Terror: az ellenzék továbbra sem enged

Kicsit visszavett a kormány a terror elleni harc jegyében számos jogkorlátozó intézkedésre lehetőséget adó alaptörvény-módosítási javaslatából, az ellenzék azonban elfogadhatatlannak tartja azt.

Gidró Kriszta
2016. 04. 08. 4:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába változtatott némileg a Honvédelmi Minisztérium (HM) a terrorveszélyhelyzet mint új különleges jogrend megteremtését célzó alaptörvény-módosító javaslatán, az ellenzéki pártok ezt nagyon kevésnek tartják. A mai egyeztetésre a tárca azzal készül, hogy a korábbi hatvan nap helyett harmincra csökkentenék azt az időszakot, ameddig elrendelhetik a terrorveszélyhelyzetet, a bevezethető számos jogkorlátozó intézkedés többségét ugyanakkor megtartanák. Így például a legerősebb kritikákat kiváltó terveket, vagyis az internet és a sajtó ellenőrzését.

A Jobbik elmegy az egyeztetésre, de a jelenlegi formájában is elfogadhatatlannak tartják a szöveget. Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője a Magyar Nemzetnek éppen a sajtó korlátozását említette, mint amit továbbra sem tudnak támogatni. Az LMP-s Schiffer András szintén ott lesz, de megkeresésünkre ő is azt mondta, hogy semmi lényegi változás nincs, tehát ebben a formájában sem elfogadható az elképzelés. Hozzátette: továbbra is várja a magyarázatot arra is, egyáltalán mi szükség van egy új különleges jogrendre. Az ötpártira tervezett egyeztetésen biztos lesz hiányzó, az MSZP már jelezte, hogy el sem megy a tárgyalásra. Továbbra is arra hivatkoznak, hogy a javaslat nem a magyar emberek biztonságáról, hanem pusztán a Fidesz korlátlan hatalmáról szól.

Jövő kedden egy másik egyeztetés is lesz, az a Belügyminisztérium által javasolt terrorellenes intézkedésekről. Lázár János a tegnapi kormányinfón reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki képviselők – érezve felelősségüket az ország és az emberek biztonsága iránt – támogatni fogják a terveket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy a nemzetközi titkosszolgálati együttműködés eredményeként pontosan tudják, Európát újabb terrortámadások fenyegetik a következő hetekben és hónapokban. Magyarországot vagy Budapestet érintő konkrét információt azonban a kormány nem kapott, tehát „pánikra nincs ok”.

Lázár beszélt arról is, hogy hétfőn elemzi a kormány azt a javaslatot, amelyet az Európai Bizottság tett közzé a napokban a kötelező kvótával kapcsolatban. Az egyik ötlet alapján például központilag, automatikusan osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmus alapján. A miniszter azt mondta, a javaslat elfogadása esetén az Európai Bizottság fogja megmondani, hogy Magyarországra kit küldenek, ki fog majd itt élni. – Az ország szuverenitását érdemben érintő kérdésről van szó, ezért a kvótaügyben kezdeményezett népszavazás „ügydöntő jelentőségű” – fogalmazott. Hozzátette, a kötelező kvóta megoldhatatlan, beláthatatlan és áthidalhatatlan társadalmi feszültségekhez, sőt, akár társadalmi robbanáshoz is vezethet.

Arra is figyelmeztetett Lázár János, hogy a Törökországgal nyélbe ütött megállapodás még nem oldja meg a menekültkérdést, mert a rendszer nem nagyon működik. Ezt jelzi, hogy újabb és újabb lépésekre szánják el magukat a térségbeli országok. A Kurier című osztrák napilap például arról írt, hogy legkésőbb május végéig Ausztria kerítést épít az osztrák–magyar határszakasz egy részén. A lap szerint a stájerországi Spielfeldnél lévő határátkelő mintájára nemcsak a tiroli Brenner-hágónál, hanem Burgenland tartomány Miklóshalma (Nickelsdorf) és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) településeinél is menekülteket átléptető rendszert hoznak létre. Azt írták, hogy a burgenlandi kerítés 30 kilométer hosszú lesz. Az osztrák belügyi tárca szóvivője viszont azt mondta, erről egyelőre nem született döntés.

Eközben a magyar–szerb határon körülbelül kéttucatnyi migráns várakozott tegnap a röszkei tranzitzóna előtt, hogy megnyissák előttük a kaput, és jogszerűen léphessenek magyar területre. A brüsszeli terrorcselekmények után megszigorították a beléptetést, így naponta csak húsz embert engednek be. Akik a kerítés szerbiai oldalán, közvetlenül a tranzitzóna előtt várakoztak, mindannyian Afganisztánból érkeztek. Mivel lassú a bejutás, volt közöttük olyan, aki már két napja várakozott. A határ menti mezőn sem árnyék, sem fedett váróhely nincsen, néhány sátor ugyan az egyetlen ott található fa árnyékában áll, de oda mindenki nem fér be. A migránsok várakozás közben ellátást sem kapnak, így többnyire éheznek, amíg nem jutnak be a tranzitzónába.

Tegnap dél körül, ottjártunkkor egy szerb rendszámú mikrobusz érkezett a kerítés mellé.

A buszból palackozott vizet pakoltak le, az egyik utas nyakában fonendoszkóp lógott, ő orvos vagy ápoló lehetett. Egészségügyi segítségre éppen akkor nem szorult senki, így csak a vizet osztották ki. A tranzitzónába nem jutottunk be. Kívülről körülbelül harminc felnőttet és több kisgyermeket lehetett látni, nekik éppen ebédet osztottak. Bár a kerítés a határ magyar oldalán épült meg, a túloldala még több méteren keresztül hazai területnek számít; a szerb határőrök munkatársainkat nem engedték a kerítés mentén a tranzitzóna bejáratához sétálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.