Külföldi sperma nem jöhet, magyarból nincs elég

Leállított donorprogramok hátráltatják a meddő párok gyermekvállalását.

Kuslits Szonja
2016. 01. 08. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaáli Géza professzor, a Kaáli Intézet alapítója szerint nagy szükség van a külföldi donorspermára, mert a hazai minták alacsony száma nem elég az igények kielégítésére. – Legalább 7-800 mintára van szükség, ehhez pedig 100 donorra, ami azért sem könnyű, mert tíz jelentkezőből általában egy felel meg – mondta. Arra is kitért, a vizsgálatok egy-egy donor esetében hosszú időt vesznek igénybe, akár nyolc hónapba is beletelik, mire azt lehet mondani egy mintára, hogy felhasználható, minden vizsgálaton megfelelt. A jelentkezőknek az utazás költségeit finanszírozzák, ami nyolc hónap alatt körülbelül 50-60 ezer forintot jelent. Egy mintát Magyarországon összesen négy sikeres terhességhez lehet felhasználni, ha ez létrejött, a maradékot meg kell semmisíteni. Kaáli Géza szerint a meddő párok felénél a férfi az oka annak, hogy nem születik gyermekük, ilyenkor sok esetben csak az segít, ha a pár donorspermát vesz igénybe.

Mint ismeretes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tavaly nyáron tiltotta meg a külföldi donorsperma behozatalát, mivel a hatóság szerint a dán minta nem olyan biztonságos, mint a magyar, hiszen riasztás érkezett arról, hogy genetikailag hibás hímivarsejtek érkeztek Magyarországra. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint a legnagyobb hazai sejtbank, a Krio Intézet jogellenesen járt el, amikor a külföldi behozatal mellett döntött, ezért büntetőfeljelentést is tettek ellenük. A dán intézet egyébként, ahonnan korábban a mintákat vásárolták, a világ egyik legnagyobb sejtbankja, és nem kizárólag dán mintákkal dolgoznak.

Idén január 1-jétől annyiban módosult az egészségügyi törvény, hogy most már reprodukciós intézetek és kutatóhelyek mellett működési engedéllyel bíró ivarsejtbankok számára is lehetővé teszik a gyűjtést és tárolást, ám ez csak itthon adott mintákra igaz. Azt még nem tudni, kik élnek majd a lehetőséggel. Kerestük a Krio Intézetet, hogy megtudjuk, a jogszabályváltozás után tervezik-e magyar minták gyűjtését. Takács Zsuzsanna ügyvezető igazgató kifejtette: a hatósági eljárás óta a donorprogramot leállították, és azt a jövőben, a hatóság döntésétől függetlenül sem szeretnék újrakezdeni. Korábban említette: azért van szükség a külföldi spermára, mert nem megfelelő és elegendő a hazai minta, tavaly ugyanis a 153 donorból mindössze kettő volt alkalmas.

Lapunkat az ÁNTSZ a tiltóhatározat ellenére arról tájékoztatta: kifejezetten bátorítják, hogy minél több meddő pár számára nyíljon meg a lehetőség a gyermekvállalás előtt, akár úgy is, hogy a mesterséges megtermékenyítéshez donortól származó hímivarsejtet vesznek igénybe. Ám szerintük a folyamat egyik kulcseleme, hogy a donor csak személyesen teheti meg a felajánlását, így garantálható, hogy a megfelelő vizsgálatokat elvégezzék, dokumentálják. Mint írták, a külföldről behozott hímivarsejtekkel továbbra sem végezhető mesterséges megtermékenyítés Magyarországon.

Az ügyben kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, szerettük volna megtudni, mi történik akkor, ha a szükségleteket nem tudják fedezni pusztán hazai mintákból, és tervezi-e a kormány, hogy komolyabban támogatja a lombikprogramokat, de a kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.