A Századvég orvosválasztási díjjal váltotta volna ki a hálapénzt

Az intézet elemzésében nem kímélte a kormányt.

LD
2016. 04. 18. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak részben vagy korlátozott sikerekkel valósultak meg a kórházak 2012–13-as állami átvételénél kitűzött célok – állapította meg egy, a kormánynak készült tanulmányában a Századvég. Az intézet több javaslatot is tett az egészségügy javítása érdekében: ezekről a Vs.hu számolt be hétfőn, a Századvég kiperelt elemzéseit bemutató sorozatának újabb részében. Az egészségügy átalakításával kapcsolatos tanulmányt 2014 szeptemberében készítette a Századvég az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megbízásából.

Az elemzés nem kímélte a kormányt: a századvégesek szerint nem történt meg a járóbeteg-ellátás rendszerszintű fejlesztése, az egészségfejlesztés területén pedig nem születtek országosan kiterjeszthető modellek. A nehéz anyagi helyzetben lévő intézmények gazdasági háttere nem sokat változott: önkormányzati kiegészítő források helyett már a GYEMSZI keretéből próbálták biztosítani a kórházak működési fenntarthatóságát.

A Századvég szerint a munkaerő-elvándorlás is jelezte az egészségügy fenntarthatatlanságát: megjelent annak veszélye is, hogy szükséges mennyiségű orvos egyszerűen már nem lesz elérhető Magyarországon.

Javaslatokat is tett a Századvég: úgy látták, orvosválasztási díjat lehetne bevezetni, ami kiválthatná a hálapénzt. Felméréseikre hivatkozva közölték: a vizitdíjjal szemben a lakosság kétharmada szívesen fizetne azért, hogy szabadon választhassa meg kezelőorvosát, intézményét. A tanulmány azt állapította meg, hogy nagyjából annyian fizetnének a szabad orvosválasztásért, mint ahányan hálapénzt adnak: így szerinte csak akkor lehet a hálapénz legális kiváltója ez a díj, ha biztosan tudja helyettesíteni azt. Alacsony díjra tett javaslatot az agytröszt, szerinte ugyanis a kötelezően megszabott magas díjtétel elégedetlenséget váltana ki. Viszont az orvosi magánkonzultációs díj már lehetne magas: „a konzultációs díj megfizetésével jelezhetné a páciens, hogy ő valójában hálapénzt akart fizetni”.

Bizonytalan volt ugyanakkor ezt a javaslatát illetően a Századvég: később már úgy vélte, a hátrányosabb helyzetben lévők számára is fenn kellene tartani a szabad orvosválasztás jogát, utóbbi tiltása pedig hozzájárulna a szakember-elvándorláshoz és a szakdolgozói ellenálláshoz. Valamilyen minőségbiztosítási rendszer mindenképp kellene a változáshoz a Századvég szerint, ugyanakkor a jelenlegi helyzetet lesújtónak látták: szerintük a magyar kórházi osztályok jó része még a szakmai minimumfeltételeket sem képesek teljesíteni.

Nemcsak Gyurcsányék látták úgy, hogy túl sokszor szaladgálnak orvoshoz az emberek: a Századvég is arra a megállapításra jutott, hogy túl magas az orvos-beteg találkozások aránya. Ezek egy része szakmailag nem indokolt az agytröszt szerint, viszont csak viszi a pénzt, így a lakossági igénybevétel csökkentése miatt adná magát a vizitdíj bevezetésének lehetősége. Na, ezt azért nem javasolta a Századvég, hivatkozva a 2009-es népszavazásra és saját közvélemény-kutatási adataira: legkevésbé épp a kormánypárti szavazók lettek volna hajlandóak fizetni, nyilván nem függetlenül attól, hogy korábban Orbánék is épp ez ellen kampányoltak. (Legmagasabb arányban pedig a bevezetés mellett kardoskodó Gyurcsány támogatói, a DK-sok voltak hajlandóak.) Volt viszont másik ötlete a Századvégnek: a cég szerint alacsonyabb kockázatú állapotokban a nagyobb várakozási idő, tehát a várólista is elrettenthetné az embereket. A várólisták mellett szólt az is, hogy ez a magánellátás felé terelné a betegeket. Az elemző magánellátásokkal kapcsolatos kutatása szerint 65 százaléknyian választottak azért magánellátást az állami helyett, mert így hamarabb kaptak időpontot vizsgálatra, illetve beavatkozásra.

Azért itt is visszatáncolt valamelyest a cég: nem sokkal később már arról értekezett, hogy „semmilyen célérték nincsen arra nézve, hogy az állapot tartós romlásának a kockázata nélkül és a beteg számára elviselhető módon milyen egészségügyi szükséglet esetén mi a megengedhető várakozási idő”.

Nagyobb átalakítást is javasolt a Századvég: úgy látta, 30-35, egyenként 200-400 ezer lakost lefedő integrált egészségügyi térségre (IET) lenne szükség, és a kórházi trösztökben zajlana az egynapos-, a fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátás. Az elemzés szerint így a városi kórházak specializált ellátást nyújtanának, az egyéb kapacitásokat pedig a hatékonysági szempontokat figyelembe véve osztanák fel. A közös gazdasági és adminisztratív irányítással a költségeket lehetne csökkenteni, és megszűnhetnének a párhuzamos funkciók is. Költségvetési intézményként működnének az IET-ek, az egészségbiztosító pedig eszerint a tröszt egészével kötne finanszírozási szerződést. A szakorvosok bérhelyzete pedig javulhatott volna azzal, hogy a szakszemélyzet több intézmény munkáját is segíti.

Az aktív kórházi ágyakat így húsz százalékkal, nyolcezer ággyal csökkentették volna 2020-ig, átterelve sokakat az egynapos- és járóbeteg-ellátásba.

Reformterveihez a Századvég egyszeri 70-90 milliárdos, illetve további évi 230-260 milliárdos ráfordítást javasolt. Így az egészségügyi közkiadások uniós szinten is rendkívül alacsony mértéke 4,8 százalékos GDP-hez viszonyított arányról 5,7 százalékra emelkedhetett volna a cég szerint.

A Századvég-akták korábbi részeiről is beszámoltunk, ezeket a cikkeket ide kattintva tekintheti meg. A cég körülbelül négymilliárdért készített elemzéseket a kormánynak, ezek kiadásáért pedig évekig pereskedett az Origo egykori, a Vs.hu jelenlegi újságírója. Bár több tízezer oldalról van szó, a most elindított cikksorozat első részeiből kiderült, hogy ebben sok a használhatatlan adat, gyorsjegyzet, melyekkel a kormány adott esetben nem sok mindent tud kezdeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.