Százezres leépítés várható a közszférában

Mindez akkor valósul meg, ha megfelelően alakul a magyar gazdaság növekedése.

MNO
2016. 01. 28. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány jóval nagyobb leépítést tervez, mint amiről korábban cikkezett lapunk. A Magyar Nemzet tízezer közfoglalkoztatott elbocsátásáról írt, amibe beletartoznak a minisztériumoktól és háttérintézményeitől február környékén távozók és az a 3400 fő is, akiknek a járási és a megyei kormányhivatalok átalakítása miatt szűnik meg a munkája.

Csepreghy Nándor az ATV Egyenes beszéd című műsorában kérdésre elmondta: a százezres nagyságrendű leépítés akkor valósul meg, ha megfelelően alakul a gazdasági növekedés. Mint a miniszterhelyettes elmondta, egyelőre nincs végleges döntés, hogy 73 intézmény közül melyik szűnik meg véglegesen vagy olvad be máshova.

Az Olaf-vizsgálattal kapcsolatban arról beszélt, fennáll annak a gyanúja, hogy a magyar ellenőrök elcsalták a korrupció elleni harcra adott uniós pénzeket. Az unió jelenleg több körben vizsgálja a támogatások sorsát, ám egyelőre nincs konkrétum az ügyben.

A skandináv modellt követve előbb 100-150 ezer embert, majd 10-15 éves távlatban további, akár félmilliós tömeget is „átterelne” a kormány az államiból a versenyszférába. Egyelőre azonban kérdés, hol lehetne nélkülözni ennyi embert, hisz nemcsak a hivatásos állomány vagy a közalkalmazottak körében, de sok állami cégnél is inkább munkaerőhiány van, mint felesleg.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) teljes mértékben elutasítja a felvázolt átalakítást. Egyrészről nem tartják értelmezhetőnek az átirányítás fogalmát, ugyanis nem tudni, ki és hová vezényelné át az érintetteket, milyen piaci körben találna és biztosítana számukra állást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.