Ötszáz forint – ennyi pénzből kell kigazdálkodni a reggelit, ebédet és vacsorát a kórházakban. Arról, hogy milyen a minőség, az utóbbi időben egyre többet hallani, felháborodott hozzátartozók osztják meg a világhálón az ehetetlen sült répáról vagy a nyers virsliről készült fotókat.
Varga Dóra, a Semmelweis Egyetemen végzett dietetikus lapunknak elmondta, saját és kollégái tapasztalatai alapján egyelőre még viszonylag ritka, hogy az orvosok, élelmezésvezetők kikérik a dietetikus véleményét, pedig együttműködéssel, szaktudások közös használatával sokat lehetne javítani az ellátáson. Csakhogy az, hogy kinek milyen kórházi kosztot kell kapnia, függ attól is, hogy milyen egyéb allergiái, egészségügyi problémái vannak. Varga Dóra arról beszélt a Magyar Nemzetnek: a lakosság legalább felének kellene valamilyen speciális diétát tartania ahhoz, hogy ne legyen egészségügyi problémája. A kórházi koszttal kapcsolatban megjegyezte: sokszor előfordul, hogy valaki úgy tér át például gluténmentes étrendre, hogy nincs erről orvosi papírja, e nélkül azonban nem feltétlenül biztosítja a kórház a páciens által kért speciális étrendet.
– Egy normál reggelit, ebédet és vacsorát tartalmazó, alapszínvonalú étrendet össze lehetne állítani abból a bizonyos 500 forintból, de sok esetben a kórház ezt az összeget sem tudja kitermelni és az étkezésre fordítani, és sajnos gyakran nem elég motiváltak az ételek elkészítői, ami meglátszik a végeredményen is – mondta a dietetikus. Egy normál, finom reggeli és vacsora szerinte lehetne például egy-két szelet kenyér vajjal, felvágottal és zöldséggel, az ebéd pedig valamilyen zöldségleves és 1-1 szelet natúr hús, kevés párolt rizzsel és némi zöldséggel. Ennyit ki lehet gazdálkodni.
A komoly finanszírozási problémák azonban abból fakadnak, hogy nagyon kevesen vannak a betegek között, akiknek a normál étrend megfelelő, a legtöbb páciensnek ugyanis van valamilyen problémája, és egy vagy több speciális étrendet kell tartania.
– Cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, allergiák, gasztroenterológiai problémák is előfordulnak, leginkább ezek okoznak nehézséget. A diabétesz esetén például minden fogásnak magasabb rosttartalmúnak kell lennie, és a fehér kenyér már nem megfelelő. Ezt a menüt már megközelítőleg kétszeres árból lehet kihozni. Az allergiák esetében pedig még roszszabb a helyzet, a gluténmentes termékeknél gyakran ötszörös az ár a normál termékekhez képest. Míg a normál étrend biztosítása is nehézséget jelent sok kórház számára, addig a speciális étrendek sok esetben beláthatatlan kihívásnak tűnnek – mondta Varga Dóra.