Tízezreket bukhatnak fizetésükből a dolgozók

Az intézmények beolvasztásával nemcsak a kormánytisztviselők létszáma, hanem a jövedelme is visszaeshet.

Markotay Csaba
2016. 01. 29. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezer forintnyi, sőt vezető beosztásúak esetében akár százezres nagyságrendű is lehet az az illetménycsökkenés, amit a kormány elérhet háttérintézmények megszüntetésével. Mint arról beszámoltunk, a kabinet a tervek szerint február 10-én véglegesíti azt az intézményi „halállistát”, amelyen 73 állami, országos háttérintézmény, illetve költségvetési szerv szerepel. Az első információk arról szóltak, hogy ezen intézmények közül 13 jogutód nélkül megszűnik – például a Külügyi és Külgazdasági Intézet és a Design Terminal –, további 60 háttérintézet pedig – köztük például az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vagy az Oktatási Hivatal – beleolvad a fenntartó minisztériumba. A Lázár-féle elképzelés a legutóbbi információk szerint azzal kalkulál, hogy a megszűnő központi hivatalok hatósági jellegű elsőfokú feladatait, így a nyilvántartások vezetését és a hatósági ellenőrzéseket a kormányhivatalokhoz delegálná, a másodfokú feladatok pedig a minisztériumokhoz kerülnének.

Csakhogy azzal, ha egy központi államigazgatási szerv helyett egy területi szerv, azaz a fővárosi vagy megyei kormányhivatal, netán a járási hivatal szervezeti egységévé válnak bizonyos szervezetek, jelentősen csökkenhet az ott dolgozók illetménye. Ezek az emberek az átalakítás után is kormánytisztviselőként láthatják el a munkájukat, csak épp kisebb javadalmazásért. Ha például a nevében is jelzett országos hatáskörű Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság az illetékes kormányhivatalokhoz kerül, akkor az ott dolgozó több száz embernek 20-30 százalékkal is csökkenhet a fizetése. Jól jelezte ezt a folyamatot, amikor tavaly év elején a Magyar Államkincstártól több feladatot – például a családtámogatások felügyeletét – áttették a kormányhivatalokhoz, az ezzel foglalkozók illetménye az átalakítás után a megyei, illetve járási szinten jelentősen kevesebb lett.

Lázár János miniszter a múlt héten már utalt arra, hogy a beolvasztás után az eddigi költségkeretnél 20 százalékkal kevesebbet kapnak az intézmények. Ezt az eddigi hírek szerint jelentős létszámleépítéssel vagy a fizetések csökkentésével érik el, most azonban úgy tűnik, mind a kettőre számíthat az állomány.

Nemcsak az illetmények lefaragása okozhat gondot, hanem az elbocsátások is. Arról a múlt héten a Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt, hogy a változtatások nagyjából 50 ezer embert érintenek majd, és biztosan lesznek, akik elveszítik állásukat. Ám a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Csepreghy Nándor tegnap az ATV-nek megerősítette, hogy a ciklus végéig, tehát a következő két évben nem hat- vagy tízezer, hanem 100-150 ezer fővel csökkenhet az államigazgatásban dolgozók száma.

A feszültség már most tapintható ezeknél a szervezeteknél. Csepreghy Nándor azzal igyekezett megnyugtatni az érintetteket, hogy a kormány „eddig senkinek nem engedte el a kezét”, a százezres leépítés terve akkor valósulhat meg, ha a gazdasági növekedés a tervek szerint alakul. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a jelenlegi intézményi átalakítási tervek még nem véglegesek, az, hogy a listán szereplő intézmények közül melyik szűnik meg, még nincs eldöntve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.