Szegény megyét a Klik is húzza

Ott halmozták fel a legtöbb tartozást, ahol a települések maguk is pénzhiánnyal küszködnek.

Hutter Marianna
2016. 03. 11. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hete az már kiderült, hogy 17 milliárdos tartozása van a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik), ennek részleteiről azonban eddig nem sokat árult el a kormányzat.

A Magyar Nemzet által megismert, Rétvári Bence jegyezte dokumentumból azonban most kiderült: csak a közüzemi tartozások több mint 3,5 milliárd forintra rúgtak január legvégén. A leginkább eladósodott megyék egyben a legszegényebbek: 377 millió forinttal Borsod-Abaúj-Zemplén az első, utána Szabolcs-Szatmár-Bereg következik 357 millióval, míg a harmadik Pest megye 319 milliós tartozással. Somogyban 256 millió volt az adósság, Fejér megyében 215 millió, míg Bács-Kiskunban is közel 200 millió forintnyi összeget kell törlesztenie a szervezetnek. Budapesten az adósság 138 millió forint, míg a legszerencsésebb megye Békés, ahol „csak” 58 milliós a tartozás. Emlékezetes, február elején a Heves megyei Gyöngyöstarján általános iskolájában azért maradt el a tanítás egy napra, mert kikapcsolták a gázt a szolgáltatók a Klik tartozása miatt. A megyének január végén 170 millió forintos közüzemi tartozása volt.

A pénzhiány miatt alakultak ki borzalmas állapotok a tarnazsadányi általános iskolában is: a tornaterem életveszélyes, a vizesblokk állapota miatt pedig a szülők nem akarták az intézménybe engedni a gyerekeket. Olyan is előfordult, hogy a Klik tartozása miatt nem jött a szippantókocsi, a szennyvíz pedig az udvaron állt. A HEOL.hu-nak nyilatkozó Dobi István polgármester szerint bár a Klik ígéretet tett arra, hogy 2014 decemberében megkezdik az iskola felújítását, ez eddig nem történt meg. Dobi úgy véli, a legszerényebb becslések szerint is legalább 200 millió forintra lenne szükség.

Az ügyben a Magyar Nemzet kereste a hevesi tankerület vezetőjét, Ballagó Zoltánt. Válasza szerint a kialakult állapotokról szóló hírek miatt a Klik új vezetése azonnali jelentést kért a tankerülettől, de a hírekkel ellentétben az iskolának nincs tartozása a szennyvízszállító céggel szemben. A Klik szerint is elfogadhatatlan állapotban van az iskola mosdója, ezért úgy döntöttek, hogy a tanulók és tanárok, valamint mozgáskorlátozottak számára újakat építenek a meglévők helyett. A kivitelezéssel kapcsolatos teendők már zajlanak. Arra ugyanakkor nem kaptunk választ, hogy az iskola teljes körű felújítása miért nem kezdődött meg 2014 decemberében, mikor kerül rá sor, és mennyi pénzt szánnak rá. A HEOL.hu-nak a tarnazsadányi iskolaigazgató helyettese azt nyilatkozta: most valóban nem tartoznak a szennyvízszállítónak, de tavaly volt ilyen problémájuk.

A kormánypárti Magyar Idők cikke szerint egyébként három lépcsőben törleszti adósságát a Klik. A szervezet a kormány által múlt hét hétfőn folyósított 38 milliárdos pluszpénzből már 8,6 milliárd forintnyi adósságot törlesztett, ebből 90 ezer lejárt számlát fizetett ki. A második körbe tartozó, február végén nyilvántartott és lejárt határidejű tartozásokra ezen a héten utalják át a pénzt a tankerületeknek, amelyeknek március 18-ig kell kifizetniük adósságukat. Az első két körben elsősorban a kis- és középvállalkozásoknál nyilvántartott adósságot, a harmadik lépcsőben pedig az összes tartozását rendezi a Klik március végéig.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyébként tegnap közleményben tudatta: továbbra is szükség van a Klikre. Ezzel a tárca a Népszabadság tegnapi cikkére reagált, amely szerint az e heti kerekasztal utáni sajtótájékoztatón elhangzottakkal szemben nem született megállapodás arról, kell-e a Klik. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint formális szavazás vagy döntés ilyesmiről nem volt. A szaktárca közölte az is: a kormány minden felvetést meghallgat a kerekasztalon, de nem tud megoldást találni az újabb pedagógus-béremelésre, az ingyenes tankönyvellátást veszélyeztető javaslatokra, illetve az iskolák állami fenntartásból való kikerülésére.

Kiderült az is, az emberek döntő többsége egyetért a pedagógusok tiltakozásával. A Medián HVG megbízásából készült felmérése szerint az emberek 76 százaléka, ezen belül a kormánypárti szavazók 67 százaléka egyetért a tiltakozó tanárok törekvéseivel. A válaszadók 56 százaléka szerint romlott az oktatás helyzete az utóbbi néhány évben, csaknem minden negyedik megkérdezett pedig jelentős visszaesést lát. 68 százalékuk pártszimpátiától függetlenül úgy látja, hogy a tanárok és diákok túlterheltsége, valamint a pénzhiány valós gond. A válaszadók 62 – és a kormánypártiak 51 – százaléka még azt is elfogadná, hogy a tanárok sztrájkba lépjenek, ha a kormánnyal nem sikerül megállapodniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.