalizmussal hozható kapcsolatba, hanem Hunyadi Jánoshoz és a végvári vitézekhez hasonlítja magát, és fel akarja idézni hazánk korábbi szerepét a keresztény Európa védelmezőjeként – állítja James Traub, a The Washington Posthoz köthető Foreign Policy kolumnistája.

Traub ír a magyarok „Trianon-traumájáról”: az első világháború után elcsatolták az ország területének kétharmadát. Felteszi a kérdést, hogy Trianon vajon részben megérdemelt szörnyű balszerencse, vagy igazságtalanság volt-e, ugyanakkor kijelenti, hogy Orbán Viktor szerint utóbbi a helyes válasz. Traub kitér rá, hogy Magyarország narratívája nem az, hogy a vesztesnek fizetnie kell, hanem másokat, elsősorban a hazánkat háborúba sodró Ausztriát hibáztatja a történtekért. Ebben a kontextusban pedig a történelem jelentése igazságtalanság.

A cikkben sok szó esik a holokausztról, kitér például a Szabadság téri német megszállási emlékműre, amelynek szimbolikája Magyarország áldozati szerepét hangsúlyozza a náci hatalommal szemben, kritikusai szerint pedig lekicsinyíti hazánk szerepét a történtekkel kapcsolatban. Traub úgy látja, hogy ha Magyarország valóban felelős volt a történtekért, akkor az része annak, ami ma Magyarország.

Mindezt párhuzamba állítja a németek kollektív emlékezetével, szerinte Angela Merkel nagylelkű menekültpolitikája a múltbéli gaztettek emlékéből is ered, Orbán viszont – ahogy már említette – inkább a magyarok kollektív áldozati szerepét, és így ártatlanságát hangsúlyozza, így teremtve politikai teret a merkeli politikával történő szembenállásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.