Ákos-ügy: A „szakítás” napján hosszabított a kormány

A milliárdos szerződést továbbvitték, az odacsapás egy ötvenezres kontraktust érinthet.

MNO
2016. 01. 21. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, Ákos tavaly év végén az Echo TV-ben beszélt a nők szerepéről, és mondandója egyes körökben botrányt kavart, a Telekom pedig felbontotta a támogatói szerződést a művésszel. A kormány erre reagálva arra utasította a minisztériumokat – legalábbis a szóvivő elmondása szerint –, hogy bontsák fel mobilnetszerződéseiket a Telekommal, ugyanakkor nem sokkal később kiderült, hogy a szerződések amúgy is lejártak volna.

A szélessávú hálózat egymilliárd eurós közös fejlesztésének leállítását már nem vállalták be Ákosért, csak a távközlési szerződések felmondására szűkítették rövid időn belül az első kormányzati nyilatkozatokat.

Mint az Átlátszó írja, ez nagy valószínűséggel a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által a három mobilszolgáltatóval (Vodafone, T-Mobile, Telenor) kötött 4,5 milliárd forint értékű keretszerződést, illetve az annak alapján kötött flottaszerződéseket és egyedi előfizetési szerződéseket jelentheti, amelyből az első kettő járt volna le 2015. december 31-én.

Azonban úgy tűnik, nem ez volt az egyetlen „meglepetés”, mely utólag kiderülhetett. Az oldal csütörtökön írta meg, hogy a Közbeszerzési Értesítőben január 20-án megjelent egy hirdetmény, miszerint a KEF december 17-én – épp akkor, amikor Kovács Zoltán bejelentette, hogy a kormány szerződést bont a Telekommal – módosította ezt a keretszerződést: meghosszabbították a 4,5 milliárd forintos keretösszeg kimerüléséig, de legfeljebb 2016. december 31-ig. Ez azt jelenti, hogy így a megkötött flottaszerződések sem futottak ki az év végével.

Az egyéniekre ez nem vonatkozik, így lehet, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda havi szinten nagyjából ötvenezer forint értékű mobilnet-előfizetést mondott fel, ahogy azt a HVG kiderítette. A határozatlan időre szóló előfizetést a kabinetiroda elődje, a Miniszterelnökség köthette 2013 augusztusában, nettó értéke pedig 50 720 forint volt havonta. Ez volt a tárca legnagyobb mobilnetszerződése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.