Nagyon kellemetlen iratok kerültek nyilvánosságra

Volt és jelenlegi állam- és kormányfők sora is érintett.

MNO
2016. 04. 03. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit közszolgálati adó szerint az iratok a világ egyik „legtitkosabban” működő cégéhez, az 1977-ben alapított panamai Mossack Fonseca jogi vállalathoz köthetők.

A BBC szerint a vállalat több mint 70 korábban és jelenleg hivatalban lévő elnöknek segített az adóelkerülésben, pénzmosásban és a szankciók kikerülésében. A mintegy 11 millió kiszivárgott dokumentumból a többi között az is kiderül, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi bizalmasai hogyan tettek szert több milliárd dolláros vagyonra.

A német Süddeutsche Zeitung szerezte meg az iratokat, amelyeket az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró-szervezet koordinálásával dolgozott fel 76 ország több mint 370 újságírója.

Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában. Cikkük – mely itt olvasható – szerint az iratokban több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cég és magánszemély szerepel. Vannak köztük befolyásos üzletemberek és a politikához áttételesen kötődő figurák is. Mint írják, a következő napokban-hetekben jönnek elő a részletekkel.

Egyelőre csak egy korábbi országgyűlési képviselőt neveztek meg: Horváth Zsolt 16 évet húzott le a parlamentben Kecskemét fideszes képviselőjeként, két éve szállt ki a politikából. A cikk szerint képviselő volt még, amikor elindította offshore cégét, ám azt a vagyonnyilatkozatában nem szerepeltette. A Direct36 megkeresésére először tagadta, hogy lennének külföldi érdekeltségei, végül a cégnevek hallatán csak annyit kérdezett: „Mit szeretne róluk hallani?”

Horváthnak hivatalos bevallása szerint nem volt megtakarítása, sem komoly üzleti tevékenysége, mégis 2013-ban tulajdonos lett a Seychelle-szigeteken egy cégnek. Miután kiszállt a politikából, egy újabb cég tulajdonosa lett a szigeteken. A kiszivárgott iratok szerint egy játékfejlesztéssel foglalkozó vállalkozáshoz lehet köze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.