Több magzat életét óvták meg tavaly

2015-ben 1500-zal kevesebb magzattól vették el születés előtt az életet, mint egy évvel korábban.

2016. 04. 05. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincegyezer-kétszáz terhességmegszakítást végeztek Magyarországon 2015-ben, azaz 1500-zal – 4,5 százalékkal – kevesebb magzattól vették el születés előtt az életet, mint egy évvel korábban. Ez a szám azonban még mindig aggasztóan magas, hiszen 100 születésre 34 abortusz jut – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből. A születéstöbblet egyébként a 35 év feletti édesanyáknak köszönhető.

Megjegyzendő, hogy 2010-ben még több mint 40 ezer abortuszt hajtottak végre hazánkban, vagyis évente kilencezerrel több gyermektől vették el az életet, mint tavaly, ami arra utal, hogy a Fidesz-kormány gyermekvállalást ösztönző politikája egyértelműen pozitív változást hozott e területen. A KSH népmozgalmi jelenségeket részletesen elemző, eddig nem publikált adatokat is bemutató friss kiadványa ugyanakkor kiemeli, hogy a terhességmegszakítások száma még mindig aggasztóan magas: 2015-ben körülbelül minden negyedik megfogant magzat élete még a születése előtt véget ért.

Az abortusztok számának csökkenése a nők valamennyi korcsoportjában megfigyelhető volt, de az életkor emelkedésével egyre nagyobb a javulás mértéke. A tizenéves fiatalok körében csak kismértékű a csökkenés, ahogy a húszas éveikben járó nőknél is. A legnagyobb mértékű javulás a 35 éves és az ennél idősebb nőknél történt. 2015-ben is a huszonévesek körében volt a leggyakoribb a művi vetélés, ebben a korcsoportban ezer nőre 21–23 terhességmegszakítás jutott. A művi vetélések csökkenő számával szemben némileg nőtt a magzati halálozások száma, ami a spontán vetélések és a halva születések együttes számát jelenti.

A 16,8 ezerre becsült magzati halálozás 2,1 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Száz élve születésre jelenleg 18,3 magzati halálozás jut. A KSH ennek kapcsán megjegyzi: a magzati halálozások csökkentése potenciális tartalékot jelenthet a születésszám további emelkedésére, mivel az esetek döntő többségében kívánt terhességek során következik be a tragédia. 2015-ben száz élve születésre 52,3 magzati veszteség jutott, vagyis még mindig minden második élve születésre jut egy vetélés, egy halva születés vagy egy abortusz.

A KSH vizsgálja a csecsemőhalandóságot, amellyel azt mérik, hogy az élve született gyermekek közül hányan halnak meg egyéves korukig. A csecsemőhalandóság rátája általában csekély, mégis kiemelkedő fontosságú mutató, hiszen ez egy ország egészségügyi fejlettségének, a terhesgondozás és az újszülöttellátás színvonalának nemzetközileg számon tartott fontos mérőszáma. Hazánkban a csecsemőhalandóság arányszáma évek óta javul, először 2011-ben csökkent 5 ezrelék alá. 2013-ban a javuló tendencia megtorpant, de azóta újra kedvező fordulat állt be, ami 2015-ben is folytatódott. Tavaly tízezer újszülött közül 41 (ezer közül 4,1) hunyt el egyéves kora előtt, ez az eddig mért legalacsonyabb érték a statisztika történetében. A fiú újszülöttek 4,5, a lányok 3,7 ezrelékes csecsemőhalálozási arányszáma mindkét nem esetében történelmileg a legalacsonyabb.

2016. január 1-jén az ország népességének lélekszáma 9 823 000 fő volt, 32,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A születésszám 2011-ben érte el a történelmi mélypontot, ebben az évben alig több mint 88 ezer gyermek született. Innen indult egy lassú emelkedés, amelynek eredményeként 2014-ben már 91 510 újszülött jött világra. 2015-ben jelentősen lelassult a növekedés üteme: 91 700 gyermek született, mindössze 190 újszülöttel több, mint az előző évben.

 

A KSH elemzése most arra igyekezett választ adni, mi áll a megtorpanás hátterében. Mint írják, egymással ellentétes folyamatok játszódtak le a szülőképes korú nők egyes korcsoportjaiban: a 35 éves és idősebb nők mintegy 900 gyermekkel többet hoztak világra, mint az előző évben, ezzel szemben a 20 év alatti és a 30–34 éves nők kevesebb gyermeket vállaltak, mint egy évvel korábban. Az elemzés ugyanakkor rámutat: 2015-ben 16,2 ezer fővel csökkent a 15-49 éves nők száma. A legjelentősebb visszaesést a 30-as korosztályban mérték, ahol 29 ezer fővel apadt a létszám, ezzel szemben a 40–49 éves nők tábora 26,4 ezer fővel gyarapodott, vagyis a szülőképes korú nők korösszetétele is fokozatosan „elöregszik”.

A mérsékelt születésszám-emelkedésre tehát annak ellenére került sor, hogy közben jelentősen csökkent a potenciális anyák száma, vagyis tavaly a szülőképes korú nők a korábbinál lényegesen több gyermeket vállaltak. A legjelentősebb termékenységemelkedés a 40 éves és ennél idősebb nőknél történt. A 30-as éveikben járó nők termékenysége is nőtt, de ez a 30–34 éves nők körében nem volt olyan mértékű, hogy ellensúlyozni tudja a létszámcsökkenés hatását, így ők az előző évinél kevesebb gyermeket hoztak világra. A 35–39 éves korcsoport termékenysége viszont olyan sokat javult, hogy a létszámcsökkenés ellenére is több gyermeket szültek, mint 2014-ben, így nekik köszönhető a születésszám-emelkedés.

Az adatok szerint tavaly már majdnem minden második gyerek házasságon kívül, főként élettársi kapcsolatban született, az erre vonatkozó 47,8 százalékos mutató abszolút rekord. A 2011. évi népszámlálás szerint egyébként az élettársi kapcsolaton alapuló családok száma tíz év alatt a másfélszeresére, 1990-hez viszonyítva pedig több mint három és félszeresére emelkedett.

Amíg a születések száma emelkedett, 2015-ben kedvezőtlen fordulat állt be a halálozások utóbbi évek alapvetően csökkenő irányzatában: 131 600 lakos hunyt el, csaknem 5300 fővel több, mint az előző évben. Ez az elmúlt hét év legmagasabb halálozási szintje.

Az elemzés szerint ugyanakkor nem minden korcsoportban nőtt a halálozási ráta: a 15–39 éves férfiak között 5-10 százalékkal nőtt a mortalitás, a középkorú, 40–59 éves férfiaknál viszont minden korcsoportban csökkent a halandóság. A nőknél már 50 éves kortól valamennyi korcsoportban emelkedett a mortalitási mutató, és a romlás mértéke is nagyobb, mint a hasonló életkorú férfiaknál, így mintegy 3800 fős volt a halálozási többlet az egy évvel korábbihoz képest. A férfiak halálozási mutatói ugyanakkor változatlanul sokkal kedvezőtlenebbek, mint a hasonló életkorú nőké: 15 és 69 éves kor között a férfi mortalitás valamennyi korcsoportban megközelítette vagy meghaladta a női halandóság kétszeresét. Érdekes ugyanakkor, hogy a tavalyi többlethalálozás közel háromnegyedét a gyengébb nem romló mutatói eredményezték.

Családi állapot szerint a legnagyobb növekedés a nőtlen férfiak és az elvált nők körében történt, de az átlagosnál jobban emelkedtek az özvegy nők halálozási mutatói is. A legkisebb növekedés a házasoknál tapasztalható.

A kiadványból kiderül az is, hogy a 2010-től 2014-ig tartó kedvező tendencia megfordult, és tavaly újra jelentősen nőtt a válások száma. Míg az előző négy évben 18 százalékkal csökkent a felbontott házasságok száma, addig 2015-ben 5,2 százalékos emelkedést mértek az előző évihez képest. A válási többlet döntő többsége a 40-es éveikben járó házaspároknál jelentkezik, de többen váltak el az 50 év feletti korosztályban is, mint az előző évben. Kedvező ugyanakkor, hogy a házasságok számának évek óta történő csökkenése az elmúlt néhány évben megállt, majd tavaly dinamikus növekedésbe ment át. A 2015. évi 45,9 ezer házasságkötés 18,4 százalékkal haladta meg az előző évit, és több mint 10 ezer friggyel múlta felül a 2010. évi szintet. A menyasszonyok 85 százalékának hajadon, a vőlegények 88 százalékának pedig nőtlen volt a korábbi családi állapota, vagyis közülük az érintettek elsöprő többsége először lépett házasságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.