Havazás: folyamatosan érkeznek a riasztások

Jelenleg is egyszerre több tucat helyszínen dolgoznak a tűzoltók az országban – mondta az OKF szóvivője.

MTI
2016. 01. 07. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajdu Márton kifejtette: jellemzően a déli országrészben okozott gondot az ónos eső, a havas eső, illetve a télies időjárás. Jellemzően közúti balesetekhez riasztották a tűzoltókat: árokba csúszott teher- és személygépjárművekhez, koccanásos balesetekhez, elakadt járművek mentéséhez kértek segítséget. Az ónos eső által leginkább érintett területeken a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmát is korlátozták.

Baranya és Somogy megyében öt helyszínen fák dőltek a vasúti sínekre, ezek eltávolításáig az érintett szakaszokon nem közlekednek a vonatok.

Emellett az ország több megyéjében az elektromos hálózat is megrongálódott, ennek következtében – jellemzően a déli megyékben, valamint Pest és Komárom-Esztergom megyében – egyes településeken, településrészeken volt, illetve van áramkimaradás. Az OKF szóvivője elmondta: a társszervek (a rendőrség, a közútkezelő, az áramszolgáltatók) munkatársaival folyamatosan dolgoznak azon, hogy mielőbb elhárítsák a károkat.

Hajdu Márton ismét felhívta a figyelmet, hogy mindenki csak a téli időjárási körülményeknek megfelelő járművel induljon útnak, és indulás előtt tájékozódjon az időjárási helyzetről és az utak állapotáról.

A Baranya megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője azt közölte, Pécs, Mohács és Siklós térségében 37 településen van zavar az áramszolgáltatásban a leszakadó vezetékek miatt. Kasza Anett elmondta, az áramkimaradás mintegy 6500 fogyasztót érint. Az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán. A szóvivő arról is beszámolt, hogy fakidőlés miatt Orfű és Magyarhertelend között félpályás útlezárás van, de Mohácson és Kisnyárádon is fákat távolítanak el az útról a tűzoltók. Csütörtök reggelig 35 hasonló útakadályt szüntettek meg Baranya közútjain – tette hozzá.

Az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs referense azt közölte, a Baranya megyei Sellye és Dombóvár térségében a vezetékekre dőlt fák miatt szünetel a szolgáltatás. Megjegyezte, a helyreállítást nehezíti, hogy a vezetékszakadások jellemzően erdőkben történtek, az erdei utak pedig a kidőlt fák miatt alig járhatóak.

Tolnában Dombóvár mellett Szálkán és Pörbölyön is áramkimaradások vannak. Az E.ON munkatársai és alvállalkozói teljes létszámban dolgoznak az üzemzavarok elhárításán – tette hozzá Varga Ivett. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján azt közölte, hogy csütörtök reggel még a megye tíz településén több mint 2600 fogyasztót érintett az áramszünet.

Az intenzív havazás során csúszóssá vált utak miatt Tolna megyében elrendelték a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművek közlekedésének korlátozását csütörtök reggel öt órától – közölte a megyei főkapitányság a rendőrség honlapján. Az érintett teherautók kijelölt parkolókban várhatják meg a tilalom feloldását. A korlátozás visszavonásig érvényes.

Áramellátási zavarokat okoz a havazás és a jegesedés Bács-Kiskun megye több településén, az EDF DÉMÁSZ szakemberei csütörtök hajnal óta megerősített létszámmal, a megyei katasztrófavédelemmel együttműködve dolgoznak a hibák elhárításán – közölte az áramszolgáltató. A tájékoztatás szerint többek között Kiskunfélegyháza, Izsák, Hajós, Orgovány, Soltvadkert és Kunfehértó térségében is több helyen fa dőlt a hálózatra, ami vezetékszakadást, oszloptörést okozott.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes, egyúttal abban kérték a lakosság segítségét, hogy aki ilyet tapasztal, az haladéktalanul jelentse be a szolgáltató ügyfélszolgálatán, a 06-40-822-282-as telefonszámon.

Kovács Andrea megyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte: a tűzoltókat a megye egész területén hajnal óta több helyszínre riasztották a forgalmat akadályozó letört faágak, kidőlt fák, valamint vezetékre szakadt faágak eltávolításához. A káresemények felszámolása jelenleg is tart.

Az utak ugyanakkor járhatóak, a közútkezelő éjszakai munkavégzése nyomán és a jelenlegi szórás hatására a fő- és mellékutak vizesek, nedvesek, azokon a területeken, ahol most is havazik, havasak, latyakosak – tette hozzá.

Korábban a horvát hatóságok a havazás miatt lezárták a határt a berzencei átkelőnél a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára, a kamionstopot csütörtökön 9 óra 30 perckor szüntették meg. A forgalom ismét zavartalanul halad.

A Pécs–Dombóvár vonalon, Abaliget és Godisa között kidőlt fa akadályozza a vonatközlekedést, a felsővezeték is megsérült – tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese csütörtök reggel az MTI-t. Kavalecz Imre közölte: Baranyában, a Pécs–Dombóvár vonalon vesztegel emiatt egy személyvonat, valamint a Pécsről a Budapest-Keleti pályaudvarra tartó Baranya IC. Ezeket a szerelvényeket dízelmozdonyok viszik majd Dombóvárig.

A Mávinform korábban arról tájékoztatott, hogy Somogyban a Barcs és Középrigóc, a Sellye és Szentlőrinc, a Bóly és Villány, a Somogyszob és Nagyatád, valamint a Barcs és Babócsa közötti vonalakon nem közlekedhetnek fakidőlések miatt a vonatok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtök reggeli adatai szerint országszerte számos településen 10 centiméternél is vastagabb a hóréteg. A 300 méter feletti települések közül Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 10, Bükkszentkereszten 13, Kékestetőn 14 centiméteres hótakaró van. Több 300 méter alatti településen, így Siófokon 10, Sármelléken 14, a Somogy megyei Bálványoson 15, Pécs Pogánynál 16, a Baranya megyei Mázán 18, Pakson 20 centiméteres hóvastagságot rögzítettek.

Az OMSZ csütörtök reggeli veszélyjelzése szerint Veszprém megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, míg Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés a hófúvás veszélye miatt.

Csütörtök délig a megélénkülő, helyenként megerősödő szél a Dunántúlon helyenként, főként a Bakonyban kisebb hóátfúvásokat okozhat. Kiemelték, hogy az ország délkeleti felén havazás, havas eső, eső, helyenként eleinte még ónos eső továbbra is előfordul. Délutánra a Tiszántúlra szorul vissza, majd estére várhatóan itt is megszűnik a csapadék. A hőmérséklet sok helyen kevéssel fagypont fölött alakul, így a hóréteg már kevésbé gyarapodhat. A reggeli órákban helyenként még eshet kis mennyiségű ónos eső, leginkább Észak-Magyarországon, illetve néhol Pest megyében és a határos területeken. Az ónos eső veszélye miatt Budapestre és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 Celsius-fok, a késő esti +1 és –4 fok között valószínű.

A partról nézve viszonylag összefüggő jégtakaró alakult ki a Balatonon csütörtök reggelre, de a legtöbb helyen mindössze 2–4 centiméter vastag a jégréteg, ráadásul hó takarja, így egyelőre életveszélyes rámenni – közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti kapitányság vezetője az MTI-vel.

A rendőrkapitány hangsúlyozta, hogy még „gyertyás” a Balatonon kialakult jégréteg, majd csak akkor lehet biztonságosan rámenni, ha már acélosan, egyenletesen fagy be a víz, és 12–15 centiméter vastag jégtakaró alakul ki. A meteorológiai előrejelzések szerint egyelőre kérdéses, hogy a következő hetekben lesz-e erre esély.

A balatoni vízirendészet mindenesetre levélben fordult a balatoni önkormányzatok jegyzőihez és az iskolaigazgatókhoz, felhívva a figyelmüket a jégpályák kialakításának és a jeges programok szervezésének feltételeire. Kitértek arra is, hogy a jégpálya-kijelölés nem kötelezettségük az önkormányzatoknak, de a vízirendészet mégis azt kéri, tegyék meg, ahol lehet, mert a szakszerűen kialakított, mentőeszközökkel ellátott jégpályákkal sokkal jobban lehet szavatolni a sportolók biztonságát.

Megfelelő jégvastagság esetén is lehetőleg sekély vizű strandok területén jelöljenek ki pályát – ajánlják –, álljon rendelkezésre mentőfelszerelés 20-25 méter hosszú dobókötéllel, 4-5 méteres nyelű csáklyával, egy körülbelül 5 méteres létrával, valamint mentőgyűrűvel vagy mentőpatkóval.

A levélben hozzátették, hogy a vízirendészek ellenőrzik a szabad vizek jegén tartózkodás szabályainak betartását. A szabályszegőket először csak figyelmeztetik, de ha ez nem vezet eredményre, akkor alkalmaznak olyan súlyosabb szankciókat, mint amilyen a helyszíni bírság vagy a szabálysértési feljelentés.

A Balaton környéki iskolák figyelmét arra hívta fel a rendőrség, hogy a tó jegét érintő programok szervezése esetén részesítsék előnyben az önkormányzatok által kijelölt területeket.

Horváth Ákos meteorológus, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a következő napokban enyhülés várható, majd újabb lehűlés jön. A jég vékony, egyenetlen, rianásokkal teli, a vastag hótakaró alatt nehezen vastagszik, ezért életveszélyes. Ahol korcsolyapályákat akarnak kialakítani a jövőben, ott érdemes előre letakarítani a havat és búvárszivattyúval locsolni a területet – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.