Abszurd helyzeteket teremt a Klik

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint túl nagy és alulfinanszírozott az intézményfenntartó központ.

LD
2016. 01. 29. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl nagy, viszont alulfinanszírozott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – jelentette ki a Mandinernek adott interjújában a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter. Az év elején a miskolci Herman Ottó Gimnáziumból indult tiltakozás kapcsán a győri Révai Miklós Gimnáziumot is vezető Horváth elmondta: a levél is jelzi, hogy nincs jó hangulat pedagóguskörökben, és maga is ugyanezt tapasztalta a tantestületében és az egész országban. „Nyomott a légkör szerte az országban a tantestületekben, a romló tendencia egyértelmű. Egyes iskolákban ez bizonyára erősebben, máshol kevésbé érződik. Ez főként azon múlik, hogy a fenntartó képviselője milyen viszonyt alakított ki a tantestületekkel, és a működtető – már ahol az önkormányzat maradt a működtető – tudja-e enyhíteni a gondokat” – ezt már a legfrissebb Heti Válasznak nyilatkozta Horváth, aki a Mandinernek azt is elmondta, hogy konkrét sztrájkhangulatot még nem érzékelt.

Az igazgató beszélt a tiltakozóknak a pedagóguskarral szembeni ellenérzéseiről is: „Ez nem meglepő, hiszen a pedagóguskar indulása érzelmileg nem volt szerencsés dolog. Én azt kértem mindenkitől, hogy próbáljanak ezen az érzelmen felülemelkedni, megnézni azt, hogy a kar eddig mit csinált, milyen állásfoglalásokat tett közzé.” Mint mondta, ők egyeztettek a tanfelügyeletekkel kapcsolatban is, és ezen a téren komoly eredményeket értek el már 2016-ra vonatkozólag is. „A tankönyvellátás kérdésében is sok eredményt sikerült elérni. Jelentős jogszabály-módosítások nem történtek, de a tanév rendjében sok olyan ésszerű javítás történt, amit a kar javasolt.”

Horváth szerint a Klik messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel túl nagy, ha viszont a szakképző centrumokhoz hasonló részekre lenne bontva, sokkal működőképesebb lehetne. Az intézményfenntartó központ emellett szerinte alulfinanszírozott is, és „vonatkozik rá a közbeszerzési törvény, ezért iszonyatosan nehézkes minden beszerzés”. Így olyan életszerűtlen helyzetek fordulnak elő, mint hogy a tízezer forintos vásárlási utalványt közbeszereztetni kell – mondta a Mandinernek.

Jelentősen nőttek a tanári kötelező óraszámok is, 1995-höz képest egyharmaddal, miközben a tanári munkának csak egy része az órák megtartása. Megnőttek a diákok óraszámai is: „Nem kell különösebben magyarázni senkinek sem, hogy amikor egy általános iskola alsó tagozatán napi hat, egy középiskola tizedik évfolyamán heti harminchat tanítási óra van, az sok. Ezekre az órákra fel is kell készülni. Ha egy diák tisztességesen akarja végezni a dolgát, akkor az lehetetlen, hogy beleférjen a például felnőttektől egy héten elvárt negyven órába.”

A Mandiner-interjúban felmerült az is, hogy inkább a szakképzést részesítenék előnyben, de nemrég kiderült az is, hogy Ajkán ez sem igaz: az Ajkai Szakképző Iskola Bánki Donát Intézményegységében harminc helyet kell majd megszüntetni jövőre. Nagy Zoltán iskolaigazgató ezzel kapcsolatban azt mondta az Origónak: „A növendékeink tavaly még országos első helyezettek voltak. Szeptembertől már el sem indíthatjuk a csoportjukat. De Pesten találták ki azt is, hogy közgazdászokat szintén felesleges itt képezni.”

Horváthnak megoldási javaslatai is voltak a Heti Válasznak adott interjújában: „Normális finanszírozási feltételek mellett talán az szerencsésebb lenne, ha megint a városok volnának a fenntartók – legalábbis ahol mutatkozik erre hajlandóság. Az iskoláknak is nagyobb mozgásteret kellene adni, és fel kell tárni a Klik működési zavarainak az okát.” Az iskolaigazgató szerint a minősítési rendszer legnagyobb problémája, hogy a pedagógusok többsége nem látja, ez mitől tenné jobbá a munkáját.

A megbízási szerződéssel dolgozó tanárok bérének elmaradásáról is beszélt Horváth, mint mondta, többségében ezek már talán ki lettek fizetve. „De másféle elmaradások is voltak, például pótlékok, utazási költségek, jubileumi jutalmak. Ezt nagyon rossz üzenetnek tartom. El sem tudtam volna képzelni a Klik megalakulásakor, hogy ilyesmi előfordulhat.”

Miután a miskolci pedagógusok elindították a tiltakozásokat, Balog Zoltán miniszter elismerte: „túltoltuk a biciklit egy kicsit”. Ígéretet tett többek közt arra, hogy három évig nem számíthatnak tanfelügyeleti ellenőrzésre a minősített pedagógusok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.