Használhatatlan anyagokért kapott milliárdokat a Századvég

Értelmezhetetlen adatok, egész oldalas diagramok, felduzzasztott betűméret.

Lakner Dávid
2016. 04. 11. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár hét pendrájvot, illetve közel 78 ezer oldalt foglaltak el a Vs.hu újságírója által kiperelt Századvég-tanulmányok, a lap most arról számolt be: ennek csak a negyede mondható valódi tanulmánynak vagy elemzésnek. A maradék háromnegyed részt közvélemény-kutatási nyersanyagok képezték, amik a megkérdezett szakértők szerint használhatatlanok, olyanok, „mintha egy újságíró a jegyzeteit adná le a szerkesztőnek”. Az elemzőcég összesen 4,1 milliárd forintot kapott a tanulmányokért.

A hétfőn kezdett sorozat második részében részletesen szóltak ezekről a nyersanyagokról. Kiderült: számítógéppel egy pillanat alatt előállítható oldalak tízezreivel találkoztak a lap munkatársai a feldolgozás során.

A Századvég meghökkentő módon például nem összefüggésben, hanem külön-külön kérdezett rá például a pártszimpátiára és arra, szokott-e valaki termelői piacra járni, majd a Vs szerint olyan megállapításokra jutott: „Szokott ön termelői piacra járni? Ha igen, és annak hangulatával teljes mértékben elégedett, akkor ön a legnagyobb valószínűséggel MSZP-szavazó, ám ha inkább elégedetlen, akkor jó eséllyel LMP-s vagy kereszténydemokrata érzületű.” A programmal aztán a releváns kérdéspárokon túl mindent mindennel összevetettek, így hatalmas mennyiségben jöttek értelmezhetetlen adatok. Az így létrejövő kutatási gyorsjelentések gyakran két-háromszáz, de esetenként öt-tízezer oldalt is kitettek.

Mennyire találják az állampolgárok energiapazarlónak a közintézményeket? – ezt a kérdést tették fel 2012-ben, majd kitértek arra, ki mennyire látogatja ezeket az intézményeket, és melyik hármat tartják a legsürgősebben felújítandónak. Irreleváns kérdések tömkelegét összevetve hoztak létre 11 ezer oldalt, többek között kimutatva: a sportlétesítményekbe soha nem járók 52 százaléka korszerűsítené a polgármesteri hivatalokat, az alkalmanként meccseket látogatók 53 százaléka szerint pedig a minisztériumokat kellene felújítani. Egy másik, munkavállalással és foglalkoztatással kapcsolatos, 1100 oldalas kutatásból kiderült: majdnem minden második megkérdezett, aki szerint az erdőtelepítés a közfoglalkoztatottak munkakörébe tartozik, vállalna munkát külföldön, akik szerint viszont a gépjárműjavítást is a közfoglalkoztatottaknak kell csinálni, azoknak már csak 37,5 százaléka menne el külföldre dolgozni. De megnézték azt is, hogy az 1-2, a 3, esetleg a 4-6 szobás lakásban élők hallottak-e inkább a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programról.

A Vs által megkérdezett, közvélemény-kutatásban jártas szakértők a lap szerint „harsány hahotázásban törtek ki” a gyorsjelentéseket látva, a megoldást pedig szánalmasnak és szakmailag vállalhatatlannak tartották. Ha mindent mindennel összevetnek, akkor viszont legalább nem kell törődni a releváns párok összevetésével: az SPSS program automatikusan minden lehetőséget lefuttat, így gyorsan létre lehet hozni oldalszámok ezreit. A nyersanyagok helyett valójában csak az öt-tíz oldalas összefoglalók, kiértékelések lehettek értékesek a megrendelő számára.

Mint fentebb írtuk, az elemzőcég tanulmányai esetében láthatóan az anyagok végletes felduzzasztására mentek rá: a válaszokat összegző diagramok külön oldalakat kaptak, a szöveget pedig 36-os betűmérettel szedték, így amire itt egy oldal elment, 12-essel kifért volna három sorba. Nemcsak az elképesztő hosszúsággal tették átláthatatlanná az anyagot: a Wordben készült dokumentumokat nagyméretű PDF-fájlokká alakították, ezért se keresni, se másolni nem lehetett a szövegben. De meglepő módon tovább mentek, és még a nyomtatás funkciót is inaktiválták, az átalakítással pedig szinte lehetetlenné tették a visszakonvertálást. A szöveg átkonvertálása máshogy is segítette a Miniszterelnökséget: így, hogy elvesztek a metaadatok, nem lehetett megállapítani, a 2012 és 2014 közti dokumentumok mikor keletkeztek, milyen módosításokat hajtottak rajtuk végre. Az összes dokumentumon a 2015. december 7-ei és 8-ai dátum szerepelt, az a két nap, mikor átalakították őket. A dátumok azért is érdekesek lettek volna pedig, mert a Vs.hu forrása szerint a cégcsoport jó ideig nem végzett érdemi tevékenységet a szerződéskötés után. Meglehet, több anyag már eleve az elszámolás után jöhetett létre.

A Századvég 2011 decemberében kötött szerződést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, egy külső cégnek kiszervezett februári közvélemény-kutatáson kívül pedig az első anyagok csak a rá következő év márciusában készültek. A korábban az Origónál dolgozó Joó Hajnalkának közel három évi pereskedésébe került aztán, hogy a dokumentumok kikerüljenek. Még 2012-ben perelte be a Miniszterelnökséget, miután elutasították az adatkérést, a Fővárosi Törvényszék pedig 2014-ben az adatok kiadására kötelezte a hivatalt. Lázár Jánosék fellebbeztek, a Kúria viszont tavaly novemberben helybenhagyta az elsőfokú döntést. Ezután még az átadás időpontját is húzni szerették volna: beszámoltunk róla, Lázárék azt mondták, majd akkor adják át, ha a Kúria döntése írásban is megérkezik. Mint megírtuk, idén aztán a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi kapitánysága közérdekű adattal való visszaélés vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A nyomozás határideje április 15-e, de e hét után is meghosszabbítható a továbbiakban. Február elején lapunk is megpróbálta kikérni a tanulmányokat, miután Lázár arról beszélt: természetesen más újságírók is hozzáférhetnek az ekkor még 30 ezer oldalasnak mondott anyaghoz. Hiába kértük, mégsem kaptuk meg a Miniszterelnökségtől: jogilag képtelen érveléssel találkoztunk, miszerint a Kúria ítélete csak Joóra vonatkozott. Emiatt a Magyar Nemzet szerkesztősége is feljelentést tett az ügyben.

Ezek után tovább próbálkoztak: a Vs most arról írt, hogy az átadás-átvételt igazoló jegyzőkönyvben figyelmeztettek, csak az anyagok megismerését teszi lehetővé a Kúria ítélete, de a felhasználását nem. Figyelmeztettek, ennek megszegése polgári és büntetőjogi következményekkel járhat. Az Origo után már a Vs-t erősítő Joó képviselője, a TASZ is képtelenségnek látta ezt, és Lázár János is arról beszélt az ítélőtábla döntése után: ezek szerint szabadon lehet terjeszteni a tanulmányokat.

Sorozatos valótlanságokat állít a Vs.hu hírportál a Századvég tanulmányok ügyében – ezzel a címmel adott ki délután közleményt a Századvég Alapítvány. Mint írják, a Vs.hu mai cikke szakmai szempontból számos csúsztatást tartalmaz. Így például szerintük nem igaz, hogy a Magyar Kormány négymilliárd forintot fizetett a tanulmányokért a Századvégnek, ezért helyreigazítási pert indítanak a hírportál ellen.

Azt írják: a Századvég minden esetben az előírásoknak és a megrendelések szakmai- és formai követelményeinek megfelelő, a teljesség igényével elkészített anyagokat nyújtott át a teljesítései során. Továbbá azt kérik a Vs.hu portáltól, hogy nevezzék meg azokat a cikkben említett, közvélemény-kutatások készítésében jártas, a piacot évtizedek óta ismerő szakértő kollégákat, akik szakmailag minősítették számukra a dokumentumokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.