Figyelmeztetés Baánnak

Lázár nem lát kivetnivalót abban, ha egy múzeum festményeket kölcsönöz, a főigazgató viszont miniszteri figyelmeztetést kapott.

Velkei Tamás
2016. 02. 12. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örüljünk, hogy vannak olyanok, akik a XVIII. századi képzőművészet iránt érdeklődnek – mondta Lázár János a tegnapi kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: nem lát kivetnivalót abban, hogy múzeumok a raktáraikban tárolt műtárgyakat kölcsönöznek, ha minden jogszabályi követelménynek megfelel az ügylet. Szerinte elvi kérdés, hogy egy múzeum kölcsönadja-e műalkotásait.

Lázár azt is állította, körülbelül háromezer hasonló letéti szerződést kötött a múzeum, ebből csak ezerkétszáz állami kontraktus, a többit magánszemélyekkel írták alá. A Szépművészeti Múzeumtól viszont más választ kaptunk: e szerint jelenleg nem állami cégnél vagy magánszemélynél nincsenek kölcsönben műtárgyak a gyűjteményből. Hozzátették, jellemzően minisztériumok, állami és önkormányzati hivatalok, állami és önkormányzati tulajdonú cégek, bankok vannak a kölcsönzők között.

A másik érdekesség, hogy a Szépművészeti Múzeum – a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét is beleértve – 1200 műtárgyat nem muzeális intézmények számára szinte kivétel nélkül ingyen adott kölcsön. Ennek oka, hogy a műtárgyak állami tulajdonban vannak, a múzeum csupán őrzi őket. Egyébként a kölcsönzés kapcsán felvetődő költségeket (biztosítás, szállítás, őrzés) a kölcsönvevő állja – közölte a múzeum.

Ismeretes, hogy a Jáksó László médiaszemélyiség és az Andy Vajna-féle TV2 új gazdasági igazgatója, Halkó Gabriella Brand Lab Tanácsadó Kft.-jének a Szépművészeti Múzeum tíz, 292,5 millió forint értékű festményt adott kölcsön három hónapra 2013-ban, képenként havi nettó 15 ezer forint plusz áfáért. Az Átlátszó.hu írta meg, hogy jogerős bírósági döntés nyomán a Szépművészeti kiadta a lapnak azt a sokáig titkolt adatot, hol tárolták Halkóék a műkincseket. A tájékoztatás szerint abban az V. kerületi lakásban, ahol gyakran feltűnik Habony Árpád, és amelyet hivatalosan Habony volt anyósa bérel az V. kerületi önkormányzattól.

Az ügyletnek egyébként az a – nem sokkal a szerződéskötés előtt elfogadott – törvénymódosítás ágyazott meg, amely lehetővé tette, hogy az állami tulajdonban lévő műtárgyak ne csak köz- és magánintézményekhez, de magánszemélyekhez vagy gazdasági társaságokhoz is kerülhessenek. Az Index kiderítette, hogy a módosítást két fideszes képviselő, L. Simon László és Gyimesi Endre nyújtotta be.

Nem szeretnék önökön keresztül senkit sem győzködni – zárkózott el az Átlátszó értesülésének kommentálásától Jáksó László. A médiaszereplő azt is elismerte, valóban a Szerb utcai ingatlanban zajlott a forgatás. Ennek némiképp ellentmond, amit a cég másik tulajdonosa, Halkó Gabriella állít. Kérdésünkre, hogy miért a belvárosi lakásba vitték a festményeket, azt válaszolta: „Mert ott lett volna a forgatás.” Válasza alapján arra lehet következtetni, hogy a forgatás elmaradt. Megkérdeztük ezért Jáksót, megtekinthetjük-e a kérdéses produkciót, amire a médiaguru azt felelte: nem szeretné bizonygatni a történteket. Halkó Gabriella szerint ugyanakkor a szerződést azért bontották fel 2014-ben, mert a „forgatási szerződés meghiúsult”.

Az ATV Híradójával közben az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, a „miniszter az ügyben vizsgálatot rendelt el, és írásbeli figyelmeztetésben részesítette Baán László főigazgatót”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.