Mecénásból közellenség lett Soros

Korábban elfogadta az üzletember támogatását a miniszterelnök mellett számos fideszes politikus is

Katona Mariann–Pilhál Tamás
2016. 05. 21. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Clintoné a száj, de Soros Györgyé a hang – a korábban Lázár János által hangoztatott érvelés mentén tegnap Orbán Viktor is az Amerikában élő üzletembert okolta mind a bevándorlásért, mind hazánk tengerentúli megítéléséért. A miniszterelnök az állami rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy Bill Clinton a napokban a felesége melletti demokrata kampányrendezvényen Magyarország kapcsán megunt demokráciáról és Putyin-féle vezetésről értekezett. A kormányfő szerint ezek „nem véletlen elszólások”, az ilyen nyilatkozatok ráadásul megszaporodtak, mióta a migránsválság időszakát éljük. – A Demokrata Párt vezetői mögött mindannyian tudjuk, hogy Soros Györgyöt kell látnunk – mondta, majd hozzátette, hogy Soros György már közzétette az Európába történő muszlim bevándorlást pártfogoló hat pontját. Miután pedig Magyarország meg akarja védeni a nemzeti szuverenitását és a biztonságát, ezért „mi akadályát jelentjük ennek a Soros-féle amerikai tervnek”.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a magyarországi ellenzék ereje elmarad a Soros György által finanszírozott magyarországi szervezetek politikai befolyásától. – Ez egy háttérhatalom, nem választotta meg őket senki, mégis folyamatosan politikai befolyásra törekednek – mondta, hozzátéve, hogy a pénz ezekhez a szervezetekhez javarészt Soros György háttérhatalmi rendszerén keresztül érkezik.

Ismert, Orbán Viktor 1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, majd 1989 szeptemberétől az alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta. A kormányfőn kívül több fideszes politikus és holdudvari értelmiségi is igénybe vette az amerikai milliárdos „szolgáltatásait”. Például Soros-ösztöndíjjal tanult az Oxfordi Egyetemen Szájer József és Németh Zsolt. Kövér László, Schmidt Mária és Stumpf István pedig elfogadta a Soros Alapítvány támogatását. A Soros-féle Közép-európai Egyetemen (CEU) tanult Kumin Ferenc New York-i főkonzul és Kovács Zoltán kormányszóvivő. Utóbbi 1992-ben az elsők között került be a frissen alapított CEU-ra, ahol 2002-ben PhD-fokozatot is szerzett. Kovács kiemelkedő szakmai tanulmányutakat is köszönhet Sorosnak, hiszen 1994 és 1995 között egyéves ösztöndíjjal Oxfordban tanulhatott a The Queen’s College-ban. Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca korábbi államtitkára is Soros Györgynek köszönheti, hogy Dallasban, a St. Mark’s School of Texason tanulhatott. Jeszenszky Géza, a második Orbán-kormány oslói nagykövete egykor a Soros Alapítvány kuratóriumában felsőoktatási programokkal foglalkozott. A Soros Alapítvánnyal dolgozott együtt Bába Iván, a második Orbán-kormány külügyi államtitkára, Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca egykori államtitkára, valamint Hörcsik Richárd fideszes képviselő. Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár 1997-ben lett a CEU oktatója.

A mostani Soros-bírálatok fényében különösen érdekes az az 1992. szeptember 28-i közlemény, amelyben a Fidesz többek között azt írta: „Megdöbbenéssel figyeljük mind a Soros Alapítványt, mind pedig Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon.” A párt szerint a Soros Alapítvány önzetlen támogatására az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz, ezért tiltakoznak a szervezet „politikai csatározásokba történő bevonása ellen”.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.