Megdöbbentő lépés a kormánytól

Utasították az összes minisztériumot, hogy mondják fel szerződéseiket a Magyar Telekommal.

MNO
2015. 12. 17. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a kabinet szerdai ülésén foglalkozott a Magyar Telekom azon lépésével, amelyben felmondta támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel.

„A kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes” – közölte a szóvivő. Úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de

„mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen”.

Ezért a Telekom döntése után a kormány arra utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel meglévő telekomos előfizetői szerződéseiket – tájékoztatott Kovács Zoltán. Hozzátette: van olyan minisztérium, ahol 103 ilyen szerződés felmondását már megindították, egyébként pedig folyik a felmérése, hogy pontosan mennyi szerződés van a tárcáknál és háttérintézményeiknél.

A Magyar Telekom azért bontotta fel szponzorációs szerződését az énekessel, mert – mint közölték – nem tartják összeegyeztethetőnek az előadóművész egy televíziós csatornán adott interjújában elhangzottak szellemiségét csoportjuk hitvallásával és értékrendjével.

Kerestük a kormányszóvivőt, akitől azt kérdeztük, hogy az alaptörvény mely pontjára hivatkoznak; pontosan mennyi szerződést érint és mikortól a felmondás; érinti-e ez a Telekommal élő stratégiai partnerségi viszonyt; milyen jogszabály nyomán lehetséges a közbeszerzéseket követően kötött szerződések felmondása; miért gondolja a kormány, hogy magánjogi viszonyba bele kell szóljon és egy magánszemély anyagi jólétéért aggódnia kell? Kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Telekomot is, arra voltunk kíváncsiak, hogy értesítette-e őket a kormány; mi a reakciójuk és mennyi bevételkiesést jelentenek a szerződésfelmondások a cégnek. A Telekom későbbre ígért tájékoztatást. Amint beérkeznek a válaszok, frissítjük cikkünket.

A Magyar Telekom részvényei a Budapesti Értéktőzsde adatai szerint egyébként közel tíz forintot zuhantak a bejelentést követően. Az MTI szerint a Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,73 százalékkal, 398 forintra csökkent, forgalma 1,0 milliárd forint volt.

Ákos egyébként úgy reagált a Telekom szerződésbontására, hogy a cég logóját és a cégre jellemző magenta színt eltüntették az énekes Facebook-oldaláról. Tegnapi koncertjén a Válasz.hu beszámolója szerint Ákos azt mondta gitárosának: „reméli, talál majd magának szponzort, ha egyszer úgy dönt, önállóan folytatja”. Az Origo kereste az énekest, akinek csak a menedzserét tudták elérni, ő azt mondta, hogy a csütörtök esti koncertje előtt nem tud ilyen témákkal foglalkozni.

Vérlázító a kormány ma nyilvánosságra hozott döntése, miszerint arra utasította valamennyi minisztériumot és háttérintézményeiket, hogy azonnali hatállyal mondjanak fel minden szerződést a Magyar Telekom Zrt.-vel. A Demokratikus Koalíció hatalommal való visszaélés bűncselekménye miatt haladéktalanul büntetőfeljelentést tesz a kormányhatározatot aláíró miniszterelnök vagy miniszter ellen. A DK továbbá írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz arról, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a magyar adófizetőknek minden telekomos szerződés felmondása.

„Ki az a Kovács Ákos?” – írja közleményében az MSZP elnöke, Tóbiás József. A párt szerint Orbán Viktor addig bontogathat szerződést egy fideszes magyar állampolgár vállalhatatlan kijelentése miatt, ameddig Magyarország polgárai a vele kötött szerződést fel nem fogják mondani. „Orbán Viktor új szintre léptette a személyre szabott kormányzást Magyarországon. Világos, hogy ma Magyarországon a fideszes slepp bármilyen kínos helyzetben számíthat a kormány még kínosabb támogatására” – írja a párt. Hozzátették: „Orbán Viktor és kormánya vigyázzon az arrogáns önteltséggel, mert Magyarország polgárai a velük kötött szerződést fogják felmondani.”

„A Fidesz-KDNP kormánya ma bebizonyította, hogy nemcsak fogalma sincs a véleményszabadság fogalmáról, de kicsinyes bosszújával semmibe veszi a közbeszerzések eredményét is” – ezt már az Együtt írta közleményében. Szerintük a Fidesz-KDNP a döntéssel elismerte, hogy egyetért Kovács Ákos nőkről alkotott nézeteivel, azokat kormányzati szintre kívánja emelni. „A Fidesz-KDNP tévedésben is van: a Telekom egy magánvállalat, amely azt szponzorálja, akinek támogatását üzletileg hasznosnak ítéli. Az ország kormánya azonban nem: az ugyanis az adófizetők pénzéből, közbeszerzések eredményeként létrejött szerződéseket bont most fel” – írta a párt, amely semmilyen szinten nem ért egyet Kovács Ákos szavaival, „de nem kívánjuk elvitatni a jogát, hogy úgy gondolkozzon a világról, ahogy akar. Ez az ő véleménye”. Kovács Zoltán szerintük álszenten és hamisan a véleményszabadság védelmére hivatkozik.

„Egy demokratikus államban nem történhet meg, hogy a miniszterelnök kedvenc énekesét és barátját ért személyes sérelmet a kormány olyan intézkedéssel torolja meg egy az országba milliárdokat befektető és sokezer magyar embert foglalkoztató vállalaton, amelynek gazdasági, költségvetési és morális hatásait egy másodpercig sem vizsgálja” – közölték a Liberálisok. Szerintük „Orbán büntet és üzen: így jár mindenki, aki nem teszi magáévá a Fidesz képmutató értékrendjét, aki más véleményen van, mint ők, aki más európai értékeket vall”.

A Párbeszéd Magyarországért megdöbbentőnek tartja, hogy az Orbán-kormánynak a kormányüléseken nincs jobb dolga, mint gazdasági háborút indítani egy miniszterelnöki kedvenctől indokoltan megvont magáncéges szponzoráció miatt. A párt felszólítja a kormányt, hogy tartsák tiszteletben a magáncégek döntéseit és közfelháborodást okozó kedvencük megvédése helyett inkább a becsülettel dolgozó emberekkel és az ország valós problémáival foglalkozzon.

Mint mi is megírtuk, Ákos az Echo TV-ben arról beszélt vasárnap, hogy

a nők dolga nem a pénzkeresés, hanem a női princípium beteljesítése, valakihez tartozni, valakinek gyereket szülni.

Az énekes korábban is beszélt már arról, mit gondol önmegvalósításról és női szerepről, tavaly például úgy nyilatkozott: „A hagyományos női szerepeken túl vannak talán pillanatnyi sikerek, de még több a boldogtalanság, a kudarc és a magány. A legfontosabb, legszentebb női hívatás az anyaság, akkor is, ha ezt manapság nem divatos kimondani.”

A sajtóban Kövér László házelnök nyilatkozatával kötötték össze Ákos megszólalását, miután a politikus korábban arról beszélt: „Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.”

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán, az idei utolsó Kormányinfón azt mondta: óriási túlzás a médiacirkusz, a balliberális véleményeket kifejtők folyamatosan lesik, Kövér mit mond, és minden szavát megpróbálják kiforgatni. Annak kapcsán, hogy a Telekom a nők egyenlőségéről vallott nézetei miatt szerződést bontott Ákossal, Lázár elmondta: ez szerinte vélemény- és ízlésdiktatúra, „ha a kormánynak nem tetszik a Telekom véleménye, felbonthatnánk velük a szerződést?”

„A kormány a tegnapi ülésén hozott további válaszintézkedései:

Hóman Bálintról nevezik el a Valentin-napot.

5 százalékra csökken az Ákos-koncertek áfája.

Kövér László váltja Dundikát a Joy magazin címlapján.

Január elsejétől jogi személyek is szülhetnek leányvállalatokat.

Nagycsaládos politikusok 10 millió forintot kapnak minden közbeszerzésen, amin ők vagy családtagjaik indulnak.” /Hírcsárda/

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.