A kitörésre emlékeztek a budai Várban

A szélsőjobboldali szervezetek rendezvényén az antifasiszta ellentüntetők is megjelentek.

MTI
2016. 02. 13. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megemlékezést a Magyar Nemzeti Arcvonal, a Pax Hungarica Mozgalom és a Hungária Skins szervezte.

A felszólalók, Retkes Tamás író, történész, a Magyar Nemzeti Arcvonal és a Pax Hungarica Mozgalom, valamint a szlovák Slovenská Pospolitos (Szlovák Testvériség) képviselői a kitörésben részt vevő német és magyar katonák hősiességét éltették. A rendezvény több száz résztvevőjének többsége valamilyen második világháborús magyar vagy német, illetve ezekre emlékeztető egyenruhát öltött, illetve korabeli katonadalok szóltak a hangszórókból.

A kifeszített transzparensek között a Fehér Magyar Egység molinóján a „Szabad nemzeti és szociális Magyarországot” felirat szerepelt, egy másik transzparensen pedig a „Blood C18 Honour Hungary” felirat. Többen a Magyar Nemzeti Arcvonal lobogóit, illetve nyilaskeresztes zászlókra emlékeztető lobogókat emeltek a magasba.

A rendezvény a magyar és a német himnusszal vette kezdetét, utóbbit az 1945 előtt érvényes szöveggel szólaltatták meg. A demonstráció végén a részt vevő szervezetek megkoszorúzták a kitörésben elhunytak erre az alkalomra felállított, ideiglenes emlékművét, egy keresztre helyezett rohamsisakot.

A megemlékezést antifasiszta ellentüntetők 100 fős csoportjának ellendemonstrációja kísérte. Ők dobolással, dudálással, a többi között a „Nácik, haza!” és a „Mocskos nácik!” rigmus skandálásával zavarták a beszédeket. A két felet vaskordon és rendőrsorfal is elválasztotta.

A demonstráció befejezését követően „emléktúrára” indultak a résztvevők. Az emléktúra két részből áll. Egy rövidebb, 12 kilométeres emlékmenetből, amely során öt katonasírt, egykori légvédelmi állásokat, berobbantott bunkerbejáratokat érintenek. Ugyanakkor a nagy, csaknem 50 kilométeres emléktúra a Mány határában álló Kitörés emlékműnél ér véget, ahol a túlélők 1945-ben elérték a német vonalakat.

1945. február 11-én 19 ezer többségében német katona, valamint magyar katonák, nyilasok, csendőrök, civilek kíséreltek meg kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból a német arcvonalak felé. Alig 800-an érték el a céljukat, a többiek nagyrészt a szovjet fegyverek áldozatává váltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.