MNB-pénzek: némaság és csodálkozás kormányoldalon

Szűkszavúan értékelik a jegybanki alapítványi pénzek ügyét a kormánypártoknál.

BuL
2016. 04. 26. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétes célokra, a VS.hu-t és az Origót is kiadó cégnek afrikai „tanulmányutakra” is bőven jutott abból a közismert néven MNB-s pénzeknek nevezett pakettből, amellyel kapcsolatban videós újságírók a Parlament folyosóin kormánypárti képviselőknél érdeklődtek.

A Népszabadság Online riporterei elsőként Kövér Lászlót közelítették meg, aki lehorgasztott fejjel, tempósan vonult az épületben, levegőnek nézve a mellette haladó újságírókat. Orbán Viktorral már nehezebb dolguk volt, a testőrgyűrűben haladó kormányfő is papírjaiba mélyedve sétált a korona őrzési helye felé, amikor Havasi Bertalan azzal rázta le a tudósítókat, hogy „itt nem lehet forgatni”.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője először ezt mondta, kérdéseivel a Nol.hu Matolcsy Györgyhöz kell hogy forduljon. Az Index érdeklődésére ugyanő már azt mondta, nem ismeri az ügyet, később azonban úgy fogalmazott, törvényesen történt minden.

Az Index videójában Farkas Flórián miniszterelnöki cigányügyi biztos telefonjába „hallózott”, a fideszes V. Németh Zsolt pedig nem szeretne „viccműsorban bohócként szerepelni”, ezzel rázta le magáról a tudósítókat. Pósán László (Fidesz) szintén levegőnek nézte a riportereket.

Gulyás Gergely (Fidesz) legalább értékelhető módon reagált a megállításra: vasárnap – állítása szerint – tíz kifejtős válaszban, sajtótájékoztatón reagált az MNB-t érintő valamennyi kérdésre.

Völner Pál azzal kerülte meg a válaszadást az Indexnek, hogy azonos mércével kéne mérni, hisz egy balliberális médium is kapott a pénzből. Azon, hogy a VS.hu kiadója több száz millió forintot kapott az MNB-pakettből (ami miatt egy tucat újságíró és a főszerkesztő is felmondott), Révész Máriusz is meg van lepődve, „pedig nem egy baráti médium”. Fónagy János államtitkár arra kérte az Index újságíróját, inkább örüljön vele az alaptörvény ötödik születésnapján.

Halász János (Fidesz) bízik benne, hogy morális alapon, jó célokra ment a közpénz. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt kérte, a sajtóstól kérjenek időpontot hozzá.

A Népszabadságnak nyilatkozó kormányzati források szerint nem követtek el törvénytelenséget a jegybanki alapítványok, költéseik 90 százaléka nemes célokra ment el. Hasonlóan vélekedik Orbán Viktor miniszterelnök is a kérdésről – tudta meg a lap. Ha akadt is sumákolás,

„az aprópénz ahhoz a károkozáshoz képest, amit Simor András jegybankelnökként elkövetett”

– mondták többen is a Népszabadságnak.

A lapnak nyilatkozó források szerint több befolyásos politikus és maga Orbán is tudhatott az MNB-pénzek sorsáról, de a jegybanki függetlenségre hivatkozva sokan hárították az ezzel kapcsolatos kérdéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.