Offshore-botrány: MSZP-s szál is van

Boldvai László egykori szocialista pártpénztárnok a felesége révén érintett az ügyben.

MNO
2016. 04. 05. 6:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy magyar vidéki városban élő gimnáziumi tanárnő tulajdonába került egy Szamoa szigetére bejegyzett, működése során jelentős összegeket megmozgató offshore-cég 2012 novemberében – írja a Direkt36, melynek újságírói segítséget nyújtottak a Panama-iratok feldolgozásában.

A 444.hu által közölt cikk szerint a tanárnő a szamoai céggel együtt hozzájutott egy bankszámlához is az egyik legpatinásabb svájci banknál, és pont a tulajdonszerzésének napján történtek intézkedések arra, hogy a cége megkaphasson egy nagyobb – közel 80 millió forintos – összeget. A tanárnő pedig nem más, mint Konti Csilla, aki családi kapcsolata révén kötődik a magyar politika felsőbb köreihez. A férje ugyanis Boldvai László, az MSZP egyik befolyásos politikusa, korábbi parlamenti képviselője és egykori pénztárnoka.

Konti offshore-tulajdonlása idején Boldvai az Országgyűlés tagja volt, és ugyan 2014-ben kiszorult a parlamentből, továbbra is aktívan politizál: képviselő a Nógrád megyei közgyűlésben, de ő vezeti az MSZP megyei szervezetét is.

A politikus a 90-es évek közepén volt az MSZP pénztárnoka, a neve legtöbbet akkor forgott a sajtóban, amikor érintett lett a Horn-kormányt megrengető korrupciós botrányban, a Tocsik-ügyben. Zsarolás vádjával bíróság elé is került, de aztán felmentették, és politikai karrierje is folytatódott. Máskor a vagyoni helyzete miatt érték vádak: a politikusnak hatalmas háza van Salgótarjánban, felesége pedig a mai napig luxusterepjáróval közlekedik.

Két héttel ezelőtt a Direkt36 felhívta Boldvai Lászlót azzal, hogy a felesége külföldi üzleti tevékenységéről szeretnék kérdezni. A politikus először visszakérdezett, hogy „miért, van neki?”, majd közölte, hogy nem tud róla, hogy a feleségének lenne vagy lett volna külföldi gazdasági érdekeltsége. Amikor viszont az újságírók elmondták neki, hogy tudomásuk szerint volt egy szamoai cége, akkor Boldvai csak annyit mondott: „hát akkor biztosan így van”. További kérdésekre nem akart válaszolni, de végül megadta az e-mail címét a lap újságíróinak.

Boldvai László nem az egyetlen magyar politikus, aki érintett az offshore-ügyben: Horváth Zsolt korábban tizenhat éven keresztül ült Kecskemét fideszes képviselőjeként a parlamentben, két éve kiszállt a politikából. Azonban Horváth még képviselő volt akkor, amikor elindította az offshore cégét, ám ezt a vagyonnyilatkozatában már nem szerepeltette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.