Azonnali hatállyal is kirúghatják a pedagógusokat

Őrültség lenne ma több ezer tanárt elküldeni, de jogilag lehetséges.

Konopás Noémi
2016. 03. 23. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ismerve a mostani rendszert és sztrájktörvényt, nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy jogszerű megoldást találtak a március 30-ai munkabeszüntetésre az oktatásért tiltakozók, ha pedig mégis, akkor le a kalappal előttük” – mondta az MNO-nak dr. Lórodi László. A munkajogászt azután kérdeztük, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László a Klubrádióban azt mondta, egyeztetésre hívja a Civil Közoktatási Platformot és a többi elégedetlent, ugyanis rábukkantak a munkabeszüntetés teljesen törvényes módjára (részleteket azonban nem árult el). Lórodi László szerint elképzelhető, hogy találtak valamiféle megoldást, de azt kétli, hogy az rendes sztrájknak nevezhető volna. Ahhoz ugyanis előzetes egyeztetés kell, megfelelő bizottságot kell létrehozni, meg kell állapodni az elégséges szolgáltatásokról. Ebben az esetben ezekről nincs szó, pedig a hatályos jogszabályok szerint kötelezőek.

Azt Lórodi is elmondta, hogy a sztrájktörvény nem könnyíti meg az elégedetlenségüket kinyilvánítani szándékozók dolgát, komoly szigorításokon esett át a szabályozás. A még az Ellenzéki Kerekasztal által elfogadott korábbi intézkedés nagyon elnagyolt volt, ezért tarthattak gyakorlatilag évekig úgy munkabeszüntetést például a MÁV és a Volán dolgozói, hogy semmiféle szolgáltatási szintet nem kellett biztosítaniuk. Az utóbbi években viszont átestünk a ló túloldalára: ma Magyarországon sztrájkot tartani kifejezetten nehéz, komoly előkészületeket igényel.

Amennyiben mégsem találták volna meg a pedagógusok az egyórás munkabeszüntetés jogszerű megoldását, úgy a tiltakozók a polgári engedetlenség keretében fogják kifejezni elégedetlenségüket. A szakjogász szerint az említett tiltakozási mód általános jogkövetkezményeket nem, de munkajogit vonhat maga után, a demonstráló közalkalmazottakat akár azonnali hatállyal is elbocsáthatják állásukból. Lórodi ezt erősnek tartaná egy egyórás jogszerűtlen sztrájkban való részvételért, nem biztos abban, hogy a mai magyar bírói gyakorlat ezt olyan erős jogsértésnek találná, ami elegendő lenne egy azonnali jogviszony-megszüntetéshez, de elképzelhető. Ahhoz, hogy azonnali hatállyal felmondhassanak a dolgozóknak, a munkaviszonyból származó lényeges, szándékos vagy súlyos gondatlanságból történő jelentős kötelezettségszegésének együttesen kellene fennállnia. Másrészt az esetleges bírói döntésnél vélhetően sokat fog nyomni a latba az ügy társadalmi megítélése is.

Mint mondta, ha ő lenne a munkáltató, azonnali jogviszony-megszüntetéssel nem élne, de komolyan megfontolandónak tartana egy normál elbocsátást (közalkalmazottak esetében ezt a jog lemondásnak nevezi). Ebben az esetben a munkaadó nem lenne köteles végkielégítést fizetni, de a munkavállaló letölthetné a felmondási idejét.

Lórodi magánvéleményének hangot adva arra is rámutatott, hogy a jelenlegi tanárhiányt elnézve nem biztos benne, hogy az elbocsátás jó lépés lenne. Kiemelte továbbá, hogy a pályán dolgozó magyar tanárok 95 százaléka mind egy munkáltatóhoz tartozik, nevezetesen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik). Ez azért egyszerűsítheti a helyzetet, mert a munkáltatónak minden munkavállalója tekintetében egyformán kellene eljárnia, ha nem így tenné, akkor diszkriminálna. Vagyis nem lenne jogszerű, ha egyes dolgozóit a Klik elküldené, másokat pedig nem, vagy mindenkit kellene kirúgnia, vagy senkit. Az előbbire igen kicsi az esély, öngyilkossággal érne fel ma több ezer vagy akár tízezer embert elküldeni a közoktatásból.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start reggeli műsorában jelentette be: a Klik teljesen meg fog szűnni a nyáron. A politikus elmondta, a tavaszi ülésszakon egy új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre kialakuljon egy olyan új rendszer, amely sokkal kevésbé lesz központosított – írja az Atv.hu.

A Tanítanék Mozgalom képviselői kedden hozták nyilvánosságra azt is, hogyha szerda reggelig sem reagál a kormány arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a 12 pontot és hogy hajlandó-e haladéktalanul tárgyalóasztalhoz ülni az oktatási rendszer megreformálását követelőkkel, a Tanítanék Mozgalom március 30-án reggel 8–9 óra között polgári engedetlenségi akciót hirdet.

Mint ismeretes, a március 30-i sztrájkot Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója még a március 15-i pedagógustüntetésen hirdette meg, de akkor annak részleteiről nem szólt, azt azonban akkor is elárulta, ha kell, a polgári engedetlenség keretei között tiltakoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.